tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Flytten av ESS datacenter – mer än ett hyresavtal

|  
|  ,

I början av nästa år inleds flytten av ESS danska datacenter, som i våras ledde till starka protester. Men med flytten hamnar centret i rätt miljö, hävdar hyresvärden DTU.

ESS datacenter flyttas 11 kilometer längre bort från huvudanläggningen i Lund, till Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby. Flytten inleds i februari 2024 och beräknas pågå till april.

Flytten gav i våras upphov till starka protester från de anställda. Enligt Sydsvenskan den 31 maj var anställda på ESS datacentral i Köpenhamn ”förbannade eftersom datacentralen ska flyttas ännu längre bort från huvudanläggningen i Lund.”

De anställda skrev en 13-sidig protest. Men nu i december har endast två anställda sagt upp sig från sina jobb på grund av flytten till DTU. Detta enligt Joanna Lewis, baserad i Lund med ansvar för ESS vetenskapliga samverkan och samhällsengagemang.

Rasmus Larsen, prorektor för DTU, är mycket optimistisk till datacentrets möjligheter för universitetet. DTU har danskt rekord i avknoppningar till uppstartsbolag. Och DTU har just blivit nummer ett i Engi-Rank, som rankar 225 tekniska universitet i 27 EU-länder.

– Det är mer än bara ett hyresavtal. Vi får bra synergier, särskilt med avdelningarna DTU Compute och DTU Fysik, säger Rasmus Larsen till Rapidus.

Han pekar på att DTU nu rankas som Europas bästa tekniska universitet. Detta återspeglar bland annat att DTU är näringslivets föredragna partner och för närvarande engagerat i mer än 200 kommersiella projekt.

Förutom ett 50-tal avknoppningar årligen har DTU-entreprenörer också en hög överlevnadsgrad. Företag som bygger på uppfinningar från DTU går dubbelt så bra som andra spin-offs och startups i Danmark. 94 procent av de företag som bygger på IP-rättigheter från DTU är fortfarande vid liv efter fem år. Det framgår av en rapport från CVR-företagsregister.

I dag sysselsätter ESS datacenter 39 personer i Köpenhamn. De tillhandahåller IT-lösningar för vetenskapliga experiment – inklusive programvara, hårdvara, datainsamling, analys och hantering. Joanna Lewis säger att ESS datacenter kommer att öka antalet anställda till 60 under de kommande åren.

– Datacentret har haft en personalomsättning på 10 procent, men kommer att kunna rekrytera på önskad nivå i framtiden, säger Joanna Lewis.

Budgeten för ESS har mer än fördubblats till drygt 33 miljarder svenska kronor och försenats från 2023 till 2026, med full drift från 2028. Sverige och Danmark som huvudinvesterare är tillsammans med övriga investerarländer solidariskt ansvariga för budgetöverskridanden.

Keld Broksø

I början av nästa år inleds flytten av ESS danska datacenter, som våras ledde till starka protester. Men med flytten hamnar centret i rätt miljö, hävdar hyresvärden DTU.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.