fredag 26 april 2024

inloggad som

AW med en offensiv försvarsindustri

Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

Rapidus bjöd tillsammans med Mildef in till after work i Helsingborg på onsdagskvällen och mönstrade en panel med Marie Bengtsson, vd för Avdenica och medlem i styrelsen för SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagens branschorganisation; Daniel Ljunggren, vd för Mildef och Bert Nordberg, vice ordförande i Saab.

Saab har idag 22.000 anställda runtom i världen och snart även i Landskrona där företaget ska tillverka komponenter till fartyg och ubåtar. Man kommer att nyanställa 20 personer, men det kan bli mer.

– Vi ser stora möjligheter för fabriken i Landskrona att expandera i framtiden. Det är en framåtblickande stad, sa Bert Nordberg.

Panelen såg överlag stora möjligheter för företag i Skåne att växa i samband med den upprustning som politikerna nu förväntar sig ska gå mycket snabbt. Mildef har ökat omsättningen med 36 procent i snitt varje år sedan 2018.

– Faktum är att Mildef inte alltid gynnas av en väpnad konflikt eftersom våra produkter bygger defensiv förmåga på sikt. Därför har vi ännu inte sett effekten av kriget i Ukraina, sa Daniel Ljunggren (t.v.), som tog över vd-posten i maj 2023.

Hela panelen var enig om att uppskalningen av försvarsbudgeten till Nato-kravet på 2 procent av BNP är en utmaning för branschen – inte minst när det gäller att hitta personal.

– Vi kommer från låga nivåer och ökar så fort vi kan. Men det kommer att ta tid, sa Daniel Ljunggren.

Alla tre menade också att det finns väldigt mycket att göra inom civilförsvaret och att stärka företagens egen säkerhet. Sverige bör bland annat bli självförsörjande på el, samtidigt som vindkraftbolagen kan räkna med att det blir svårare att få tillstånd för havsbaserade verk efter Nato-inträdet.

– Därför måste vi avsätta mark och ge tillstånd för vind- och solkraft. Idag gäller veto i varje kommun, vi måste tänka om, sa Bert Nordberg, som tidigare satt i danska vindkraftsjätten Vestas styrelse.

– Det är inte bara krigshot utan vi ser gång på gång hur cyberattacker slår mot viktiga samhällsfunktioner. Frågan är inte om utan när vi blir hackade och hur vår plan ser ut då, sa Marie Bengtsson.

Även startups har chansen när det gäller försvarsindustrin. Entreprenören Elias Mibesjö presenterade sitt bolag Flexotrap som Rapidus tidigare skrivit om. Med mobila kulfång vill han bidra till att ta hand om en del av de 15 ton bly som jägare och myndigheter skjuter ut i svenska marker varje år. Han vittnade om att det inte är helt enkelt att sälja till Försvarets materielverk och Fortifikationsverket när deras produkt hamnar lite mittemellan.

– Vi letar hela tiden efter duktiga startups där vi kan gå in som delägare. Om det går bra kan vi köpa dem och komma över både teknik och personal. Det är en väg framåt för oss på Saab. Vi ska inte glömma att det finns 44.000 lediga ingenjörsjobb ute i Europa, sa Bert Nordberg.

– För vår del gäller det att vi måste anställa svenska medborgare som dessutom ska vara säkerhetsklassade. Det gäller att vara seriös och uthållig för att lyckas. Vi har vunnit affärer på att ta fram nya produkter som ska certifieras och det kan ta tre till fem år, sa Marie Bengtsson.

Försvarsindustrin är kapitalintensiv och det har tidigare varit svårt att få svenska investerare att satsa, men det geopolitiska läget de senaste åren har fått pendeln att svänga, enligt panelen.

– Silicon Valley byggdes med försvarspengar, det är en enorm möjlighet för startups att det nu kommer in militära pengar. Det finns en innovationsfond inom Nato och en annan inom EU, berättade Bert Nordberg.

Text: Sölve Dahlgren
Bild: Emil Malmborg

Fler bilder från minglet:

Oskar Nordbladh, Svensk Exportkredit AB

Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Upprustningen ökar hennes affär

    Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.

  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Grattis, du är en 34:a!

    Hej! Vi på Rapidus vill gratulera dig och ditt bolag till utnämningen som en av årets 34:or. Du som grundare […]

  • Träffa årets hetaste unga entreprenörer!

    Den 14 november firar vi årets 34:or. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar. Anmäl dig här.