måndag 29 april 2024

inloggad som

Rapidusvinnarna visar styrkan

mini_erikKort sagt: Att koras till Årets Rapidusföretag är ingen garanti för omedelbar succé. Men under ett ovanligt händelserikt 2015 har flera av de tidigare pristagarna tagit verkliga sjumilakliv mot målet.

Av Erik Olausson, chefredaktör
Research: Emily Binks

Som Rapidus rapporterat reste Öresundsregionens innovationsbolag nya rekordsummor under 2015. Enbart de noterade företagen fick tillsammans in 2,6 miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som 2014. Ett bolag står dock ut från mängden: Lundabaserade Camurus, som i december fick in hisnande 500 miljoner kronor inför noteringen på Stockholmsbörsen.

Så har Camurus också plockat det ena lukrativa licensavtalet efter det andra för sin teknik att deponera läkemedel i kroppen med kontrollerad frisättning. Senast i raden är amerikanska Rhythm som licensierar in tekniken för att administrera sitt läkemedel mot fetma. Affären är värd uppåt 65 miljoner dollar plus royaltyersättning för Camurus.

Camurus blev Årets Rapidusföretag 2012 men det var först i höstas bolaget klev fram i rampljuset. Och Camurus är inte ensamt om att kunna se tillbaka på ett ovanligt händelserikt 2015:

Under vintern tog Neo Technology, som fick priset 2011, in 20 miljoner dollar för vidare satsningar på sin grafdatabas, som används av bland andra Cisco, Ebay och Walmart.

I april fick BoneSupport, Årets Rapdusföretag 2008, in 120 miljoner kronor i nytt riskkapital. Nästan hälften kom från Tredje AP-fonden, som därmed blev ny delägare. Under året fick BoneSupport även CE-godkännande för Cerament V, en vidareutveckling av bolagets injicerbara bensubstitut som spetsats med antibiotikan Vancomycin för att rå på svåra fall av benröta. Bolaget har redan hunnit lansera den nya produkten i Tyskland, Italien och Skandinavien.

Nasdaqnoterade Qlik, som vann 2004, har under året utökat sin skånska verksamhet till att sysselsätta runt 500 vid kontoret i Lund. Under 2015 har koncernen också börjat sprida sin utvecklingsverksamhet till fler geografiska platser genom köpet av italienska Vizubi och etableringen av ett eget utvecklingskontor i kanadensiska Ottawa.

För Lundabolaget Jolife var 2015 året då försäljningen lossnade på allvar. I höstas redovisade ledningen siffror som visserligen var valutadopade men ändå imponerande, då bolaget på ett år fördubblat rörelseresultatet till 137 miljoner kronor. Totalt sålde Jolife strax över 3.000 exemplar av hjärtkompressionsmaskinen Lucas via sitt moderbolag Physio Control.

Värre gick det för Årets Rapidusföretag 2005. I maj stängde Blackberry ned sin svenska verksamhet helt, vilket raderade ut det som en gång var TAT. Men då var det snarare mobiljättens globala kris som drog med sig den svenska verksamheten i fallet och man kan på goda grunder hävda att TAT gick förlorat redan 2010 när Malmöbolaget införlivades i Blackberry.

Jolife fick priset redan 2003 och är ett bevis för att de kvaliteter som Rapidusjuryn tar fasta på ibland kan ta mycket lång tid att slå igenom. Ett antal andra tidigare vinnare, som Cognimatics, Vergic och Expertmaker, väntar fortfarande på det verkliga genombrottet.

När årets pristagare presenteras på Rapidus födelsedagsfest ikväll garanterar vi därför inte att det är ett företag som står inför någon snar succé. Men vi garanterar att det är ett företag som det är värt att hålla ögonen på framöver.

Årets Rapidusföretag delas ut ikväll för 15:e gången, till ett bolag som visat särskilt stark strategi och innovationskraft i kombination med idéhöjd och en sund ekonomisk plattform. 
I juryn sitter Malmö högskolas vice rektor Charlotte Ahlgren Moritz och strategirådgivaren Björn H. Lindbäck samt Rapidus grundare Jan Wifstrand och chefredaktör Erik Olausson.

Kort sagt: Att koras till Årets Rapidusföretag är ingen garanti för omedelbar succé. Men under ett ovanligt händelserikt 2015 har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.