måndag 22 juli 2024

inloggad som

Tillväxthinder för Novo Nordisk

Novo Nordisks vinster ger Danmark inkomster i oljelandsklass. Men flera problem tornar nu upp sig.

Novo Nordisks vinster har exploderat i år, men nu börjar tillväxthindren synas i form av begränsningar i produktionen och sjukhusregioner som dräneras på läkemedelssubventioner.

Aktieägarna som investerade i Öresundsregionens största företag, Novo Nordisk, i början av 2022 kan skratta hela vägen till banken. Aktiekursen har fördubblats till cirka 1.260 danska kronor per B-aktie på Köpenhamnsbörsen, tack vare rekordsiffror under de två första kvartalen i år med vinster på 19,8 miljarder respektive 19,4 miljarder Dkk efter skatt.

Novo Nordisk höjde därmed vinsten med 46 procent under årets andra kvartal jämfört med föregående år. Detta är de högsta kvartalsvinsterna hittills för Novo Nordisk. Slutar det aldrig? Inte omedelbart för själva produkterna.

Novo Nordisks framgång bygger på fetma i kombination med typ 2-diabetes. Enbart på bantningsprodukten Wegovy ökade den danska jätten sin vinst till 7,5 miljarder danska kronor under andra kvartalet. Det är sex gånger mer än under samma period förra året, då intäkterna var 1,2 miljarder Dkk.

Wegovy är baserat på substansen semaglutid, som också säljs för behandling av diabetes under namnet Ozempic. Det är med andra ord en kombinationsmedicin för fetma och diabetes – och världens mest sålda diabetesmedicin. Hindren för tillväxt finns inte i efterfrågan, utan i två andra områden:

Produktionshögkvarteret i Kalundborg på Själland kör för fullt och ska expandera med gigantiska byggnader, men bygget tar tid. Tre nya anläggningar för 17 miljarder Dkk kommer att stå klara i 2027, med 400 nya arbetstillfällen utöver de 3.200 som finns i dag. Novo Nordisk har 50.000 anställda världen över, varav 100 på det svenska huvudkontoret i Malmö.

“Fler patienter som vill ha produkten kan vara en utmaning”, har vd Lars Fruergaard Jørgensen erkänt.

Det andra hindret är offentliga subventioner – även över sundet. Den svenska tidningen Läkemedelsvärlden har uppmärksammat Ozempic, som inte täcks av subventioner.

På ett flertal av svenska apotek finns Ozempic nu att köpa – fast bara för kunder som kan och vill betala fullpris, utan högkostnadsskydd. Denna ovanliga situation har uppstått eftersom Ebb Medical, ett av de svenska företag som parallellimporterar Ozempic, har lämnat läkemedelsförmånen. Följden blir fri prissättning på Ozempic i Sverige.

Samtidigt räknar Danmarks fem sjukhusregioner med att dräneras på 1,1 miljarder danska kronor i subventioner till Novo Nordisk för Ozempic-läkemedel. Det är en sjundedel av alla subventioner på 7,5 miljarder danska kronor 2023. En anledning till detta sägs vara att vissa patienter använder diabetesmedicinen bara för att gå ner i vikt. Detta eftersom den rena bantningsprodukten Wegovy inte är subventionerad.

År 2022 var de offentliga utgifterna för Ozempic endast 642 miljoner Dkk. Den ökade kostnaden skadar ekonomin, menar Anders Kühnau, ordförande för Danske Regioner. Den extra notan motsvarar hela budgetökningen som regionerna har i den ekonomiska överenskommelsen med regeringen för nästa år.

Frågan är när regionerna kommer att säga stopp? Om det händer kommer Novos tillväxtlok att sakta ner.

Novo Nordisk står nästan ensamt för Danmarks tillväxt just nu, medan resten verkar avstanna. Mediciner säkerställer ett danskt betalningsbalansöverskott i oljelandsklassen. Novo Holdings är dessutom Danmarks största skattebetalare. Novo är större än Coca-Cola, McDonalds och Shell – står för mer än halva Danmarks totala börsvärde – och har Europas näst största börsvärde efter den franska lyxkoncernen LVMH.

Keld Broksø

Novo Nordisks vinster ger Danmark inkomster i oljelandsklass. Men flera problem tornar nu upp sig.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.