tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Danmarks life science-jättar rustar för ESS…

Danmarks fyra största regionala läkemedels- och bioteknikbolag rampar upp sina förberedelser för att dra nytta av den kommande ESS-anläggningen i Lund. I morgon håller Lægemiddelindustriforeningen ett specialmöte som ska inspirera till experimentidéer på ESS. Med på mötet är Lundbeck, Alk, Leo Pharma och Novo Nordisk.

Målet är att komma ifatt svenskarna, som ligger före på området, förklarar Lægemiddelindustriforeningens chefskonsulent Allan Skårup Kristensen för Rapidus.

Bland de som kommit längst i sina förberedelser för ESS finns Lundbeck, som är med i flertalet forum om den kommande forskningsanläggningen. Men bolaget saknar fortfarande den specialistkompetens som kommer att krävas.

— Våra biologer måste lära sig vad ESS kan i förhållande till det som vi kan idag. Normalt arbetar vi med röntgen och vi har ingen egen erfarenhet av neutron-baserade metoder. Med ESS kommer man exempelvis kunna se väteatomer i molekyler och proteiner, vilket inte är möjligt med röntgen, säger Klaus Bøgesø, Lundbecks chef för externa samarbeten och styrelseledamot i Medicon Valley Alliance.

Världens hittills största anläggning för neutronspallation finns i amerikansk Oak Rigde. Då chefen Ian Anderson i februari besökte Köpenhamn sade han sig vara villig att ta emot doktorander från regionen, en inbjudan som inte gick Lundbeck förbi.

— Om vi kan se att ett forskningsprojekt verkligen kan komma framåt med ESS kommer vi att överväga att i god tid skicka doktorander till Oak Ridge. På det sättet får vi forskare som redan kan tekniken när anläggningen öppnar, säger Klaus Bøgesø.

Torsdagens möte ska även kasta ljus över hur Max IV kan användas i kombination med ESS. Utöver läkemedelsjättarna deltar Lundaforskaren Esko Oksanen och professor Poul Nissen från Aarhus universitet, med makromolekylär kristallografi respektive molekylär och biokemisk beskrivning av fysiologi och cellbiologi som specialiteter.

— Nästa steg kan bli att skicka en person till USA med pilotförsök, säger Allan Skårup Kristensen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danmarks fyra största regionala läkemedels- och bioteknikbolag rampar upp sina förberedelser för att dra nytta av den kommande ESS-anläggningen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.