fredag 19 april 2024

inloggad som

Oro för strömavbrott på Max IV

Max IV kan komma att stänga av anläggningen i jul om Svenska Kraftnät bedömer att det finns en kapacitetsbrist på el. Det oroar många av de bolag som hyr in sig i anläggningen. Ett strömavbrott kan leda till att utrustning förstörs.

Bakgrunden är ett beslut från Lunds Universitet att anläggningen ska stänga ner om elsituationen blir för ansträngd i vinter.

– Vi följer LU:s anvisningar. Om Svenska Kraftnät kommer i ett krisläge har universitetet beslutat att Max IV ska stängas, säger Marjolein Thunnissen, chef för life science på Max IV.

För Jonas Sundqvist och hans kollegor på Alixlabs är läget oroande, både för planerade och oplanerade strömavbrott, som kan komma av en hög belastning på elnätet.

– Det är farligt för känslig utrustning. Man stänger helst av utrustningen innan elen stängs av, men det blir en extra stress av att man måste planera för det. Vi har även verksamhet i Tyskland. Skulle Max IV stänga ner renrummen så kan vi flytta dit, säger han.

Men det är inte alla verksamheter som har samma möjlighet. Strömavbrott kan leda till omfattande förseningar i forskningsprojekt och att dyr utrustning skadas.

– Alla som hyr in sig i infrastruktur där de inte själva styr över strömmen är utsatta. Jag tror att det är många som kan drabbas, men det visar sig först när strömmen går, säger Jonas Sundqvist.

Marjolein Thunnissen betonar att Svenska Kraftnät beskriver risken för strömavbrott som liten i dagsläget.

Mette Carlbom

Max IV kan komma att stänga av anläggningen i jul om Svenska Kraftnät bedömer att det finns en kapacitetsbrist på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.