fredag 12 april 2024

inloggad som

Fyra felaktiga skäl att resa kapital

|  

Av Jan Dahlqvist

Som investerare med 30 års erfarenhet ser jag ofta startups som söker kapital av fel skäl. Här är de fyra vanligaste.

Under perioden 2019–2021 var det knappast svårt att ta in kapital från riskkapitalbolag. Var det för enkelt? Skulle det ha varit bättre för många bolag att inte ha tagit in kapital alls?

Det är kanske en provocerande fråga, särskilt när den kommer från en investerare som jag själv. Men jag ser frekvent grundare som söker efter kapital av fel skäl. Från båda håll är det viktigt att ställa sig frågan när VC–kapital kan bli en accelerator för tillväxt – och när det kan innebära att en livskraftig verksamhet bryts ned. Det är nämligen fullt möjligt att en grundare förstör sin verksamhet genom att ta in externt kapital. Vad är då dessa felaktiga orsaker till att ta in VC-kapital?

En lågoktanig affärsmodell – verksamheten har ett underliggande problem

En av de vanligaste orsakerna att söka kapital är att man vill öka försäljnings- och marknadsaktiviteterna. Samtidigt är det inte ovanligt att bolaget inte tjänar pengar med nuvarande marginal. Den enskilda produkten eller tjänsten säljs utan lönsamhet. Bolagets utgångspunkt kan vara att med nytt kapital öka intäkterna för att lösa problemet. Vad som egentligen behövs är en fördjupad analys av affärsmodellen. Oftast är problemet med att skala upp inte avsaknaden av kapital. Prisstrategin eller kostnadsbasen kan istället vara problemet.

Illusioner kring patentskydd – att resa kapital för att patentera ett svagt IP

Att spendera kapital för att erhålla ett patent är kanske ett logiskt steg, en kraftfull strategi, speciellt om marknaden är stor och konkurrensutsatt. Det är oftast säljande att presentera ett starkt IP-skydd till investerarbasen. Men ett patent är bara så starkt som ett bolags förmåga att försvara det.

Det är vanligt att det sker löpande patentintrång som i värsta fall skapar rättstvister. Det kan bli avsevärda summor som bolaget måste avsätta i reserver för att klara av hela processen. Undersökningar har visat att majoriteten av patenten inte klarar en legal granskning. Det är sannolikt bättre att fokusera på att snabbt komma ut på marknaden.

Tröstlös kamp mot Goliat – att söka kapital för att slåss mot marknadsledaren

David mot Goliat är en underbar historia, som de flesta investerare uppskattar. Dessvärre är verkligheten annorlunda, Goliat klubbar ner David i stort sett varje gång. En grundare som önskar kapital för att konkurrera ut en stor marknadsledare är nästan garanterat en förlorare.

Smärtlindring till varje pris – ett reservkapital för att undvika smärta

För många är idealet en verksamhet där allting kör som på räls från dag ett och planen realiseras i snabb takt. Detta är inte normalfallet. Lidande är nödvändigt för verksamheten – gilla det eller ej. Det utvecklar kreativitet och tillväxt. Lite misstag på vägen ger lärdomar.

Att älska det som är obekvämt och osäkert ger förståelse hos en grundare för vilka risker som hotar verksamheten. I förlängningen hjälper detta att stärka och förbättra. Lösningen bör inte vara att söka kapital – en reserv – för att hantera denna risk i verksamheten. Reser du kapital för ett förmodat lidande som kanske aldrig kommer att inträffa? Det är bättre att du omfamnar lidandet och stärker verksamheten.

Jan Dahlqvist är investerare med bakgrund från bland annat riskkapitalbolaget Polaris. I dag investerar han som affärsängel och är delägare i Rapidus. I höst kommer han att vara programledare i Rapidus kommande podd ”Lejonkulan” där han tar emot startups som får pitcha sin affärsidé och ta emot Jans feedback på pitchen och råd för verksamheten.

Av Jan Dahlqvist Som investerare med 30 års erfarenhet ser jag ofta startups som söker kapital av fel skäl. Här […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 


 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

 • Mobilspel i Lejonkulan

  Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]

 • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

  Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

 • Med stor potential för de allra minsta

  I podden Lejonkulan berättar Neola Medicals vd Hanna Sjöström om svårigheterna med att leverera ny teknik till svenska vården och möjligheterna som finns i USA. 

 • “Glada medarbetare jobbar bättre”

  Podd: Så gör Eletive för att växa med sin plattform för medabetarengagemang.

 • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

  Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till. 

 • Lejonet investerar

  Veckan efter att Rapidus släppt avsnittet med Helsingborgsbolaget Airpark i podden Lejonkulan kan vi i dag avslöja att Jan Dahlqvist, lejonet i studion, investerar i bolaget tillsammans med Findus tidigare vd Jörgen Olsson.

 • Nya avsnitt av Lejonkulan

  Rapidus har släppt två nya avsnitt av podden Lejonkulan. Som vanligt är det tvära kast mellan branscher och faser som bolagen befinner sig i. 

 • Professor Borrebaeck i Lejonkulan

  Lejonkulan gästas av professor Carl Borrebaeck, som ligger bakom fyra börsnoterade företag och i dag företräder Paindrainer. Blir det hans femte notering? 

 • Lejonkulan: Är infektioner i underlivet en miljardmarknad för Gedea?

  I dagens avsnitt av Lejonkulan gästas Janne Dahlqvist av Gedea Biotechs vd Annette Säfholm. Bolaget behöver 30 Mkr för att ta de sista stegen till marknaden.