lördag 30 september 2023

inloggad som

Bioteknikbolag förvärvar danskt forskningsprogram

|  ,
|  

Helsingborgsbaserade Aqilion förvärvar ett utvecklingsprogram inom kronisk inflammation och avgränsar samtidigt sin verksamhet till just detta område. Bolaget tar över samtliga rättigheter till programmet Regulus från det danska läkemedelsföretaget Leo Pharma och gör sig redo att inleda kliniska studier nästa år.

– Vi har tagit över alla rättigheter till programmet och ska nu börja planera för den kliniska utvecklingen med den här läkemedelskandidaten, varpå kliniska Fas 1-studier kommer påbörjas nästa år. Det här projektet har kommit lite längre i utvecklingen än våra andra. Det är mycket intressant då det har stor potential inom kroniska inflammatoriska sjukdomar, så förvärvet var strategiskt viktigt för oss, säger Aqilions vd Sarah Fredriksson till Rapidus.

Bolaget, som fokuserar på att utveckla nya innovativa behandlingar för sjukdomar orsakade av kronisk inflammation och autoimmuna sjukdomar, är främst aktivt i de tidiga faserna av läkemedelsutveckling – från idéstadiet till tidig klinisk utveckling. Företaget kommer nu genom förvärvet initialt att utveckla en potentiell behandling för en inflammatorisk sjukdom i matstrupen.

Prislappen på förvärvet är fortfarande är hemlig, men betalningen sker genom en kombination av kontant betalning och aktier. Leo Pharma blir därmed aktieägare i Aqilion. Bolaget kommer göra ytterligare tilläggsbetalningar som kommer från produktförsäljning eller via intäkter från utlicensiering.

Aqilion har i och med förvärvet beslutat att helt fokusera på projekt inom kronisk inflammation och beslutat att utvidga sitt Alnitak-program där sådan forskning ingår.

– Från och med nu är alla våra projekt inriktade på kronisk inflammation. Vi stängde just ett mycket tidigt projekt inom cancer för att kunna lägga alla våra resurser på den här typen av forskning då vi tror att vi får många förtjänster genom att fokusera verksamheten. Vi väljer samtidigt att utvidga Alnitak-programmet till att även omfatta ett särskilt projekt för behandlingar riktade mot det centrala nervsystemet.

Förvärvet gör att bolaget skapar starkare band över Öresundsregionen.

– Genom Leo Pharma utvidgar vi nu vårt kunnande och nätverk över sundet och hoppas på att stärka relationerna även framöver, säger Sarah Fredriksson.

Julia Eriksson

Helsingborgsbaserade Aqilion förvärvar ett utvecklingsprogram inom kronisk inflammation och avgränsar samtidigt sin verksamhet till just detta område. Bolaget tar över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad