tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Nytt samarbete ska locka uppstartsbolag till Max IV och ESS

ESS, Max IV och Science Village Scandinavia (SVS) inleder ett samarbete med Smile Incubator, med syftet att tillgängliggöra forskningsanläggningarna och visa deras potential för regionens life science-bolag. 

– Bakgrunden är att anläggningarnas potentiella industriella nytta är större än vad som hittills utnyttjats. Det körs i dag en hel del samverkansprojekt mellan akademi och industri men det finns en generell konsensus om att anläggningarna har en stor outnyttjad potential, säger Fredrik Melander, forsknings- och utvecklingschef på SVS.

Projektet ska löpa över två och ett halvt år och har finansierats med 3,5 miljoner kronor av Tillväxtverket. Den totala projektbudgeten ligger på fem miljoner, inklusive medfinansiering från Region Skåne.

Inom ramen för samarbetet ska man skapa en plattform, Maxess Life Science Route, som till en början riktar sig till Smiles inkubatorsbolag. Genom den ska bolagen få hjälp att ta reda på vad anläggningarna kan göra för dem och lära sig att använda maskinerna, med målet att i slutändan köra fullskaliga experiment. 

– Vårt fokus i projektet är tudelat. Å ena sidan vill vi komma i närkontakt med Smilebolagen, kompetensutveckla dem och identifiera några pilotbolag som vi kan gå hela vägen med. Å andra sidan vill vi metodmässigt utveckla samarbetet med inkubatorn och skapa en instegsmiljö till forskningsanläggningarna för mindre bolag, säger Fredrik Melander. 

Samarbetet ingår i den större satsningen Maxess Industriarena som syftar att erbjuda support för regionala, nationella och europeiska företag och skapa en plattform för alla som vill använda forskningsanläggningarna. Tanken är därför att så småningom sjösätta samarbeten som det med Smile även inom andra branscher. På sikt är målet att industriarenan ska täcka alla Sveriges högteknologiska forskningsanläggningar. 

– Vi vill sänka trösklarna och hjälpa fler att utnyttja de här fantastiska anläggningarna, framför allt små och växande bolag. Det krävs mycket know-how för att kunna nyttja anläggningarna och jättar som Novo Nordisk kan bygga upp det själva. Men för att nå ut till mindre bolag behövs satsningar som denna, säger Fredrik Melander. 

Emiliano Strauss

ESS, Max IV och Science Village Scandinavia (SVS) inleder ett samarbete med Smile Incubator, med syftet att tillgängliggöra forskningsanläggningarna och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Immunovia behöver pengar

  Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

 • Uppköpet av Amniotics föll

  Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

 • Avstamp för Braincool

  Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.

 • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

  Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.