måndag 22 juli 2024

inloggad som

Ökande danskt intresse för Max IV

|  

Forskningslaboratoriet Max IV i Lund ser ett ökande intresse från Danmark. Andelen danska forskare och företag är nu 16 procent av användarna.

Rapidus åkte med på en bussresa med danska företag, anordnad av den danska statsstödda Big Science under Dansk Teknologisk Institut. En del av syftet med resan var att få ännu fler danska forskare och företag att använda Max IV – och i framtiden ESS.

Detta kan se ut som en paradox då Max IV till största delen bekostas av svenska skattepengar, men det har inte skapat någon konflikt med de danska användarna, är meddelandet från Max IV.

Max IV förser material- och bioforskare med röntgenstrålar. Lunds universitet är värd och Max IV finansieras till största delen av svenska och internationella forskningsstiftelser, konsortier och 14 svenska forskningsuniversitet. Det innebär att Max IV till största delen bekostas av svenska skattepengar. Men danskarna är med på ett hörn.

– Danmark bidrar till Max IV via finansiering till strålröret Danmax. Finansiärer är Uddanelses- og Forskningsministeriet, Region Hovedstaden, Region Midtjylland, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet och Københavns Universitet. Danmax är tillgängligt även för forskare som inte kommer från Danmark, säger Emelie Hilner som arbetar med kommunikation för Max IV.

Magnus W. Larsson, chef för Industrial Relations, konstaterar att det har funnits ett danskt samarbete ända tillbaka till Maxlab-eran (1987-2015) och fram till Max IV-åren.

– Vi har tydliga danska investeringar i Max IV genom två strålrör. Vi har under en period haft Alfons Molenbroek från danska Haldor Topsoe som industrirepresentant i Max IV:s styrelse. Haldor Topsoe är ett danskt katalysatorföretag i Lyngby. Och för tillfället är Professor Lise Arleth, Københavns Universitet, delegat i styrelsen, säger han.

Magnus W. Larsson nämner att det från dansk industri har funnits användare från framför allt läkemedelsindustrin sedan starten av industriprogrammet 2018 och fram till i dag.

47 procent av användarna på Max IV är svenskar.

Max IV är öppet för forskare från hela världen som ansöker om experimenttid i en “peer reviewed process” som bygger på vetenskaplig excellens. Den stora andelen svenska forskare beror på en närhetseffekt med fler svenska ansökningar tillsammans med att de flesta av stationerna på Max IV är byggda med tanke på starka svenska forskningsområden. Därmed blir svenska ansökningar starka i utvärderingen.

Keld Broksø

Forskningslaboratoriet Max IV i Lund ser ett ökande intresse från Danmark. Andelen danska forskare och företag är nu 16 procent av användarna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.