torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Danmarkskollen – Swifties, troll och krig

Danskarna pratar gärna om Sverige när något går fel, som Sverigedemokraternas trollfabrik. Men det finns också en avundsjuka från Köpenhamn, till exempel när superstjärnor som Taylor Swift inte tar sig över sundet. 

Swift-avundsjuka från Köpenhamn mot Stockholm: Det var nästan outhärdligt för Köpenhamns hotell, butiker och danska Taylor Swift-fans att ikonen höll tre konserter i Stockholm – och ingen i Köpenhamn. Dansk media sökte efter förklaringarna till superstjärnans frånvaro. Kanske är nationalarenan Parken för liten? Å andra sidan skickade danska medier, allt från musiktidningen “Gaffa” till de största tidningarna, recensenter till Stockholm. Och det fanns busstransporter för danska fans. Kanske att trafiken går åt motsatt håll när Metallica med danske trummisen Lars Ulrich gästar Parken den 14 och 16 juni.

Sverigedemokraternas “trollfabrik”: Både de stora danska tidningarna, elektroniska medier och specialmedier som Computerworld har följt Sverigedemokraternas senaste skandal, som i hemlighet har drivit en “trollfabrik”, som av vissa konton på sociala medier får beröm för att manipulera väljare. Kan samma sak hända, eller har det hänt i Danmark? Någon liknande skandal har ännu inte uppstått – eller avslöjats – men danska medier är på sin vakt.

Iran använder kriminella nätverk i Sverige: Det väckte uppståndelse i danska medier att de svenska och israeliska underrättelsetjänsterna, Säpo och Mossad, bekräftar att Iran använder kriminella nätverk i Sverige. Irans mål var våld mot andra stater, grupper eller individer i Sverige – inklusive Israel och “judiska intressen”. Iran påstås bland annat ha samarbetat med en av Sveriges mest ökända gängledare, Rawa Majid, “den kurdiska räven”, som leder Foxtrot-nätverket och är efterlyst av Interpol.  

Dansk-svenska flygplan i Ukraina: Alla nyhetsmedier i Danmark har rapporterat att Sverige kort efter Nato-medlemskapet står redo med den största donationen av vapen till Ukraina, inklusive två radarflygplan. Donationen är värd 13,3 miljarder kronor och är den sjätte från Sverige. Radarflygplanet kommer att assistera F-16 stridsflygplan som donerats av Danmark bland andra. Det första av 19 danska F-16-plan beräknas levereras i sommar. Kommer det att följas av det svensktillverkade Gripen-flygplanet? 

Svensk inspiration för prepping: Dagligvarukedjan Netto har i sin danska kundtidning fått ta konsekvenserna från en debatt om prepping som utlösts av Sverige. Rubriken i Netto-tidningen var “Den säkra sidan. Förbered dig för alla situationer”. Att preppa är att förbereda sig för kriser som cyberattacker, naturkatastrofer eller krig. Debatten kring Nettos tidning fick danska medier att återigen blicka mot Sverige, som i allt högre grad förbereder civila för krig. Redan i januari började debatten om bristen på civil beredskap i Danmark efter att den svenska civilförsvarsministern Carl-Otto Bohlin uppmanat svenskarna att förbereda sig för krig. 2018 skickade Sverige ut ett flygblad till alla hushåll “Om krisen eller kriget kommer”. Senast en dansk pamflett om beredskap för alla hushåll publicerades var 1962 med titeln “Om kriget kommer”.

Facebook-gruppen “Preppers i Danmark” har nu 16.000 medlemmar och den danska krisberedskapsmyndigheten fokuserar på vad danskarna själva kan göra om ett krig slår till. Enligt svensk modell skulle detta kunna resultera i en myndighetsrekommendation, skriver Jyllands-Posten.

Keld Broksø

Danskarna pratar gärna om Sverige när något går fel, som Sverigedemokraternas trollfabrik. Men det finns också en viss avundsjuka från Köpenhamn, till exempel när superstjärnor som Taylor Swift inte tar sig över sundet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]