fredag 24 maj 2024

inloggad som

USA-flytt lyfter Immunovia

|  

Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

Diagnostikbolaget Immunovia redovisar ett rörelseresultat på minus 24,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Resultat efter skatt landar på minus 2,9 Mkr, vilket kan jämföras med minus 51,7 Mkr för samma period förgående år. Detta trots att bolaget knappt har några intäkter att tala om.

– Den minskade förlusten kommer från en orealiserad kurseffekt, som kommer från att det går pengar från det svenska bolaget till vårt dotterbolag i USA. Men det man främst ska titta på är de totala omkostnaderna, där vi nu ser effekter från de personalnedskärningar vi gjorde förra året, säger Immunovias finanschef Karin Almqvist Liwendahl.

Rapidus har tidigare rapporterat att Immunovia flyttat nästan all kommersiell aktivitet till USA, samtidigt som bolaget slimmat organisationen i Lund. Bolagets första produkt är ett test för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln.

Immunovia arbetar med molekylärdiagnostik inriktat på diagnostisering av komplexa cancerformer och immuna sjukdomar. Målet är att etablera blodbaserade tester för att tidigt kunna identifiera olika former av pankreascancer.

Immunovia är grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaeck och sedan knappt ett år tillbaka är Jeff Borcherding vd för bolaget. Samtidigt som han tog över vd-posten meddelade Carl Borrebaeck att han lämnar uppdraget som styrelseordförande, som togs över av Peter Høngaard Andersen.

Immunovia har i dag ett börsvärde på knappt 100 Mkr. Carl Borrebaeck är fortfarande en av bolagets tre största aktieägare.

Martin Linderoth

Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.