fredag 29 september 2023

inloggad som

Börssnack med Nasdaq

Det finns i dag ungefär 25 bolag som är redo att notera sig på First North eller huvudlistan. Det sa Nasdaqs noteringschef i Sverige Håkan Sjögren när han blev intervjuad på scen när Rapidus och Västra Hamnen Corporate Finance bjöd på AW på torsdagen.

Han började som noteringschef på Nasdaq 2005. Året efter lanserades First North och Håkan Sjögren minns kritiken som satsningen fick utstå.

– Det kallades börsens bakgård. På den tiden ville alla bara ha A-listade, stora och säkra jättar. Men vi var övertygade om att även mindre bolag skulle kunna dra nytta av kapitalet, sa han under intervjun med Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede.

Nästan 800 bolag har noterats hos Nasdaq i Sverige sedan Håkan Sjögren började. Företag av alla former och storlekar, vilket gör det svårt investerare – inte minst småsparare – att skilja agnarna från vetet. Gunnar Wrede liknade det vid ett lotteri.

Är det ett lotteri ni ska tillhandahålla?

– Nej, givetvis inte. Men det vore förment av oss att säga att din affärsidé inte är bra nog bara för att du är tidigt ute. Om du uppfyller börsens krav så är det upp till investerarna att bestämma i slutändan. Samtidigt är det givetvis viktigt att inte skada börsens rykte, svarade Håkan Sjögren.

I dag har noteringstakten avtagit avsevärt, men intresset för att börsnotera sig lever kvar hos många bolag. Fega investerare får dock de flesta att avvakta. Håkan Sjögrens uppskattning är att det i dag finns minst 25 börsfäiga bolag som inlett förberedelserna och i princip väntar på rätt läge att klämma på avtryckaren.

Samtidigt är bolagen i allt mer akut behov av kapital. Därför har andra transaktionstyper, som riktade emissioner mot private placement, blivit vanligare. Men det ställs högre krav på bolagen och de flesta värderas betydligt lägre än för ett par år sedan.

– Nu måste man ha en plan för vad som händer efter att klockan ringt. Man ska inte bara vara dressad för ett bröllop, det måste finnas ett äktenskap att fira också, Håkan Sjögren.

Emiliano Strauss

Det finns i dag ungefär 25 bolag som är redo att notera sig på First North eller huvudlistan. Det sa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad