måndag 8 juli 2024

inloggad som

Mattor och opioidberoende i dagens rapportflod

Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Dagens rapporter kommer från läkemedelsbolag och matthandlare.

Camurus
Forskningsbaserade läkemedelsbolaget Camurus omsättning steg 59,1 procent till 384 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

”Tillväxten förklaras främst av en ökad försäljning av Buvidal, och att en engångsintäkt på 25 miljoner kronor i samband med att Braeburns optionsperiod för Buvidal i Kina, Japan, Taiwan och Korea löpt ut”, kommenterar Camurus vd Fredrik Tiberg.

Rörelseresultatet för perioden blev 104 Mkr, jämfört med 41,4 Mkr för samma period i fjol. Ökningen i resultatet hänvisas till ökad försäljning, förbättrad bruttomarginal och positiva valutaeffekter.

Camurus uppskattar att drygt 45.000 patienter ska ha behandlats med Buvidal vid slutet av kvartalet och bolaget har nu rättigheterna till Buvidal på samtliga marknader förutom i Nordamerika. I USA har Camurus däremot lanserat Brixadi mot opioidberoende. Det har skett genom licenspartnern Braeburn.

”Försäljningen har kommit igång bra i USA och under perioden kunde vi redovisa en royaltyintäkt om 1,2 miljoner kronor avseende de första tre veckornas försäljning av Brixadi i USA”, kommenterar Fredrik Tiberg.

Camurus kom nyligen med en omvänd vinstvarning för helåret, där utsikterna för både intäkter och resultat skruvats upp. Resultat före skatt väntas landa någonstans mellan 525 och 600 Mkr, jämfört med tidigare 425 – 525 Mkr.

Rugvista
När Rugvista, som säljer mattor på nätet, lägger korten på bordet redovisar bolaget ett rörelseresultat på 18,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet, jämfört med 16,6 Mkr för samma period förra året.

Nettoomsättningen landade på 160 Mkr och den organiska tillväxten uppgick till 14 procent.

”Att vi levererar lönsam organisk tillväxt, trots ett utmanande makroekonomiskt läge i merparten av Europa, är bevis på att vi effektivt navigerar marknadsförutsättningarna”, konstaterar Rugvistas vd Michael Lindskog.

Enligt mattchefen är utsikterna för resten av året osäkra då det makroekonomiska klimatet överlag är svagt och bolaget möter mer utmanande jämförelsetal från sista kvartalet 2022.

”Vi fortsätter att fokusera på att effektivt navigera marknaden och ser fram emot att fortsätta leverera på vår strategiska agenda samt att exekvera vår kommersiella plan för årets högsäsong”, skriver Michael Lindskog i delårsrapporten.

Martin Linderoth

Dagens rapporter kommer från läkemedelsbolag och matthandlare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånsk återvinningspionjär bantar sig i form

  Staffanstorpsbaserade Godsinlösen genomför det tredje besparingsprogrammet på drygt ett år. Personalstyrkan ska nu minskas med 17 medarbetare. Åtgärderna ser ut att ha effekt. Det framgår av företagets färska kvartalsrapport.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.