måndag 22 juli 2024

inloggad som

Danskt hygge över Sveriges nedgång

Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

Krönika av Keld Broksø

“Folkhemmet blöder,” kallas en lång artikelserie i tidningen Politiken: ”Brottsligheten är högst i norra Europa. På gatorna rekryteras barnsoldater till en blodig konflikt. Men vad var det som gick snett i folkhemmet, där humanismen skulle segra? Vad hände med det land som vi har förknippat med pop, Pippi och öppna gränser?” frågar sig Politiken.

Bakom det danska intresset för Sveriges aktuella utveckling lurar enligt vissa skribenter en gammal dansk avundsjuka. Rubriken på bilden kommer från Politiken i julas och betyder ungefär “bakom hackandet har avundsjukan lurat länge”.

Sverige fick sin välfärdsstat snabbare efter andra världskriget och kom snabbt långt före Danmark. Popband och deckarförfattare var mer världsberömda än de danska på 1970-talet och några decennier därefter. Ingmar Bergman var bättre på både film och teater än någon dansk. Nu är det Danmark som ligger i topp, även med filmer. Och Danmarks ekonomi har fått ett uppsving av Novo Nordisk med ett börsvärde som nu överstiger dansk BNP.

Så Sveriges nedgång är en bra historia i Danmark just nu. ”What the f… is going on in Sweden?”, kan det hela sammanfattas.

Frågan ställs även i Danmarks Radio, Børsen, Berlingske Tidende och Jyllands-Posten.

Det handlar om koranbränningar, som Danmark också har haft. Men i en ledare kopplas de efterföljande problemen i Sverige till en “katastrofalt naiv invandringspolitik”. Det är ett politiskt ställningstagande. Men nu nämner även det danska UD Sverige i sin resevägledning. I ett utdrag låter det som en bananrepublik:

”Risken för terrorism i Sverige är stor. Terrorister kan försöka utföra terroristattacker. Attacker kan ske på platser som besöks av många människor, inklusive turister.” Och vidare:

”I nattlivet bör du köpa din egen mat och dryck och alltid hålla dem under uppsikt. Det finns en risk att droger tillsätts. Du kan bli utsatt för stöld och/eller misshandel. Antalet skottskadade har ökat de senaste åren, särskilt i förorterna till Stockholm, Göteborg och Malmö. De flesta skjutningar är relaterade till gängkriminalitet. Om du använder wi-fi från öppna nätverk, till exempel på flygplatser, kaféer och hotell, riskerar du hackning.”

Den danska förundran bottnar just i att vi danskar inte känner igen “Folkhemmet”, som vi är uppväxta med. Sverige är plötsligt Europas mest oroliga land när det gäller mord med skjutvapen. En svensk nedgång för kronan får danskarna att tala om “svenska pesetas”.

I Sverige var Olof Palme den förste västerländske statsministern i en demonstration mot det amerikanska angreppet på Vietnam. Sverige var en humanistisk stormakt, som sedan med sina “öppna hjärtan” skällde ut Danmark för en sträng invandringspolitik. Nu inför Sverige samma restriktioner och krav.

Sverige försöker nu parkera sin freds- och neutralitetspolitik i Nato. Lägg till en företagsekonomi med högre arbetslöshet än den danska. Sverige säljer ut sina företag. Till och med Volvo är till största delen kinesiskt idag, Ericsson och SAS med svenska huvudkontor ser ut som skuggor av sig själva.

Och medan det hårt kontrollerade Sverige för några decennier sedan kallades “förbudssverige” exploderade smittotalen under pandemin. Sverige hade hälften så hårda restriktioner som Danmark. Allt verkar vänt upp och ner sett från andra sidan bron.

”Svenskarna, som en gång hade allt under kontroll och väckte danskarnas avundsjuka, är i spillror just nu. Landet befinner sig i fritt fall,” konstaterar journalisten Thomas Bredsdorff i en essä i Politiken.

Finns det inget gott att säga om Sverige längre sett?

Jo, samme Thomas Bredsdorff bidrar med en smula optimism. Han pekar på en svensk kulturkatalog och en historisk råstyrka i landet som bådar gott.

“Det kommer att ordna sig”, skriver han.

Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.

  • Svensk vd säljer danska smycken för miljarder

    Svenske Alexander Lacik tar den danska smyckekedjan Pandora till oanade höjder – genom att satsa på fysiska butiker.