tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Sandberg myser över Camurus

Sandberg Development kan skratta hela vägen till banken. Investeringsbolaget äger nästan 40 procent i läkemedelsföretaget Camurus, som i dagsläget har ett börsvärde på nära 29 miljarder kronor. Och efter den senaste miljardemissionen hoppas Sandberg på fortsatt tillväxt.

Det familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development, med rötter i el- och installationsbolaget Elektro Sandberg, äger 39,4 procent av börsraketen Camurus. Det Lundabaserade läkemedelsbolaget rusade 113 procent på börsen förra året och har nu ett börsvärde på 28,6 mdr kronor. Det får Sandbergs vd Stefan Persson att jubla.

– Vi är supernöjda med allt Camurus har gjort. Vi har en långsiktigt investering i bolaget sedan många år tillbaka, säger han.

Sandberg ägde tidigare 100 procent av Camurus, men när bolaget gick till börsen 2016 kom flera ägare in i bilden. Näst största ägaren är Fjärde AP-fonden med ett innehav på 5,6 procent. Camurus aktie noterades till 57 kronor, i dag står kursen i 494 kronor.

Trots ett stabilt kassaflöde så genomförde Camurus nyligen en riktad nyemission som gav ett rejält tillskott till kassan. I den kraftigt övertecknade emissionen, som riktade sig till internationella och svenska investerare, tog Camurus in över 1 miljard kronor.

– Det är fantastiskt, särskilt med tanke på hur börsklimatet sett ut. Anledningen till emissionen är helt enkelt att accelerera farten i allt det Camurus arbetar med, säger Stefan Persson.

Det bekräftas av Camurus vd Fredrik Tiberg som säger att pengarna bland annat ska användas till investeringar i bolagets kommersiella ambitioner i USA samt att stärka Camurus position och förmåga att generera lönsam tillväxt.

– Det handlar bland annat om att förvärva kommersiella tillgångar och utvecklingsprogram i sen fas som kompletterar den nuvarande portföljen, accelerera uppbyggnaden av en kommersiell organisation i USA samt stärka tillverkningskapaciteten. Pengarna från emissionen skapar optimala förutsättningar för att genomföra detta.

Några konkreta förvärv vill Fredrik Tiberg dock inte uppge. Baserat på oreviderade siffror förväntas Camurus totala intäkter för helåret 2023 uppgå till 1,7 mdr kronor. Resultatet före skatt väntas uppgå till 549 miljoner kronor.

Martin Linderoth

Sandberg Development kan skratta hela vägen till banken. Investeringsbolaget har gjort en formidabel kursresa med läkemedelsföretaget Camurus, som nu fyller på kassan med en miljardemissionen för fortsatt tillväxt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad