måndag 18 mars 2024

inloggad som

Börssnack med Nasdaq

Det finns i dag ungefär 25 bolag som är redo att notera sig på First North eller huvudlistan. Det sa Nasdaqs noteringschef i Sverige Håkan Sjögren när han blev intervjuad på scen när Rapidus och Västra Hamnen Corporate Finance bjöd på AW på torsdagen.

Han började som noteringschef på Nasdaq 2005. Året efter lanserades First North och Håkan Sjögren minns kritiken som satsningen fick utstå.

– Det kallades börsens bakgård. På den tiden ville alla bara ha A-listade, stora och säkra jättar. Men vi var övertygade om att även mindre bolag skulle kunna dra nytta av kapitalet, sa han under intervjun med Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede.

Nästan 800 bolag har noterats hos Nasdaq i Sverige sedan Håkan Sjögren började. Företag av alla former och storlekar, vilket gör det svårt investerare – inte minst småsparare – att skilja agnarna från vetet. Gunnar Wrede liknade det vid ett lotteri.

Är det ett lotteri ni ska tillhandahålla?

– Nej, givetvis inte. Men det vore förment av oss att säga att din affärsidé inte är bra nog bara för att du är tidigt ute. Om du uppfyller börsens krav så är det upp till investerarna att bestämma i slutändan. Samtidigt är det givetvis viktigt att inte skada börsens rykte, svarade Håkan Sjögren.

I dag har noteringstakten avtagit avsevärt, men intresset för att börsnotera sig lever kvar hos många bolag. Fega investerare får dock de flesta att avvakta. Håkan Sjögrens uppskattning är att det i dag finns minst 25 börsfäiga bolag som inlett förberedelserna och i princip väntar på rätt läge att klämma på avtryckaren.

Samtidigt är bolagen i allt mer akut behov av kapital. Därför har andra transaktionstyper, som riktade emissioner mot private placement, blivit vanligare. Men det ställs högre krav på bolagen och de flesta värderas betydligt lägre än för ett par år sedan.

– Nu måste man ha en plan för vad som händer efter att klockan ringt. Man ska inte bara vara dressad för ett bröllop, det måste finnas ett äktenskap att fira också, Håkan Sjögren.

Emiliano Strauss

Det finns i dag ungefär 25 bolag som är redo att notera sig på First North eller huvudlistan. Det sa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Dystert facit för skånska börsbolag

    De skånska börsbolagens aktier föll i genomsnitt under 2023, medan börsen som helhet steg. Rapidus går igenom det skånska börsåret. Så gick det.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Life science-bolagens emissionsfacit

    Rapidus har gjort en kartläggning av nyemissioner bland skånska life science-bolag under andra halvåret i år. Så här mycket är bolagen antingen färdiga med, eller på väg att resa.

  • Västra Hamnen försvarar marginalen

    Västra Hamnen Coporate finance i Malmö visar stabila siffror, trots lågkonjunktur på kapitalmarknaden.

  • Dags för vändning för life science

    Enig expertpanel: Räntan måste gå ned för att intresset för life science-investeringar ska vakna.

  • ”Ny trend med riktade nyemissioner”

    – Det finns kunskapsbrister i styrelserna om regelverket kring riktade emissioner, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Glad sommar!

    Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]