torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Camurus lyfter på rapport

|  
|  

Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

Camurus växer intäkterna med 37 procent under kvartalet och redovisar ett rörelseresultat på 79 miljoner kronor. Trots det beskriver Camurus vd Fredrik Tiberg det första kvartalet som ”lite trevande”.

”Efter en stark avslutning på 2023 upplevde vi en lite trevande start på försäljningen under januari och februari följt av en återhämtning i mars. Försvagningen förklaras främst av säsongsvariation i lagerhållning i Australien, Storbritannien och Tyskland, dröjsmål i tillgängliggörandet av finansiering för vårdgivare i Storbritannien samt negativa valutaeffekter. I länder som Sverige och Finland fortsatte tillväxten oförändrat”, kommenterar han i rapporten.

Fredrik Tiberg

Camurus utvecklar läkemedel för opiatberoende med varumärkena Buvidal i Europa och Brixadi i USA. Därutöver finns en pipeline med fler projekt inom bland annat cancer. Bolagets omsättning steg under det första kvartalet och landade på 390 Mkr.

“Camurus hade ett bra första kvartal med ökade intäkter, förbättrat resultat och framsteg i utvecklingsportföljen. Försäljningen av Brixadi i USA gick starkt framåt och royaltyintäkterna från Braeburn trefaldigades jämfört med föregående kvartal”, skriver Fredrik Tiberg.

I dagens rapport upprepar Camurus sin helårsprognos för 2024, vilket innebär att bolaget förväntar sig ett resultat före skatt på mellan 330 och 450 Mkr. De totala intäkterna för året väntas komma in mellan 1,7 och drygt 1,8 miljarder kronor.

Rapporten mottogs väl av marknaden och efter knappt en timme av onsdagens handel på Stockholmsbörsen var aktien upp med 8 procent. Aktien föll dock tillbaka något framåt lunch.

Camurus börsvärde är drygt 30 miljarder kronor. 38 procent av det ägs av Malmöföretaget Sandberg Development.

Martin Linderoth

Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.