onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Max IV öppnas för nya branscher

|  ,
|  

Skogsindustrin är med och finansierar Max IV:s nya strålrör ForMax som invigs i dag. Det ska användas till studier av nya miljömässigt hållbara material från skogen. Detta är första gången som någon annan bransch än läkemedelsindustrin går in med ekonomiska satsningar i en europeisk synkrotronanläggning, uppger Kim Nygård, chef för ForMax på Max IV.

ForMax är den 15:e forskningsstationen som nu är i drift på Max IV. Bygget har kostat 100 miljoner kronor och finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. För driften står Treesearch, en nationell samverkansplattform där industri, akademi, stiftelser och staten stödjer forskning på nya material från skogen, som bland annat ska ersätta dagens fossilbaserade plast. Treesearch bidrar med 80 miljoner kronor, säger Kim Nygård.

– Forskare får göra sina experiment i ForMax utan kostnad eftersom driften är säkrad i tio år. Hälften av strålningstiden är vigd åt Treesearchs forskare, medan andra forskare får ansöka om att göra experiment under övrig tid. Intresset är stort och vi kan tyvärr inte ta emot alla som vill göra experiment på ForMax, säger han.

Vid den nya forskningsstationen kan strukturer i storlek mellan nanometer och millimeter studeras och förändringarna följas i realtid. Studierna sker med hjälp av synkrotronljus, ett mycket intensivt röntgenljus som produceras av elektroner som accelererats till mycket höga hastigheter.

– Forskare från KTH ska göra de första experimenten i ForMax. Nästa vecka kommer Tetra Pak, som ska studera egenskaper hos papperssugrör. Intresset är stort från förpackningsindustrin att studera nya material, säger Kim Nygård.

Andra tillämpningsområden som kan bli aktuella på längre sikt är studier av exempelvis specialfibrer som ska ersätta kevlar i skyddskläder, papper som leder el för tillverkning av batterier, samt material som ger genomskinliga träfiberskivor.

Samtidigt håller ytterligare ett strålrör, nummer 16, på att driftsättas och förväntas bli klart inom ett halvår. Det kallas MicroMax och ska främst användas till att studera proteinstrukturer. MicroMax finansieras av det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk.

– Efter MicroMax har vi ingen finansiering klar för något nytt strålrör. Så nästa steg är att påbörja arbetet med finansiering, säger Kim Nygård.

Elisabet Ottosson

Skogsindustrin är med och finansierar Max IV:s nya strålrör ForMax som invigs i dag. Det ska användas till studier av nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.