måndag 8 juli 2024

inloggad som

Självförtroende nyckeln till framgång

|  
|  

– Jag har alltid haft bra självförtroende. Jag tror det är avgörande när du som ny entreprenör får din affärsidé utdömd av folk. Det sa Stina Ehrensvärd, grundare av IT-säkerhetsföretaget Yubico när hon gästade Rapidus frukostmöte på fredagen.

Morgonpigga Rapidusvänner samlades på fredagen i Wihlborgs nybyggda kontorshus Space, mellan Max IV och ESS i Lund. Hit kommer Oatly att flytta sitt huvudkontor vilket fyller cirka halva husets yta. Resten är ännu outhyrt. De nakna betonggolven är fortfarande täckta av byggdamm.

Rapidus frukost med Stina Ehrensvärd, grundare av IT-säkerhetsföretaget Yubico

Stina Ehrensvärd har för bara ett par dagar sedan ringt i börsklockan för sitt företag, Yubico, som nu är noterat på Nasdaq First North i Stockholm. Börsvärdet är 9 miljarder kronor och hon kan tillsammans med sin man Jacob titulera sig miljardär i kontanter och aktier i det egna bolaget.

I intervjun med Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede säger hon dock att pengar aldrig varit en drivkraft för henne.

– Jag utbildade mig till industridesigner på Konstfack. Jag är precis som min man en nörd och brinner för att hitta lösningar på problem. Vi kan sitta i badet och diskutera våra produkter, säger hon.

Hon är uppvuxen i Lund, men föddes i USA. Som femåring fick hon höra att hon var den enda i familjen som kan bli USA:s president.

– Ända sedan dess har jag känt mig speciell och har alltid haft ett gott självförtroende. Jag tror det är entreprenörens viktigaste egenskap. Du måste orka tro på dig själv när du får höra att du inte klarar av någonting.

Yubicos resa har varat i 16 år och kantats av historier där Stina dragits in i globala diskussioner om IT-säkerhet – allt från träff med Barak Obama om internationella hackerattacker till affärsmöten med Google, Ukrainas säkerhetstjänst och aktivister i Hong Kong som kämpat för självständighet från Kina.

– För en tid sedan blev jag kontaktad av en känd filmproducent i Hollywood. Nu ska historien om Yubico bli tv-serie. Jag är igång med att skriva en bok som ska ligga till grund för tv-serien, säger hon.

Här följer bilder från evenemanget och några av våra gäster.

Anders Grönvall, Wihlborgs; Marie Olsson, Wihlborgs; Anders Thomasson, Tax & Legal Sweden
Robert Green, Senso; Hassan Mahdi, Wihlborgs
Pia Siljeklint, Lunds universitet; Andreas Ivarsson, Wihlborgs
Linus Wiebe, FSg fond; Maria Ivarsson, Wihlborgs
Christina Malmberg, Wihlborgs; Per-Ola Wictor, Baxter
Alexander Johansson, Medini; Marie-Louise Swanstein, Nexer Recruit; Hampus Adlerton, Zacco
Ann Ivarsson, Lunds universitet; Tony Jönsson, CGI
Mia Rolf, Wihlborgs,; Erik Ivarsson, Grenspecialisten; Jan Dahlqvist, Rapidus; Emil Hjalmarsson, Grenspecialisten
Space, Wihlborgs

– Jag har alltid haft bra självförtroende. Jag tror det är avgörande när du som ny entreprenör får din affärsidé […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Danskt hygge över Sveriges nedgång

  Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

 • Special: Helgernas nyhetssvep

  Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

 • Näringslivets önskelista

  Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

 • På väg mot hållbarhet

  Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.