torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Robotar från Lund vill in i e-handeln

Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

Cognibotics vd Fredrik Malmgren vill vara med på tåget när marknaden för logistikautomation växer. Prognosen är, enligt Malmgren, att den fördubblas till över 40 miljarder euro inom fem år som följd av en allt större e-handel. Redan i dag skickas det 10.000 paket varje sekund i världen.

– Vi är i en stark tillväxtfas och har valt att ta fram egna robotar för att nå ut bättre med våra automationslösningar. Framtiden får utvisa om vi kommer att bli störst inom mjukvaror eller med våra robotar. Den största tillväxtmarknaden finns i USA där vi nu har ett säljkontor, säger Fredrik Malmgren.

Cognibotics har en bearbetningsrobot för tillverkningsindustrin och en plockrobot för lager, båda baserade på bolagets patenterade mekanik- och mjukvarulösningar.

Fortfarande sker det mesta av plockarbetet manuellt på lagren. Det kommer att leda till bemanningsbrist hos e-handelsbranschen, något som Cognibotics vill vara med och lösa. 

– E-handelskunderna förväntar sig snabba leveranser. Problemet är att det är få som vill jobba med den typen av lagerarbeten samtidigt som många företag fortfarande är tveksamma till robotar. Vår plockrobot är den enda som löser problemet på riktigt, är tillräckligt snabb och har stor plockräckvidd. Den är marknadens snabbaste och gör 2.000 plockningar per timme medan en vanlig robot bara klarar 800.

Bolagets teknik använder en kamera som ”ögon” och en AI-driven mjukvara för beslut om precisionsplockning av varor ur olika plastbackar. Robotarmen är gjord av kolfiber.

Nowaste Logistics i Helsingborg är en av de svenska plockrobotkunderna. Cognibotics har även flera nya stora kundavtal.

– Ett av de största europeiska bolagen i branschen ska bygga en plockautomationslösning där våra mjukvaror ska ingå. Om allt slår in är avtalet värt 25 miljoner kronor per år. Produkten ska lanseras i oktober så ordern kommer att synas i våra försäljningssiffror från nästa år. Nyligen fick vi också en utökad order värd 8 Mkr med ett av de tio största robotautomationsbolagen i världen för att utveckla mjukvara till dem, säger Fredrik Malmgren som inte vill avslöja några namn.

Bolaget knoppades av från Robotlab vid LTH 2013 och har nu 45 anställda. Förra året var bolagets försäljning 33,7 Mkr med ett negativt resultat.

– Våra ägare vill att vi växer så mycket vi kan. Vi har god ekonomi och behöver resa kapital för ytterligare tillväxt först nästa år, säger bolagets ekonomichef Jesper Cederholm.

Cognibotics gjorde en nyemission på 60 Mkr 2022. Största investeraren då var investmentbolaget Newton. Bland övriga finansiärer finns LU Holding, Fairpoint, Tibia och Port-Monnaie.

Elisabet Ottosson

Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.