fredag 26 april 2024

inloggad som

På väg mot hållbarhet

|  
|  

Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.

100 miljoner euro, mer än 1 miljard kronor per år, är vad Tetra Pak investerar i ny teknologi för att göra framtidens förpackningar helt återvinnings- eller återanvändningsbara. Målet att nå dit är satt till 2030.

Det framgick på fredagens Rapidusfrukost då Jan Wifstrand intervjuade Marie Sandin, vd för Tetra Pak Sverige och därmed högsta chef för 4.000 anställda, varav 3.200 anställda bara i Lund. Värd för evenemanget var Exportkreditnämnden, EKN, som Tetra Pak samarbetar med på flera håll i världen, där EKN agerar garant för kundbetalningar, särskilt i osäkra länder.

Utöver sin roll som vd för det svenska bolaget, som omsätter cirka 18 miljarder kronor av koncernens totala 135 miljarder, har Marie Sandin ett globalt ansvar för projektgenomföranden. I dagsläget pågår cirka 3.000 projekt inom Tera Pak runt om i världen.

Dessa projekt handlar till stor del om hållbarhet. Och det gäller inte bara förpackningar. En stor men mindre känd del av Tetra Paks affär är utveckling och tillverkning av processutrustning för livsmedelsindustrin.

– Ta glass till exempel. Vi har 50 procents global marknadsandel på tillverkningsutrustning för glass. Så nästa gång du äter en Magnum är det hög sannolikhet för att den är tillverkad i utrustning som kommer från Tetra Pak, sa Marie Sandin i soluppgången för 130 besökare på Studio i Malmö.

Jan Wifstrand, som i vanlig ordning gjort en gedigen research, kunde avslöja att Marie Sandin är uppvuxen med Ikea i blodet. Född i Älmhult, med en far som var en av de första 100 anställda på Ikea, sommarjobbade hon på Ikea från tidiga tonåren upp till studietiden.

Sedan har Marie Sandin varit anställd på Tetra Pak i mer än 30 år. Möjligen är det något med långsiktigt ägarskap och familjebetonad företagskultur som ligger bakom att hon stannat så länge. Länge nog för att få en gatuskylt med sitt namn på. Ska den ersätta Tetra Paks adress i Lund måntro? Ruben Rausings gata.

Här föjler ett bildmingel bland några av våra Rapidusvänner som besökte frukosten.

Lena Lidén, DUX; Ulrika Andersson, TRIKEM
Mårten Edlund, Handelsbanken; Carl Johan Asplund, LTH Industriell ekonomi
Sarah Fredriksson, Aqilion; Lina Boreson, Sandberg Development
Daniel Isacsson, Coeli, Pontus Reuterswård, Celemi
Catrine Pauckstadt, Medeon, Magdalena Almén, Medeon; Anna Fritzdorf, Elite Hotels
Line Knutsson, Wihlborgs, Aners Mellberg, Gullers grupp
Sarah Svensson och Lukas Rosendahl, Halvarsson & Halvarsson
Gustaf Ahl, Västra hamnen Corporate Finance; Erik Mauritzson, EY
Marcus Nilsson, EKN; Fredrik Bernshed, Arrow Lake; Greger Leijonhufvud, EKN
Helena Asklund, Zandaka, Pia Siljeklint, Lunds universitet

Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.