torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Regeringen avsätter 110 miljoner för att få in företagen på ESS

Medan bolag som AstraZeneca och Novo Nordisk redan väntar på att få komma in på Max IV står stora delar av näringslivet handfallna inför miljardanläggningarna i Lund. I den färska forskningspropositionen avsätter regeringen 110 miljoner kronor fram till 2020 för att få fler företag att använda Max IV och ESS.

Pengarna ska fördelas av Vetenskapsrådet och Vinnova med start 2018, enligt forskningspropositionen som presenterades förra veckan. En ambition är att aktörer ”som saknar tradition av att samarbeta med forskningsutövare” ska få vägledning i hur de kan använda ESS, Max IV och Scilifelab i Uppsala.

Aerial over the ESS Construction Site, October 13, 2016

Peter Eriksson är enhetschef på Vinnova. Han tror att det finns ett mörkertal av företag i ett vitt spektrum av branscher som skulle kunna dra nytta av Max IV och ESS, men inte gör det.

– Och det är inte så konstigt, eftersom anläggningarna är helt nya. Men erfarenheter från en anläggning i England visar att det är möjligt att få in den här typen av aktörer med tiden, säger han till Rapidus.

Beskedet om de öronmärkta pengarna kom först i forskningsproppen, så strategin är inte klar än.

– Det man kan säga är att ytterst få företag själva har den expertis som krävs för att använda anläggningarna, utan för de flesta krävs ett samarbete med forskare. Sådana samarbeten måste vi främja, säger Björn Halleröd på Vetenskapsrådet.

Sannolikt kommer en del av potten att gå till användarstöd på Max IV och ESS. I övrigt handlar det om att skapa fler mötesplatser mellan akademi och näringsliv.

– Men det räcker inte med att universiteten pratar om sina fantastiska anläggningar. Företagen måste också berätta om sina behov, säger Björn Halleröd.

Pengarna får också gå till att möjliggöra för fler svenska företag att leverera utrustning till anläggningarna.

– Det gör att företagen utvecklas, eftersom de måste vässa sin kompetens, säger Björn Halleröd.

Före detta centerpartistiska miljöministern Lena Ek är nationell samordnare för ESS sedan i torsdags, med uppdrag att vara en brobyggare mellan akademi, näringsliv och politiska instanser. Då Rapidus når henne är hon ytterst förtegen om sina planer.

– Jag kommer att träffa alla berörda parter för att höra vilka behov de ser. Dessförinnan vill jag inte uttala mig, säger hon.

Elin Andersson Rosenstock

Medan bolag som AstraZeneca och Novo Nordisk redan väntar på att få komma in på Max IV står stora delar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.