onsdag 5 juni 2024

inloggad som

Läkemedelsbranschens kris slog hårt mot kontraktsforskare

2009 fick närmare 30 anställda i Sverige gå, och 2010 föll soliditeten till 15 procent. Men under 2011 har vinden vänt för kontraktsforskningsbolaget TFS Trial Form Support i Norden med huvudsäte i Lund. Hittills i år har 27 personer anställts, och det kan bli tio till före årsskiftet. I Danmark har personalen fördubblats till närmare 20 personer.

TFS Norden omfattar nu 150 anställda på hel- eller deltid i Sverige, Norge, Danmark och Finland. I dagarna redovisas siffrorna för 2010, då man var nere och vände på omkring 120 anställda i Norden varav 80 i Sverige — vilket var nästan en halvering av den svenska personalstyrkan jämfört med 2008. Nettoomsättningen 2010 landade på 77,5 miljoner kronor med en förlust på närmare 5 miljoner, att jämföra med en omsättning på drygt 100 miljoner 2009 och drygt 136 miljoner 2008 — då bolaget dessutom gjorde en vinst på 6,5 miljoner.

— Men 2011 ser helt annorlunda ut än 2010. Omsättningen i Norden ökar tvåsiffrigt och vi har en bra lönsamhet, säger Jan Hellqvist, Regionchef för TFS i Norden.

Sedan han anställdes våren 2010 har han byggt om den nordiska verksamheten rejält. Regionala chefer avskaffades och kontoren utanför Sverige krymptes. Verksamheten samlades under Hellqvist och huvudkontoret i Lund, och delades istället upp i fyra affärsområden — ett för tidig forskning och utveckling, ett för kliniska studier (fas 2–4), ett för bemanning och ett för utbildning. Bemanningsdelen utgjorde ett tag en väsentlig del av verksamheten. Enligt Jan Hellqvist berodde det främst på en större beställning från ett läkemedelsbolag. Bemanningsgrenen är dock mindre i dag medan man ser tillväxt inom kliniska studier (patientstudier) och konsulttjänster.

Enligt Jan Hellqvist gör läkemedelsbolagens försämrade finanser att kontraktsforskningsföretagen får en förändrad marknad. Tjänsterna till läkemedelsbolagen förändras och TFS Trial Form Support tar dessutom en allt större del av sina affärer inom andra områden, som functional food, medicinteknik och bioteknik.

Ett halvårsbokslut för den nordiska verksamheten publiceras inom kort. Ännu har inte den internationella delen av TFS Trial Form Support redovisat några siffror för 2010. Enligt koncernchef Daniel Spasic, som även är ensam ägare till koncernen, ska de siffrorna offentliggöras inom några veckor. Enligt bolagets hemsida har man omkring 470 anställda internationellt, bland annat i Storbritannien, Spanien, Baltikum, USA och Japan. 2009 hade TFS Trial Form Support International en omsättning på drygt 300 miljoner kronor, med en förlust efter finansnetto på knappt 9 miljoner kronor.

Lisa Kirsebom

2009 fick närmare 30 anställda i Sverige gå, och 2010 föll soliditeten till 15 procent. Men under 2011 har vinden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Danmarkskollen – Swifties, troll och krig

    ,
    Danskarna pratar gärna om Sverige när något går fel, som Sverigedemokraternas trollfabrik. Men det finns också en viss avundsjuka från Köpenhamn, till exempel när superstjärnor som Taylor Swift inte tar sig över sundet.