fredag 29 september 2023

inloggad som

Max IV öppnas för nya branscher

|  ,
|  

Skogsindustrin är med och finansierar Max IV:s nya strålrör ForMax som invigs i dag. Det ska användas till studier av nya miljömässigt hållbara material från skogen. Detta är första gången som någon annan bransch än läkemedelsindustrin går in med ekonomiska satsningar i en europeisk synkrotronanläggning, uppger Kim Nygård, chef för ForMax på Max IV.

ForMax är den 15:e forskningsstationen som nu är i drift på Max IV. Bygget har kostat 100 miljoner kronor och finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. För driften står Treesearch, en nationell samverkansplattform där industri, akademi, stiftelser och staten stödjer forskning på nya material från skogen, som bland annat ska ersätta dagens fossilbaserade plast. Treesearch bidrar med 80 miljoner kronor, säger Kim Nygård.

– Forskare får göra sina experiment i ForMax utan kostnad eftersom driften är säkrad i tio år. Hälften av strålningstiden är vigd åt Treesearchs forskare, medan andra forskare får ansöka om att göra experiment under övrig tid. Intresset är stort och vi kan tyvärr inte ta emot alla som vill göra experiment på ForMax, säger han.

Vid den nya forskningsstationen kan strukturer i storlek mellan nanometer och millimeter studeras och förändringarna följas i realtid. Studierna sker med hjälp av synkrotronljus, ett mycket intensivt röntgenljus som produceras av elektroner som accelererats till mycket höga hastigheter.

– Forskare från KTH ska göra de första experimenten i ForMax. Nästa vecka kommer Tetra Pak, som ska studera egenskaper hos papperssugrör. Intresset är stort från förpackningsindustrin att studera nya material, säger Kim Nygård.

Andra tillämpningsområden som kan bli aktuella på längre sikt är studier av exempelvis specialfibrer som ska ersätta kevlar i skyddskläder, papper som leder el för tillverkning av batterier, samt material som ger genomskinliga träfiberskivor.

Samtidigt håller ytterligare ett strålrör, nummer 16, på att driftsättas och förväntas bli klart inom ett halvår. Det kallas MicroMax och ska främst användas till att studera proteinstrukturer. MicroMax finansieras av det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk.

– Efter MicroMax har vi ingen finansiering klar för något nytt strålrör. Så nästa steg är att påbörja arbetet med finansiering, säger Kim Nygård.

Elisabet Ottosson

Skogsindustrin är med och finansierar Max IV:s nya strålrör ForMax som invigs i dag. Det ska användas till studier av nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad