måndag 22 juli 2024

inloggad som

Gruppkrav mot Suliemans bolag

Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

Sami Sulieman är huvudpersonen bakom en bolagsgrupp som tagit lån av privatpersoner, i regel äldre människor. Det rör sig om allt från fem- till sjusiffriga lånebelopp som inte har betalats tillbaka.

Privatpersoner har lockats att låna ut pengar med löfte om en hög ränta men avtalen innehåller klausuler som villkorar återbetalningen till vinster i bolagsgruppen. Bolagen har dock gått med förlust och mer än 20 drabbade som hört av sig till Rapidus och Sydsvenskan säger sig inte ha varit medvetna om klausulen.

Sami Sulieman har uttryckt att målet varit att betala tillbaka lånen bland annat genom att sälja aktier i First North-noterade Plexian, som varit flaggskeppet i bolagsgruppen. Plexian försattes i konkurs i april. Aktierna i Plexian har delvis ägts av MTI.

Hur många personer som lånat ut pengar till Suliemans bolag är oklart. Enligt dokument från bolagen som Rapidus har tagit del av rör det sig om minst 90 personer. Bara till och med 2016 hade MTI:s moderbolag, Karman i Malmö Invest, enligt årsredovisningarna tagit in mer än 18 miljoner kronor i dylika lån.

Flera långivare har sedan avslöjandet sökt juridisk hjälp för att få tillbaka sina pengar. Plexians konkurs har satt fart på processen och för ett par veckor sedan tog historien en ny vändning när en av långivarna begärde även MTI i konkurs. Det är en 67-årig kvinna, som Sydsvenskan intervjuat, som lånat ut 700.000 kronor.

Nu lämnar ytterligare åtta personer in ett krav mot bolaget till Kronofogden.

– MTI har spelat en central roll i detta upplägg och i de här fallen har lånen gått till MTI. Bolaget har hävdat att de lånade pengarna gått till att skapa värde framför allt genom grundandet och noteringen av Plexian. Men när Plexian nu går i konkurs blir det alltmer uppenbart att det aldrig funnits något större värde. Chansen att få lånen återbetalda var alltså väldigt liten, men det har långivarna inte informerats om, säger juristen Michael Ideström, som företräder oktetten.

Han samarbetar med byrån JPS Rådgivning, som specialiserar sig på finansiell utredning samt att samordna drabbade i fall med vårdslös rådgivning och komplexa sparprodukter. JPS initierade ett mål som var i Malmö tingsrätt i vintras där parterna slöt en hemlig förlikning samma dag som rättegången skulle ha ägt rum. Samma sak har skett i flera tidigare stämningar mot Suliemans bolag.

Karman i Malmö Invest är moderbolaget i Sami Suliemans bolagsgrupp och har betalat ut cirka 1 Mkr om året i arvoden till Sami Sulieman och hans hustru Helena Sulieman. MTI har haft ”övriga externa kostnader” på nästan 3 Mkr per år.

Emiliano Strauss

Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.