fredag 12 april 2024

inloggad som

Bonesupport kan dubbla i USA

|  
|  

Bonesupport i Lund ser fram emot en 40-procentig total försäljningsökning i samband med en potentiell dubbling i USA. Detta efter ett nytt FDA-godkännande för bolagets bencement.

Bencementet Cerament G innehåller benväxtstimulerande substanser och en typ av antibiotika som långsamt frisläpps för att bota och förhindra infektioner. Nu har det amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt användning av produkten även innan en infektion har uppstått.

– Detta godkännande mer än fördubblar vår potentiella marknad i Nordamerika. Sedan tidigare är Cerament G godkänt för att behandla skelettskador efter att en infektion konstaterats, men nu alltså även i preventivt syfte. Vår avsikt är att hela tiden öka antalet indikationer som våra produkter får användas för, säger Bonesupports vd Emil Billbäck.

Förra året uppgick Bonesupports globala nettoförsäljning till 590 miljoner kronor. Försäljningen av Cerament G i USA stod för runt 220 Mkr, vilket enligt Emil Billbäck motsvarar tre procent av marknaden för behandling av skelettskador.

Med en fördubblad marknad i USA innebär FDA-beskedet därmed en potential till en 40-procentig ökning av hela företagets omsättning.

Olika syntetiska bencementvarianter har en total marknadsandel på runt 30 procent av alla skelettbehandlingar. Övriga behandlingar görs genom att transplantera ben från patienten eller donatorer.

– Vår produkt är speciell för att den innehåller antibiotika och består av substanser som läker benet på ett naturligt sätt. Materialet försvinner ur kroppen efter ungefär ett år. Andra bensubstitut fungerar mer som lim, det blir snarare en lagning av skelettet än en läkning och materialet finns kvar i skelettet i upp till tio år, säger Emil Billbäck.

Under 2022 började bolaget sälja sin produkt Cerament G i USA, runt tio år efter marknadsintroduktionen av den första Ceramentprodukten i Europa. Bolaget har i dag flera, där Cerament V till exempel innehåller en annan typ av antibiotika än Cerament G.

– Om ett år ska vi ansöka om marknadsgodkännande i USA för Cerament V.

Aktien ökade med 9 procent efter dagens nyhet till 239 kronor per aktie, i skrivande stund. Bolagets börsvärde är 15,7 miljarder kronor. Aktien har stigit med 200 procent på ett år.

Elisabet Ottosson

Bonesupport i Lund ser fram emot en 40-procentig total försäljningsökning i samband med en potentiell dubbling i USA. Detta efter ett nytt FDA-godkännande som gäller företagets bencement.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.