fredag 21 juni 2024

inloggad som

Börssnack med Nasdaq

Det finns i dag ungefär 25 bolag som är redo att notera sig på First North eller huvudlistan. Det sa Nasdaqs noteringschef i Sverige Håkan Sjögren när han blev intervjuad på scen när Rapidus och Västra Hamnen Corporate Finance bjöd på AW på torsdagen.

Han började som noteringschef på Nasdaq 2005. Året efter lanserades First North och Håkan Sjögren minns kritiken som satsningen fick utstå.

– Det kallades börsens bakgård. På den tiden ville alla bara ha A-listade, stora och säkra jättar. Men vi var övertygade om att även mindre bolag skulle kunna dra nytta av kapitalet, sa han under intervjun med Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede.

Nästan 800 bolag har noterats hos Nasdaq i Sverige sedan Håkan Sjögren började. Företag av alla former och storlekar, vilket gör det svårt investerare – inte minst småsparare – att skilja agnarna från vetet. Gunnar Wrede liknade det vid ett lotteri.

Är det ett lotteri ni ska tillhandahålla?

– Nej, givetvis inte. Men det vore förment av oss att säga att din affärsidé inte är bra nog bara för att du är tidigt ute. Om du uppfyller börsens krav så är det upp till investerarna att bestämma i slutändan. Samtidigt är det givetvis viktigt att inte skada börsens rykte, svarade Håkan Sjögren.

I dag har noteringstakten avtagit avsevärt, men intresset för att börsnotera sig lever kvar hos många bolag. Fega investerare får dock de flesta att avvakta. Håkan Sjögrens uppskattning är att det i dag finns minst 25 börsfäiga bolag som inlett förberedelserna och i princip väntar på rätt läge att klämma på avtryckaren.

Samtidigt är bolagen i allt mer akut behov av kapital. Därför har andra transaktionstyper, som riktade emissioner mot private placement, blivit vanligare. Men det ställs högre krav på bolagen och de flesta värderas betydligt lägre än för ett par år sedan.

– Nu måste man ha en plan för vad som händer efter att klockan ringt. Man ska inte bara vara dressad för ett bröllop, det måste finnas ett äktenskap att fira också, Håkan Sjögren.

Emiliano Strauss

Det finns i dag ungefär 25 bolag som är redo att notera sig på First North eller huvudlistan. Det sa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • Så väcker du journalistens intresse

  Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.