tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Max IV öppnas för nya branscher

|  ,
|  

Skogsindustrin är med och finansierar Max IV:s nya strålrör ForMax som invigs i dag. Det ska användas till studier av nya miljömässigt hållbara material från skogen. Detta är första gången som någon annan bransch än läkemedelsindustrin går in med ekonomiska satsningar i en europeisk synkrotronanläggning, uppger Kim Nygård, chef för ForMax på Max IV.

ForMax är den 15:e forskningsstationen som nu är i drift på Max IV. Bygget har kostat 100 miljoner kronor och finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. För driften står Treesearch, en nationell samverkansplattform där industri, akademi, stiftelser och staten stödjer forskning på nya material från skogen, som bland annat ska ersätta dagens fossilbaserade plast. Treesearch bidrar med 80 miljoner kronor, säger Kim Nygård.

– Forskare får göra sina experiment i ForMax utan kostnad eftersom driften är säkrad i tio år. Hälften av strålningstiden är vigd åt Treesearchs forskare, medan andra forskare får ansöka om att göra experiment under övrig tid. Intresset är stort och vi kan tyvärr inte ta emot alla som vill göra experiment på ForMax, säger han.

Vid den nya forskningsstationen kan strukturer i storlek mellan nanometer och millimeter studeras och förändringarna följas i realtid. Studierna sker med hjälp av synkrotronljus, ett mycket intensivt röntgenljus som produceras av elektroner som accelererats till mycket höga hastigheter.

– Forskare från KTH ska göra de första experimenten i ForMax. Nästa vecka kommer Tetra Pak, som ska studera egenskaper hos papperssugrör. Intresset är stort från förpackningsindustrin att studera nya material, säger Kim Nygård.

Andra tillämpningsområden som kan bli aktuella på längre sikt är studier av exempelvis specialfibrer som ska ersätta kevlar i skyddskläder, papper som leder el för tillverkning av batterier, samt material som ger genomskinliga träfiberskivor.

Samtidigt håller ytterligare ett strålrör, nummer 16, på att driftsättas och förväntas bli klart inom ett halvår. Det kallas MicroMax och ska främst användas till att studera proteinstrukturer. MicroMax finansieras av det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk.

– Efter MicroMax har vi ingen finansiering klar för något nytt strålrör. Så nästa steg är att påbörja arbetet med finansiering, säger Kim Nygård.

Elisabet Ottosson

Skogsindustrin är med och finansierar Max IV:s nya strålrör ForMax som invigs i dag. Det ska användas till studier av nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Näringslivstorskar på djupt vatten

  Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

 • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

  Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.