torsdag 19 september 2024

inloggad som

Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

|  ,

Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten?

Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

I tre dagar har vi på Rapidus belyst ekonomin i de skånska fotbollsklubbar som har lag på elitnivå på både dam- och herrsidan. En kort sammanfattning är att det är ett ekonomiskt bråddjup mellan herrlagen i Allsvenskan och de allsvenska damlagen respektive herrlagen i Superettan.

Detta bråddjup är dock ingenting jämfört med allsvenska herrlag och de stora internationella klubbarna. Här är det ljusår som gäller i avstånd.

En internationell toppspelare kan kosta över 1 miljard kronor att köpa. Sveriges i särklass rikaste klubb, Malmö FF, har 284 miljoner kronor i kassan totalt. En svensk toppvärvning ligger prismässigt omkring 20 Mkr.

När Häcken efter allsvensk seger 2022 fick turistvisum till kvalet till Champions Leauge 2023 åkte laget ut i matcher där det handlade om pojkar mot män.

Det svenska landslaget blev toxiskt efter missat EM-kval och nedflyttning i Nations Leauge. Unga svenska talanger försvinner till europeiska storklubbar innan de ens hunnit ur puberteten.

Svensk elitfotboll på herrsidan har varit bättre och kan betydligt bättre än så här, det är jag övertygad om. Vi tog ju faktiskt brons i VM 1994. Så vad är felet?

En stridsfråga i svensk klubbfotboll är den så kallade 51-procentsregeln som innebär att en idrottsklubb måste ägas till minst 51 procent av en ideell förening. Regeln säkerställer att idrott är en folkrörelse. Regeln försvaras med emfas av hängivna supportrar eftersom den innebär att klubben är ”deras”. Och för att älska ett lag och betala för matchbiljetter krävs ju en känsla av samhörighet med klubben.

Man ska vara ödmjuk inför supportrarnas engagemang. De syr tifo på fritiden med hjälp av frivilligt insamlade pengar. Och vem gillar inte stämningen på en utsåld arena med flaggor och sång?

Men. Vill vi inte också ha lag som vinner internationellt? Jag tror att många kan enas om att om vi släppte 51-procentsregeln och släppte in kapitalister som kan äga klubbar till hundra procent och därmed vilja investera i dem med allt bättre spelare, så skulle kvaliteten höjas.

Vi behöver bara åka över Öresund för att titta på FC Köpenhamn som gick till åttondelsfinal i Champions Leauge i år. Laget ägs av det börsnoterade bolaget Parken Sport & Entertainment som dessutom driver badhuskedjan Lalandia.

FC Köpenhamn säljer ut sina matcher på Parken. Där saknas inte supporterstöd, trots att klubben är helt kommersiell.

Man kan också titta på Premier League i England. Matcherna är utsålda och svenskar åker till England för att se matcher till skyhöga biljettpriser.

Men. I veckan presenterade den brittiska regeringen ett förslag på en oberoende tillsyn av klubbfotbollen. Bakgrunden är att de enorma pengar som flyter in i toppklubbarna, främst genom tv-licenser, inte sipprar ned i seriesystemet. Premier League håller på att bli den typ av stängda europeiska serie som föreslogs för något år sedan och som fick supportrar i alla länder att se rött. Även om det nu inte är helt stängt till Premier League så är det i alla fall mycket svårt att ha en chans att kvala in mot klubbar som redan har en stark ekonomi.

Är det så vi vill ha det? En kapitalstyrd cirkus? 

Nej, men jag är öppen för förslag. Det är nu 30 år sedan vi tog VM-brons och sedan dess har internationell fotbollsekonomi exploderat på gott och ont. Sverige är en sista idealistisk utpost.

Tyvärr är frågan så infekterad att den knappt går att debattera. När man inte vågar ta med barnen till en allsvensk toppmatch, typ MMF-Djurgården, på grund av stök och våld på läktaren är det något som är fel. Men vad som är fel går heller inte att debattera. Här har under alla omständigheter både klubbar och supporterföreningar ett stort städjobb att göra.

Mer om detta blir det på torsdag den 4 april. Då håller vi på Rapidus en AW på Media Evolution i Malmö då jag intervjuar sportjournalisten Olof Lundh om status på svensk fotboll, sportsligt och ekonomiskt. 

Till dess önskar jag en riktigt glad och vårvarm påsk med allsvensk premiär!

PS. Intresset för evenemanget med Olof Lundh har varit stort och är nu fullt. 

Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • ”Obegripligt att idrotten inte kedjar sig bredvid Greta Thunberg”

    Sportsligt går det sämre än på länge för svensk fotboll. Nu sinar dessutom tv-pengarna och nästa rättighetsavtal riskerar att bli en kalldusch för de allsvenska klubbarna.
    Sportjournalisten Olof Lundh efterlyser mer pengar från det offentliga och en långsiktig satsning på talangutveckling.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.