måndag 17 juni 2024

inloggad som

Öresundsbolag under press av coronaviruset…

Många företag i Öresundsregionen har fått omstrukturera och planera för att ta hänsyn till Coronautbrottet i Kina, som även spritt sig till Italien och Iran.

Livsmedelsföretaget First Class Brands i Lund är nyligen hemkomna från livsmedelsmässan Gulfood i Dubai. Företagets vd Martin Trnovsky säger till Rapidus att coronaviruset orsakade stort bortfall både bland besökare och utställare.

– Vår exportchef, som varit där många gånger. sa att det var 30-40 procent färre deltagare på grund av rädsla för corovaviruset, säger Martin Trnovsky.

Även tillgången av ingredienser har påverkats av virusets spridning.

– Animosyrorna BCAA som finns i många nyare produkter har stigit kraftigt i pris med hänvisning till viruset. Först trodde jag att det bara var en ursäkt för att höja priset, men ni har vi hört från flera håll att kedjan av råvaror påverkats av viruset, säger Martin Trnovsky.

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har produktion i Kina som mestadels producerar till den kinesiska marknaden. Exempelvis finns en fabrik i Tianjin vars produktion blev satt på is till följd av viruset. I en skriftlig kommentar till Rapidus uttrycker presschefen Mette Kruse Danielsen följande:

”I Kina fokuserar vi på att säkerställa fortsatt leverans av våra läkemedel till patienter i nära samarbete med de kinesiska myndigheterna. Sedan den 10 februari har vår fabrik i Tianjin delvis återupptagit produktionen i överenskommelse med lokala kinesiska myndigheter. Vi har också börjat återuppta andra aktiviteter i Kina så långt det är möjligt.”

Ett annat danskt läkemedelsföretag med fabriker i Kina är Novozymes. De svarar dock att deras verksamhet inte påverkats då fabrikerna inte ligger inom karantänzonerna och dessutom tillverkar till den kinesiska marknaden.

Nybildade Factoryhood, med säte i Helsingborg och Hong Kong, befinner sig fortfarande i utvecklingsfasen. Bolaget tar fram en logistikplattform, en transporttjänst för små och medelstora företag som fraktar kemikalier via järnväg. Enligt Gunnar Blomkvist, Factoryhoods representant i Sverige, har verksamheten inte direkt påverkats då de inte kommit ut på marknaden ännu.

“Dock påverkas det nämnda arbetet i visst mått med tanke på restriktionerna om rörligheten som är begränsad i Kina”, skriver han till Rapidus.

Kinesiska mobiljätten Huaweis utvecklingskontor i Lund  hänvisar till ett informationsblad om den svenska verksamheten i stort. Där framgår det till exempel att alla affärsresor till Kina är inställda tills vidare. Alla anställda som anlänt till Sverige från Kina efter 13 januari ska enligt informationsbladet hållas isolerade i hemmet i minst 14 dagar och dagligen mäta kroppstemperaturen. Vid publiceringsdatumet den 3 februari fanns det inget misstänkt fall av Coronasmitta bland Huaweis anställda i Sverige.

Pernilla Gudmundsson
Niclas Lindstrand
Elisabet Ottosson
Emiliano Strauss

Många företag i Öresundsregionen har fått omstrukturera och planera för att ta hänsyn till Coronautbrottet i Kina, som även spritt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Klockan tickar för Move by Bike

  I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och nu har vd Lisette Hallström sagt upp sig.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Fortsatt nedåt för Sturup

  Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

 • Från storm till krasch för Maersk

  Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.