måndag 22 april 2024

inloggad som

Flytten av ESS datacenter – mer än ett hyresavtal

|  
|  ,

I början av nästa år inleds flytten av ESS danska datacenter, som i våras ledde till starka protester. Men med flytten hamnar centret i rätt miljö, hävdar hyresvärden DTU.

ESS datacenter flyttas 11 kilometer längre bort från huvudanläggningen i Lund, till Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby. Flytten inleds i februari 2024 och beräknas pågå till april.

Flytten gav i våras upphov till starka protester från de anställda. Enligt Sydsvenskan den 31 maj var anställda på ESS datacentral i Köpenhamn ”förbannade eftersom datacentralen ska flyttas ännu längre bort från huvudanläggningen i Lund.”

De anställda skrev en 13-sidig protest. Men nu i december har endast två anställda sagt upp sig från sina jobb på grund av flytten till DTU. Detta enligt Joanna Lewis, baserad i Lund med ansvar för ESS vetenskapliga samverkan och samhällsengagemang.

Rasmus Larsen, prorektor för DTU, är mycket optimistisk till datacentrets möjligheter för universitetet. DTU har danskt rekord i avknoppningar till uppstartsbolag. Och DTU har just blivit nummer ett i Engi-Rank, som rankar 225 tekniska universitet i 27 EU-länder.

– Det är mer än bara ett hyresavtal. Vi får bra synergier, särskilt med avdelningarna DTU Compute och DTU Fysik, säger Rasmus Larsen till Rapidus.

Han pekar på att DTU nu rankas som Europas bästa tekniska universitet. Detta återspeglar bland annat att DTU är näringslivets föredragna partner och för närvarande engagerat i mer än 200 kommersiella projekt.

Förutom ett 50-tal avknoppningar årligen har DTU-entreprenörer också en hög överlevnadsgrad. Företag som bygger på uppfinningar från DTU går dubbelt så bra som andra spin-offs och startups i Danmark. 94 procent av de företag som bygger på IP-rättigheter från DTU är fortfarande vid liv efter fem år. Det framgår av en rapport från CVR-företagsregister.

I dag sysselsätter ESS datacenter 39 personer i Köpenhamn. De tillhandahåller IT-lösningar för vetenskapliga experiment – inklusive programvara, hårdvara, datainsamling, analys och hantering. Joanna Lewis säger att ESS datacenter kommer att öka antalet anställda till 60 under de kommande åren.

– Datacentret har haft en personalomsättning på 10 procent, men kommer att kunna rekrytera på önskad nivå i framtiden, säger Joanna Lewis.

Budgeten för ESS har mer än fördubblats till drygt 33 miljarder svenska kronor och försenats från 2023 till 2026, med full drift från 2028. Sverige och Danmark som huvudinvesterare är tillsammans med övriga investerarländer solidariskt ansvariga för budgetöverskridanden.

Keld Broksø

I början av nästa år inleds flytten av ESS danska datacenter, som våras ledde till starka protester. Men med flytten hamnar centret i rätt miljö, hävdar hyresvärden DTU.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad