tisdag 5 mars 2024

inloggad som

TFS gör tysk framstöt

Sedan Lundabaserade Trial Form Support etablerade sig i Tyskland för knappt två år sedan har den tyska grenen växt till ett 30-tal anställda. Ett nära förestående tillstånd att även hyra ut konsulter till kliniska försök öppnar marknaden ytterligare, uppger den nytillträdde globala marknadschefen Jan Hellqvist.

Så sent som i vintras lämnade han Trial Form Support för att bli sälj- och marknadsföringschef på Arlövsbolaget Euro-Diagnostica, som utvecklar diagnostikmetoder för autoimmuna sjukdomar och omsätter drygt 100 miljoner kronor. Men sejouren på Euro-Diagnostica varade alltså bara ett halvår.

Jan_Hellqvist– Uppdraget var inte det jag väntade mig, säger Jan Hellqvist utan att vilja kommentera närmare.

Tillbaka på Trial Form Support har han rollen som chef för strategiska allianser och global marknadsföring. De senaste årens tillväxt har fortsatt under våren, TFS omsättning steg med 21 procent till 362 miljoner kronor enligt halvårsrapporten. Närmare två tredjedelar av intäkterna kommer från kontraktsforskningsuppdrag åt främst små- och medelstora life sciencebolag, medan uthyrningen av konsulter i affärsområdet TFS People står för 35 procent. Och där får bolagets tyska gren en skjuts framåt.

– Vi räknar med att när som helst få licens för att hyra ut konsulter inom kliniska prövningar även i Tyskland. Vi söker kontinuerligt folk där och har precis anställt en tysk rekryterare, säger Jan Hellqvist till Rapidus.

Hösten 2015 köpte börsnoterade Ratos en majoritetsandel av Trial Form Support från grundaren Daniel Spasic för 15 miljoner euro i initial betalning. Ytterligare 4 miljoner euro i tilläggsköpeskilling har betalats ut under våren. Det uttalade målet var att Trial Form Support skulle få muskler att växa, inte minst genom förvärv. Den strategin ligger fast, även om inget förvärv skett än, uppger Jan Hellqvist.

Trial Form Support har i dag 750 anställda, varav 85 vid huvudkontoret som just flyttats från södra Lund till Medicon Village. I Norden är det dock främst i Stockholm och Köpenhamn som TFS växer.

– Flera av de stora läkemedelsbolagen har sina kontor i där. I Köpenhamn har vi växt till 22 anställda i dag och framtidsutsikterna är mycket goda, säger Jan Hellqvist.

Erik Olausson

Sedan Lundabaserade Trial Form Support etablerade sig i Tyskland för knappt två år sedan har den tyska grenen växt till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad