torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Gruppkrav mot Suliemans bolag

Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

Sami Sulieman är huvudpersonen bakom en bolagsgrupp som tagit lån av privatpersoner, i regel äldre människor. Det rör sig om allt från fem- till sjusiffriga lånebelopp som inte har betalats tillbaka.

Privatpersoner har lockats att låna ut pengar med löfte om en hög ränta men avtalen innehåller klausuler som villkorar återbetalningen till vinster i bolagsgruppen. Bolagen har dock gått med förlust och mer än 20 drabbade som hört av sig till Rapidus och Sydsvenskan säger sig inte ha varit medvetna om klausulen.

Sami Sulieman har uttryckt att målet varit att betala tillbaka lånen bland annat genom att sälja aktier i First North-noterade Plexian, som varit flaggskeppet i bolagsgruppen. Plexian försattes i konkurs i april. Aktierna i Plexian har delvis ägts av MTI.

Hur många personer som lånat ut pengar till Suliemans bolag är oklart. Enligt dokument från bolagen som Rapidus har tagit del av rör det sig om minst 90 personer. Bara till och med 2016 hade MTI:s moderbolag, Karman i Malmö Invest, enligt årsredovisningarna tagit in mer än 18 miljoner kronor i dylika lån.

Flera långivare har sedan avslöjandet sökt juridisk hjälp för att få tillbaka sina pengar. Plexians konkurs har satt fart på processen och för ett par veckor sedan tog historien en ny vändning när en av långivarna begärde även MTI i konkurs. Det är en 67-årig kvinna, som Sydsvenskan intervjuat, som lånat ut 700.000 kronor.

Nu lämnar ytterligare åtta personer in ett krav mot bolaget till Kronofogden.

– MTI har spelat en central roll i detta upplägg och i de här fallen har lånen gått till MTI. Bolaget har hävdat att de lånade pengarna gått till att skapa värde framför allt genom grundandet och noteringen av Plexian. Men när Plexian nu går i konkurs blir det alltmer uppenbart att det aldrig funnits något större värde. Chansen att få lånen återbetalda var alltså väldigt liten, men det har långivarna inte informerats om, säger juristen Michael Ideström, som företräder oktetten.

Han samarbetar med byrån JPS Rådgivning, som specialiserar sig på finansiell utredning samt att samordna drabbade i fall med vårdslös rådgivning och komplexa sparprodukter. JPS initierade ett mål som var i Malmö tingsrätt i vintras där parterna slöt en hemlig förlikning samma dag som rättegången skulle ha ägt rum. Samma sak har skett i flera tidigare stämningar mot Suliemans bolag.

Karman i Malmö Invest är moderbolaget i Sami Suliemans bolagsgrupp och har betalat ut cirka 1 Mkr om året i arvoden till Sami Sulieman och hans hustru Helena Sulieman. MTI har haft ”övriga externa kostnader” på nästan 3 Mkr per år.

Emiliano Strauss

Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]