måndag 22 juli 2024

inloggad som

Hon tänker tvärtom

|  
|  

När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.

Minglande Rapidusvänner samlades på torsdagen i kongresshotellet SeaU, som invigdes 2021, mitt i Helsingborg för ännu en härlig AW i samarrangemang med Carnegie Private Banking.

– Man måste känna till allt om sin kund för att veta vad du ska leverera. Det är samma sak gentemot life science-investerare. Kan du inte leverera så lova inte det heller, sa Sarah Fredriksson vidare.

Hon tänker tvärtom jämfört med många andra läkemedelsutvecklingsbolag, som ofta grundas av en forskare som har en vetenskaplig idé om ett framtida läkemedel, tar in finansiering till forskningen och sedan hoppas på att det finns en marknad för preparatet. Sarah Fredrikssons utgångspunkt är att ta reda på vad de stora pharmabolagen vill ha, sedan väljer hon forskningsinriktning efter det. Marknad först, forskning sedan.

Sarah Fredriksson intervjuades på scen av Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede. Hon berättade om sin tidigare resa med bolaget Genovis som grundades 1999 med idén att tillhandahålla bra forskningsverktyg och därmed korta utvecklingstiden för läkemedel. Idag säljer Genovis enzym till läkemedelsbolag över hela världen och är börsnoterat med ett börsvärde på 2,5 miljarder kronor.

– Det tog lång tid innan vi kunde skicka den första kundfakturan till Pfizer, det var fem-sex år efter starten. Jag gav dem massor av rabatt, berättade hon. Själv har hon lämnat och har bara kvar en väldigt liten ägarandel.

– Jag blev kraftigt utspädd. Dessutom tog jag lån till taskiga villkor under förra krisen 2008-2009 för att rädda lönerna. Jag borde kanske ha drivits mer av att bli rik? Men hellre äga lite av något som blir något.

2017 klev hon in som vd för Puls, en privat inkubator för biotech som därefter bytt namn till Aqilion.

– Vi har ett team som sitter på Hetch och utvecklar tidiga läkemedelsprojekt med fokus på kroniska inflammationer. Vi nyttjar labb över hela världen, vi äger inget eget.

Efter tre inledande år med förluster på 122 Mkr har bolaget nu tecknat ett första licensavtal med läkemedelsjätten Merck. En första milstolpsbetalning har kommit in på 110 Mkr. Vad som inte sades på scen var att affären har potential av bli värd nästan 11 miljarder kronor.

– Milstolpsbetalningen på 110 Mkr räcker för att finansiera Aqilion men inte till kliniska studier. Vi har tre olika program i pipeline. Nu tittar vi på VC-bolag ute i Europa som ankarinvesterare. Det är tufft för små biotech-bolag i Sverige att hitta pengar.

Hon tycker inte att en börsnotering är rätt väg i dagsläget.

– Jag tror inte vi är börsfähiga ännu, det måste finnas fler projekt i pipeline. Visst kan vi notera oss, men resan därefter? Det finns 300 publika life science-bolag i Sverige. Jag hade önskat att det skedde mer affärer mellan dem och så hade jag önskat att det fanns mer kapital i Sverige.

Under kvällen samtalade även Carnegies omvärldsstrateg Henrik von Sydow med Lars Ljungälv (th ovan), koncernchef för Bergendahlsgruppen, om kraften i konsumtionen och framtidsutsikterna för detaljhandeln.

– Det blir värre innan det blir bättre de närmaste tolv månaderna. Sen kan det vända efter ytterligare sex-tolv månader. Men det dröjer sju-åtta år innan reallönerna är tillbaka på samma nivå igen. Det enda som kan skapa köpkraft innan dess är skattesänkningar och bidrag, sa Lars Ljungälv.

Av samtalet framgick även att det utöver onlinetrenden finns två motsägelsefulla trender: lyx och lågpris.

– Vi ser en kräsen konsument som både kan handla billigt och dyrt. Vi prioriterar annorlunda, mer som individer.

Stort tack till Carnegie som var värd för eventet och till alla gäster som förgyllde kvällen.

Rapidus AW med Sara Fredriksson
Soraya Axelsson, Öresundskraft; Annika Persson , Assessio
Torbjörn Lanker, Fastighets AB Exxit; Lars Ljungälv, Bergendahl & son; Anna Flodmark, Almi
Annelie Olsson, Dunkers stiftelser; Göran Pelvén; Dunkers stiftelser; Linda Bjernstål, Tondere
Ali Hamid, Cercino; Oskar Lundqvist, Cercino; Fannie Wigren, Elite Hotel
Malin Borg, Academic Search; Johanna Nilberger, Carnegie; Nicolai Gyllström, Academic Search
Axel Nordestgaard; Magnus Adenskog, Lunds universitet; Olle Olofsson, Lisberg/Marknadsföreningen Helsingborg
Ingemar Pettersson, Eurocoltape; Anna-Maria Pettersson, Eurocoltape; Marie Louise Wallenberg, International Management Education
Siavosh Derakhti, UMAF.SE

När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Danskt hygge över Sveriges nedgång

  Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

 • Special: Helgernas nyhetssvep

  Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

 • Näringslivets önskelista

  Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.