tisdag 5 december 2023

inloggad som

Hon tänker tvärtom

|  
|  

När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.

Minglande Rapidusvänner samlades på torsdagen i kongresshotellet SeaU, som invigdes 2021, mitt i Helsingborg för ännu en härlig AW i samarrangemang med Carnegie Private Banking.

– Man måste känna till allt om sin kund för att veta vad du ska leverera. Det är samma sak gentemot life science-investerare. Kan du inte leverera så lova inte det heller, sa Sarah Fredriksson vidare.

Hon tänker tvärtom jämfört med många andra läkemedelsutvecklingsbolag, som ofta grundas av en forskare som har en vetenskaplig idé om ett framtida läkemedel, tar in finansiering till forskningen och sedan hoppas på att det finns en marknad för preparatet. Sarah Fredrikssons utgångspunkt är att ta reda på vad de stora pharmabolagen vill ha, sedan väljer hon forskningsinriktning efter det. Marknad först, forskning sedan.

Sarah Fredriksson intervjuades på scen av Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede. Hon berättade om sin tidigare resa med bolaget Genovis som grundades 1999 med idén att tillhandahålla bra forskningsverktyg och därmed korta utvecklingstiden för läkemedel. Idag säljer Genovis enzym till läkemedelsbolag över hela världen och är börsnoterat med ett börsvärde på 2,5 miljarder kronor.

– Det tog lång tid innan vi kunde skicka den första kundfakturan till Pfizer, det var fem-sex år efter starten. Jag gav dem massor av rabatt, berättade hon. Själv har hon lämnat och har bara kvar en väldigt liten ägarandel.

– Jag blev kraftigt utspädd. Dessutom tog jag lån till taskiga villkor under förra krisen 2008-2009 för att rädda lönerna. Jag borde kanske ha drivits mer av att bli rik? Men hellre äga lite av något som blir något.

2017 klev hon in som vd för Puls, en privat inkubator för biotech som därefter bytt namn till Aqilion.

– Vi har ett team som sitter på Hetch och utvecklar tidiga läkemedelsprojekt med fokus på kroniska inflammationer. Vi nyttjar labb över hela världen, vi äger inget eget.

Efter tre inledande år med förluster på 122 Mkr har bolaget nu tecknat ett första licensavtal med läkemedelsjätten Merck. En första milstolpsbetalning har kommit in på 110 Mkr. Vad som inte sades på scen var att affären har potential av bli värd nästan 11 miljarder kronor.

– Milstolpsbetalningen på 110 Mkr räcker för att finansiera Aqilion men inte till kliniska studier. Vi har tre olika program i pipeline. Nu tittar vi på VC-bolag ute i Europa som ankarinvesterare. Det är tufft för små biotech-bolag i Sverige att hitta pengar.

Hon tycker inte att en börsnotering är rätt väg i dagsläget.

– Jag tror inte vi är börsfähiga ännu, det måste finnas fler projekt i pipeline. Visst kan vi notera oss, men resan därefter? Det finns 300 publika life science-bolag i Sverige. Jag hade önskat att det skedde mer affärer mellan dem och så hade jag önskat att det fanns mer kapital i Sverige.

Under kvällen samtalade även Carnegies omvärldsstrateg Henrik von Sydow med Lars Ljungälv (th ovan), koncernchef för Bergendahlsgruppen, om kraften i konsumtionen och framtidsutsikterna för detaljhandeln.

– Det blir värre innan det blir bättre de närmaste tolv månaderna. Sen kan det vända efter ytterligare sex-tolv månader. Men det dröjer sju-åtta år innan reallönerna är tillbaka på samma nivå igen. Det enda som kan skapa köpkraft innan dess är skattesänkningar och bidrag, sa Lars Ljungälv.

Av samtalet framgick även att det utöver onlinetrenden finns två motsägelsefulla trender: lyx och lågpris.

– Vi ser en kräsen konsument som både kan handla billigt och dyrt. Vi prioriterar annorlunda, mer som individer.

Stort tack till Carnegie som var värd för eventet och till alla gäster som förgyllde kvällen.

Rapidus AW med Sara Fredriksson
Soraya Axelsson, Öresundskraft; Annika Persson , Assessio
Torbjörn Lanker, Fastighets AB Exxit; Lars Ljungälv, Bergendahl & son; Anna Flodmark, Almi
Annelie Olsson, Dunkers stiftelser; Göran Pelvén; Dunkers stiftelser; Linda Bjernstål, Tondere
Ali Hamid, Cercino; Oskar Lundqvist, Cercino; Fannie Wigren, Elite Hotel
Malin Borg, Academic Search; Johanna Nilberger, Carnegie; Nicolai Gyllström, Academic Search
Axel Nordestgaard; Magnus Adenskog, Lunds universitet; Olle Olofsson, Lisberg/Marknadsföreningen Helsingborg
Ingemar Pettersson, Eurocoltape; Anna-Maria Pettersson, Eurocoltape; Marie Louise Wallenberg, International Management Education
Siavosh Derakhti, UMAF.SE

När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.