måndag 22 juli 2024

inloggad som

Flytten av ESS datacenter – mer än ett hyresavtal

|  
|  ,

I början av nästa år inleds flytten av ESS danska datacenter, som i våras ledde till starka protester. Men med flytten hamnar centret i rätt miljö, hävdar hyresvärden DTU.

ESS datacenter flyttas 11 kilometer längre bort från huvudanläggningen i Lund, till Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby. Flytten inleds i februari 2024 och beräknas pågå till april.

Flytten gav i våras upphov till starka protester från de anställda. Enligt Sydsvenskan den 31 maj var anställda på ESS datacentral i Köpenhamn ”förbannade eftersom datacentralen ska flyttas ännu längre bort från huvudanläggningen i Lund.”

De anställda skrev en 13-sidig protest. Men nu i december har endast två anställda sagt upp sig från sina jobb på grund av flytten till DTU. Detta enligt Joanna Lewis, baserad i Lund med ansvar för ESS vetenskapliga samverkan och samhällsengagemang.

Rasmus Larsen, prorektor för DTU, är mycket optimistisk till datacentrets möjligheter för universitetet. DTU har danskt rekord i avknoppningar till uppstartsbolag. Och DTU har just blivit nummer ett i Engi-Rank, som rankar 225 tekniska universitet i 27 EU-länder.

– Det är mer än bara ett hyresavtal. Vi får bra synergier, särskilt med avdelningarna DTU Compute och DTU Fysik, säger Rasmus Larsen till Rapidus.

Han pekar på att DTU nu rankas som Europas bästa tekniska universitet. Detta återspeglar bland annat att DTU är näringslivets föredragna partner och för närvarande engagerat i mer än 200 kommersiella projekt.

Förutom ett 50-tal avknoppningar årligen har DTU-entreprenörer också en hög överlevnadsgrad. Företag som bygger på uppfinningar från DTU går dubbelt så bra som andra spin-offs och startups i Danmark. 94 procent av de företag som bygger på IP-rättigheter från DTU är fortfarande vid liv efter fem år. Det framgår av en rapport från CVR-företagsregister.

I dag sysselsätter ESS datacenter 39 personer i Köpenhamn. De tillhandahåller IT-lösningar för vetenskapliga experiment – inklusive programvara, hårdvara, datainsamling, analys och hantering. Joanna Lewis säger att ESS datacenter kommer att öka antalet anställda till 60 under de kommande åren.

– Datacentret har haft en personalomsättning på 10 procent, men kommer att kunna rekrytera på önskad nivå i framtiden, säger Joanna Lewis.

Budgeten för ESS har mer än fördubblats till drygt 33 miljarder svenska kronor och försenats från 2023 till 2026, med full drift från 2028. Sverige och Danmark som huvudinvesterare är tillsammans med övriga investerarländer solidariskt ansvariga för budgetöverskridanden.

Keld Broksø

I början av nästa år inleds flytten av ESS danska datacenter, som våras ledde till starka protester. Men med flytten hamnar centret i rätt miljö, hävdar hyresvärden DTU.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.