lördag 14 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Öresundsbolag under press av coronaviruset…

Många företag i Öresundsregionen har fått omstrukturera och planera för att ta hänsyn till Coronautbrottet i Kina, som även spritt sig till Italien och Iran.

Livsmedelsföretaget First Class Brands i Lund är nyligen hemkomna från livsmedelsmässan Gulfood i Dubai. Företagets vd Martin Trnovsky säger till Rapidus att coronaviruset orsakade stort bortfall både bland besökare och utställare.

– Vår exportchef, som varit där många gånger. sa att det var 30-40 procent färre deltagare på grund av rädsla för corovaviruset, säger Martin Trnovsky.

Även tillgången av ingredienser har påverkats av virusets spridning.

– Animosyrorna BCAA som finns i många nyare produkter har stigit kraftigt i pris med hänvisning till viruset. Först trodde jag att det bara var en ursäkt för att höja priset, men ni har vi hört från flera håll att kedjan av råvaror påverkats av viruset, säger Martin Trnovsky.

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har produktion i Kina som mestadels producerar till den kinesiska marknaden. Exempelvis finns en fabrik i Tianjin vars produktion blev satt på is till följd av viruset. I en skriftlig kommentar till Rapidus uttrycker presschefen Mette Kruse Danielsen följande:

”I Kina fokuserar vi på att säkerställa fortsatt leverans av våra läkemedel till patienter i nära samarbete med de kinesiska myndigheterna. Sedan den 10 februari har vår fabrik i Tianjin delvis återupptagit produktionen i överenskommelse med lokala kinesiska myndigheter. Vi har också börjat återuppta andra aktiviteter i Kina så långt det är möjligt.”

Ett annat danskt läkemedelsföretag med fabriker i Kina är Novozymes. De svarar dock att deras verksamhet inte påverkats då fabrikerna inte ligger inom karantänzonerna och dessutom tillverkar till den kinesiska marknaden.

Nybildade Factoryhood, med säte i Helsingborg och Hong Kong, befinner sig fortfarande i utvecklingsfasen. Bolaget tar fram en logistikplattform, en transporttjänst för små och medelstora företag som fraktar kemikalier via järnväg. Enligt Gunnar Blomkvist, Factoryhoods representant i Sverige, har verksamheten inte direkt påverkats då de inte kommit ut på marknaden ännu.

”Dock påverkas det nämnda arbetet i visst mått med tanke på restriktionerna om rörligheten som är begränsad i Kina”, skriver han till Rapidus.

Kinesiska mobiljätten Huaweis utvecklingskontor i Lund  hänvisar till ett informationsblad om den svenska verksamheten i stort. Där framgår det till exempel att alla affärsresor till Kina är inställda tills vidare. Alla anställda som anlänt till Sverige från Kina efter 13 januari ska enligt informationsbladet hållas isolerade i hemmet i minst 14 dagar och dagligen mäta kroppstemperaturen. Vid publiceringsdatumet den 3 februari fanns det inget misstänkt fall av Coronasmitta bland Huaweis anställda i Sverige.

Pernilla Gudmundsson
Niclas Lindstrand
Elisabet Ottosson
Emiliano Strauss

Många företag i Öresundsregionen har fått omstrukturera och planera för att ta hänsyn till Coronautbrottet i Kina, som även spritt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.