måndag 24 juni 2024

inloggad som

På väg mot hållbarhet

|  
|  

Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.

100 miljoner euro, mer än 1 miljard kronor per år, är vad Tetra Pak investerar i ny teknologi för att göra framtidens förpackningar helt återvinnings- eller återanvändningsbara. Målet att nå dit är satt till 2030.

Det framgick på fredagens Rapidusfrukost då Jan Wifstrand intervjuade Marie Sandin, vd för Tetra Pak Sverige och därmed högsta chef för 4.000 anställda, varav 3.200 anställda bara i Lund. Värd för evenemanget var Exportkreditnämnden, EKN, som Tetra Pak samarbetar med på flera håll i världen, där EKN agerar garant för kundbetalningar, särskilt i osäkra länder.

Utöver sin roll som vd för det svenska bolaget, som omsätter cirka 18 miljarder kronor av koncernens totala 135 miljarder, har Marie Sandin ett globalt ansvar för projektgenomföranden. I dagsläget pågår cirka 3.000 projekt inom Tera Pak runt om i världen.

Dessa projekt handlar till stor del om hållbarhet. Och det gäller inte bara förpackningar. En stor men mindre känd del av Tetra Paks affär är utveckling och tillverkning av processutrustning för livsmedelsindustrin.

– Ta glass till exempel. Vi har 50 procents global marknadsandel på tillverkningsutrustning för glass. Så nästa gång du äter en Magnum är det hög sannolikhet för att den är tillverkad i utrustning som kommer från Tetra Pak, sa Marie Sandin i soluppgången för 130 besökare på Studio i Malmö.

Jan Wifstrand, som i vanlig ordning gjort en gedigen research, kunde avslöja att Marie Sandin är uppvuxen med Ikea i blodet. Född i Älmhult, med en far som var en av de första 100 anställda på Ikea, sommarjobbade hon på Ikea från tidiga tonåren upp till studietiden.

Sedan har Marie Sandin varit anställd på Tetra Pak i mer än 30 år. Möjligen är det något med långsiktigt ägarskap och familjebetonad företagskultur som ligger bakom att hon stannat så länge. Länge nog för att få en gatuskylt med sitt namn på. Ska den ersätta Tetra Paks adress i Lund måntro? Ruben Rausings gata.

Här föjler ett bildmingel bland några av våra Rapidusvänner som besökte frukosten.

Lena Lidén, DUX; Ulrika Andersson, TRIKEM
Mårten Edlund, Handelsbanken; Carl Johan Asplund, LTH Industriell ekonomi
Sarah Fredriksson, Aqilion; Lina Boreson, Sandberg Development
Daniel Isacsson, Coeli, Pontus Reuterswård, Celemi
Catrine Pauckstadt, Medeon, Magdalena Almén, Medeon; Anna Fritzdorf, Elite Hotels
Line Knutsson, Wihlborgs, Aners Mellberg, Gullers grupp
Sarah Svensson och Lukas Rosendahl, Halvarsson & Halvarsson
Gustaf Ahl, Västra hamnen Corporate Finance; Erik Mauritzson, EY
Marcus Nilsson, EKN; Fredrik Bernshed, Arrow Lake; Greger Leijonhufvud, EKN
Helena Asklund, Zandaka, Pia Siljeklint, Lunds universitet

Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Danskt hygge över Sveriges nedgång

  Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

 • Special: Helgernas nyhetssvep

  Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

 • Näringslivets önskelista

  Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

 • Svensk vd säljer danska smycken för miljarder

  Svenske Alexander Lacik tar den danska smyckekedjan Pandora till oanade höjder – genom att satsa på fysiska butiker.