torsdag 25 juli 2024

inloggad som

20 nya miljoner till Trialbee

Medicinteknikbolaget Trialbee tar in 20 miljoner kronor och värvar en ny chef till huvudkontoret i Malmö. Den största delen av kapitalet kommer från majoritetsägarna Industrifonden och Briban Invest, och ska användas för fortsatt utveckling och utlandsexpansion.

Trialbees marknadschef Robert Molander, som utgår från bolagets kontor i Research Triangle Park i North Carolina, ser kapitaltillskottet som en signal om att bolaget är på rätt väg i sin strävan att bli en viktig samarbetspartner för läkemedelsindustrin vid klinisk produktutveckling.

– Det finns en stark tilltro till vår strategi och förmåga att attrahera kunder med global spännvidd, inte minst genom vårt nya samarbete med två av branschens största innovativa läkemedelsbolag, säger Robert Molander till Rapidus.

Vilka bolag det rör sig om vill han inte avslöja eftersom de själva ännu inte har gått ut med informationen.

Som ett led i uppskalningen har Trialbee rekryterat en finans- och HR-chef, tillika vice vd, till kontoret i Malmö: Carlos Rodriguez. Han har erfarenhet från bland annat läkemedelsbolaget Amgen och kontraktsforskningsbolaget Trial Form Support – vars grundare Daniel Spasic är delägare i Trialbee.

Malmöbolaget är också i slutfasen av att anställa en teknisk chef. Trialbees IT-plattformar har utformats för att öka träffsäkerheten vid rekrytering av patienter och minska risken för avhopp från kliniska prövningar. Just patientavhopp är en springande punkt, uppger vd Lollo Eriksson, eftersom den statistiska signifikansen kan gå förlorad vid många avhopp.

– Kliniska prövningar är både kostsamma och tidskrävande, så läkemedelsbolagen är angelägna om att patientrekryteringen är effektiv. De strävar också efter att maximera patenttiden – en försenad produktlansering kan innebära förlorade intäkter på upp till 50 miljoner dollar för ett enda läkemedel, säger han.

Trialbee sysselsätter drygt 30 personer som arbetar från huvudkontoret i Malmö eller från filialen i USA. Bolaget grundades 2010 av före detta Sony Eriksson-anställda Tobias Folkesson och Jonas Billing. Mellan 2016 och 2017 minskade bolagets nettoomsättning från cirka elva miljoner kronor till fyra miljoner, men målet att omsätta 500 miljoner kronor år 2022 står fast.

Jessika Nord

Medicinteknikbolaget Trialbee tar in 20 miljoner kronor och värvar en ny chef till huvudkontoret i Malmö. Den största delen av kapitalet kommer från majoritetsägarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.