fredag 26 april 2024

inloggad som

Öresundsbolag under press av coronaviruset…

Många företag i Öresundsregionen har fått omstrukturera och planera för att ta hänsyn till Coronautbrottet i Kina, som även spritt sig till Italien och Iran.

Livsmedelsföretaget First Class Brands i Lund är nyligen hemkomna från livsmedelsmässan Gulfood i Dubai. Företagets vd Martin Trnovsky säger till Rapidus att coronaviruset orsakade stort bortfall både bland besökare och utställare.

– Vår exportchef, som varit där många gånger. sa att det var 30-40 procent färre deltagare på grund av rädsla för corovaviruset, säger Martin Trnovsky.

Även tillgången av ingredienser har påverkats av virusets spridning.

– Animosyrorna BCAA som finns i många nyare produkter har stigit kraftigt i pris med hänvisning till viruset. Först trodde jag att det bara var en ursäkt för att höja priset, men ni har vi hört från flera håll att kedjan av råvaror påverkats av viruset, säger Martin Trnovsky.

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har produktion i Kina som mestadels producerar till den kinesiska marknaden. Exempelvis finns en fabrik i Tianjin vars produktion blev satt på is till följd av viruset. I en skriftlig kommentar till Rapidus uttrycker presschefen Mette Kruse Danielsen följande:

”I Kina fokuserar vi på att säkerställa fortsatt leverans av våra läkemedel till patienter i nära samarbete med de kinesiska myndigheterna. Sedan den 10 februari har vår fabrik i Tianjin delvis återupptagit produktionen i överenskommelse med lokala kinesiska myndigheter. Vi har också börjat återuppta andra aktiviteter i Kina så långt det är möjligt.”

Ett annat danskt läkemedelsföretag med fabriker i Kina är Novozymes. De svarar dock att deras verksamhet inte påverkats då fabrikerna inte ligger inom karantänzonerna och dessutom tillverkar till den kinesiska marknaden.

Nybildade Factoryhood, med säte i Helsingborg och Hong Kong, befinner sig fortfarande i utvecklingsfasen. Bolaget tar fram en logistikplattform, en transporttjänst för små och medelstora företag som fraktar kemikalier via järnväg. Enligt Gunnar Blomkvist, Factoryhoods representant i Sverige, har verksamheten inte direkt påverkats då de inte kommit ut på marknaden ännu.

“Dock påverkas det nämnda arbetet i visst mått med tanke på restriktionerna om rörligheten som är begränsad i Kina”, skriver han till Rapidus.

Kinesiska mobiljätten Huaweis utvecklingskontor i Lund  hänvisar till ett informationsblad om den svenska verksamheten i stort. Där framgår det till exempel att alla affärsresor till Kina är inställda tills vidare. Alla anställda som anlänt till Sverige från Kina efter 13 januari ska enligt informationsbladet hållas isolerade i hemmet i minst 14 dagar och dagligen mäta kroppstemperaturen. Vid publiceringsdatumet den 3 februari fanns det inget misstänkt fall av Coronasmitta bland Huaweis anställda i Sverige.

Pernilla Gudmundsson
Niclas Lindstrand
Elisabet Ottosson
Emiliano Strauss

Många företag i Öresundsregionen har fått omstrukturera och planera för att ta hänsyn till Coronautbrottet i Kina, som även spritt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.