måndag 15 juli 2024

inloggad som

Så dyr är en tävlingshäst

“Tävlingar är ett bra skyltfönster för våra hästar”. Det sa Peder och Lisen Fredricson när de gästade Rapidus frukost på onsdagen. Deras bolag Grevlundagården omsätter 50 Mkr, varav en stor del kommer från köp och försäljning av hästar.

Paret Fredricson verkar komplettera varandra ganska bra. Medan Peder säger sig vara en konstnärssjäl, helt ointresserad av pengar, är det Lisen som sköter familjebolagets affärer. Paret har hållit ihop i 27 år och för drygt 20 år sedan slog de sig ned på Grevlunda gård i Vitaby på Österlen.

Då hade de 12 hästar i stallet och två anställda. I dag äger de cirka 60 hästar och har 10 anställda. Deras bolag Grevlundagården har intäkter dels från hästhandel, dels från Peders prispengar och sponsorer. Affären att handla med hästar är svår och riskfylld.

– Det är väldigt ojämnt mellan åren hur mycket pengar det blir. Det kan bli en enda affär, eller 15. Det vet man inte på förhand, sa Lisen Bratt Fredricson när de båda intervjuades på scen av Jan Wifstrand.

De köper hästar nästan uteslutande i Sverige och säljer dem som vältränade tävlingshästar utomlands.

Lisen Fredricson berättar för Rapidus att de köper hästar som är cirka fem år gamla och inköpspriset kan variera mellan 200.000 och 500.000 kronor. Vid en affär som får godkänt men inte är lysande säljs hästen något år senare för dubbla inköpspriset. Vid en riktigt bra affär kan en häst säljas för 4 miljoner kronor.

– Vi gör det här för att det är vår passion, sedan försöker vi tjäna lite pengar på det också, sa Peder Fredricson.

En utveckling av verksamheten är det nystartade bolaget Bhoof som utvecklar ny och högteknologisk ridutrustning. Delägare är H&M och finansmannen Daniel Sachs, tidigare vd för invesmentbolaget Proventus, tillika Lisen Fredricsons kusin.

– På min nivå är det små marginaler, då spelar detaljerna en stor roll. Det kan vara en lättare sadel, ställbara stigbyglar. Det här startades för att jag vill ha bättre och specialanpassad utrustning, men bolaget tar utifrån det fram produkter som alla kan använda, sa Peder Fredricson.

Han är 51 år och befinner sig i den absoluta världstoppen inom hästhoppning. Han har radat upp medaljer i OS, VM och EM i banhoppning. Hur länge ska han hålla på?

– I 30 år till, säger han skämtsamt, men vid ett försök till allvarligt svar på frågan landar det på ytterligare tio års elitsatsning.

Frukosten hölls på restaurang Lokal 17 i Studiohuset i Malmö i samarrangemang med patentföretaget Zacco.

Text: Gunnar Wrede
Bild: Kristoffer Lindblad

Jannica Stefansson, Advokatfirman Lindahl; Mika Rönndahl, Malmö idrottsgymnasium
Andrea Berglund, SLU affilierad; Nicholas Jacobsson, SLU Holding
Camilla Dahlberg, Handelsbanken; Thomas Björklund, SLUDaniel Repfennig, Polaris; Eva Nielsen, Lisberg Executive Search
Daniel Repfennig, Polaris; Eva Nielsen, Lisberg Executive Search
Keld Broksø, Rapidus; Peter Eyermann, Numera event
Jonas Kullgren, Fredersen Advokatbyrp; Maria Beijer, Zacco
Alexander Johansson, Medimi; Hampus Adlerton, Zacco
Pernilla Ohlsson, Lunds universitet; Anders Hansson, Sparbanken Skåne
Rapidus frukost med Lisen Bratt Fredricsen och Peder Fredricsen på scen tillsammans med Jan Wifstrand och Mika Rönndahl

“Tävlingar är ett bra skyltfönster för våra hästar”. Det sa Peder och Lisen Fredricson när de gästade Rapidus frukost. Se mingelbilder från eventet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska bolagsfinalister

  AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.

 • Här är Årets Rapidusföretag

  På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

 • ”Obegripligt att idrotten inte kedjar sig bredvid Greta Thunberg”

  Sportsligt går det sämre än på länge för svensk fotboll. Nu sinar dessutom tv-pengarna och nästa rättighetsavtal riskerar att bli en kalldusch för de allsvenska klubbarna.
  Sportjournalisten Olof Lundh efterlyser mer pengar från det offentliga och en långsiktig satsning på talangutveckling.

 • AW med försvarsindustrin

  Hela världen rustar upp. Hur påverkar det svensk försvarsindustri? Anmäl dig till vårt exklusiva event här.

 • Hästbusiness på Rapidusfrukost

  Träffa succéparet inom svensk hästhoppning – Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson. Anmäl dig här.