torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Köpfest i skånska bolag 

Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

Företaget IXX IT-partner – med kontor i Hässleholm, Helsingborg och Malmö – köps upp av Nordlo-koncernen, som arbetar med IT- och digitaliseringstjänster till företag och offentlig verksamhet. 

IXX är ett andra generationens familjeföretag. Verksamheten erbjuder IT-tjänster inom bland annat verksamhetsutveckling, säkerhet och molnlösningar. Bolaget omsätter i dag cirka 100 miljoner kronor. 

Från vänster: Fredrik Christensson, IXX. Mattias Christensson, vd IXX. Anders Strömsten, Nordlo. Monika Christensson, grundare IXX. Olof Christensson, IXX.

– Skåne är en attraktiv marknad. IXX är startskottet på Nordlos expansion i södra Sverige och vi tror på dubblad omsättning inom bara ett par år, säger Nordlos affärsområdeschef Anders Strömsten. 

Enligt honom har Nordlo ambitioner att växa både organsikt och genom fler förvärv. Koncernen har sedan tidigare kontor i Malmö och Helsingborg och en omsättning på 50 Mkr. I och med köpet av IXX tripplar bolaget sin omsättning i Skåne.

– Skåne är en prioriterad marknad, nära till kontinenten och Köpenhamn. Här finns också många tillväxtföretag som i stor utsträckning efterfrågar Nordlos tjänster. Vi har länge sökt efter passande bolag att förvärva i Skåne och hittat rätt i IXX, säger Anders Strömsten.

Scandinavian Crusher Partner (SCP) från Blentarp tillhandahåller maskiner, komponenter och service till stenkrossningsbranschen. Bolaget har under det senaste räkenskapsåret en omsättning på 70 Mkr med ett rörelseresultat på 11 Mkr. Stockholmsbaserade investmentbolaget Spiltan ser fortsatt tillväxtpotential i SCP.

 – Jag arbetar från Malmö och kollar ständigt på intressanta bolag med utvecklingspotential. SCP har lyckats väldigt väl i Sverige och Norge, vi ser möjligheter att det kan bli ännu bättre i Skandinavien och Europa. Bolaget har en tillväxt på cirka 25 procent per år och den tillväxten är fortfarande möjlig på sikt, säger Spiltans investeringschef Anders Sjöberg. 

De finansiella detaljerna i affärerna är hemliga. Spiltan har köpt 47 procent av SCP. Resterande 53 procent av bolaget ägs av medgrundaren Michael Wallén, som också tar över som vd.

– Vår idé är att gå in som minoritetsägare och satsa på att stötta entreprenörer som vill utveckla bolaget vidare. 

Spiltan äger i dag en portfölj värderad till 8,5 miljarder kronor som består av tech, finans, fastigheter och industri. Några av de noterade innehaven är Paradox Interactive, Bonäsudden, KlaraBo och Teqnion. Bland de onoterade innehaven finns bland annat Flattered, Collaboration Art, P&E Fastigheter och Carbomax.

Martin Linderoth

Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.