torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Uppköpet av Amniotics föll

Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

Malmöbolaget Magle Chemoswed fullföljer inte det offentliga uppköpserbjudandet till aktieägare i Amniotics. Prislappen var satt till 11 miljoner kronor eller 0,004 kronor per aktie. Vid utgången av acceptfristen i förra veckan hade erbjudandet accepterats av aktieägare motsvarande cirka 63,1 procent av det totala antalet utestående aktier och röster i Amniotics.

– Erbjudandet var villkorat så att Magle Group skulle bli ägare till aktier motsvarande mer än 90 procent av det totala antalet utestående aktier i Amniotics, därför fullföljer vi inte affären. Vi vill ha kontroll över bolaget, säger Magle Groups vd Justin Pierce.

Enligt honom såg Magle Group stor potential i Amniotics. Främst i Amniotics egen tillverkningsanläggning i Lund som är licensierad av Läkemedelsverket. Här bedrivs kontraktstillverkning av läkemedel för andra företags räkning.

Vad händer med Amniotics nu?

– De befinner sig helt klart i en tuff position. Vad som händer nu kan jag inte säga, men vi är besvikna över att affären inte blev av, säger Justin Pierce.

Amniotics forskar på läkemedel baserade på stamceller från fostervatten. I pipeline finns en rad tillämpningar för lung-, lever- och hudsjukdomar. Rapidus skrev redan i augusti i fjol att bolaget var mycket pressat likviditetsmässigt. Räddningen från konkurs skulle alltså bli den nu grusade affären med Magle Chemoswed.

– Det känns bra att finna en lösning eftersom det under en tid varit väldigt besvärligt att resa kapital. Samtidigt är det känslosamt. Jag har investerat en hel del i bolaget och det har ju inte blivit den utväxling jag hoppats på som aktieägare, sade Amniotics vd Marcus Larsson till Rapidus inför affären.

Han är en av bolagets huvudägare med drygt 10 procent av aktierna. Vad som händer med hans och övriga ägares aktier nu är oklart. Rapidus har sökt Marcus Larsson för en kommentar.

Martin Linderoth

Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]