fredag 26 april 2024

inloggad som

Mattor och opioidberoende i dagens rapportflod

Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Dagens rapporter kommer från läkemedelsbolag och matthandlare.

Camurus
Forskningsbaserade läkemedelsbolaget Camurus omsättning steg 59,1 procent till 384 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

”Tillväxten förklaras främst av en ökad försäljning av Buvidal, och att en engångsintäkt på 25 miljoner kronor i samband med att Braeburns optionsperiod för Buvidal i Kina, Japan, Taiwan och Korea löpt ut”, kommenterar Camurus vd Fredrik Tiberg.

Rörelseresultatet för perioden blev 104 Mkr, jämfört med 41,4 Mkr för samma period i fjol. Ökningen i resultatet hänvisas till ökad försäljning, förbättrad bruttomarginal och positiva valutaeffekter.

Camurus uppskattar att drygt 45.000 patienter ska ha behandlats med Buvidal vid slutet av kvartalet och bolaget har nu rättigheterna till Buvidal på samtliga marknader förutom i Nordamerika. I USA har Camurus däremot lanserat Brixadi mot opioidberoende. Det har skett genom licenspartnern Braeburn.

”Försäljningen har kommit igång bra i USA och under perioden kunde vi redovisa en royaltyintäkt om 1,2 miljoner kronor avseende de första tre veckornas försäljning av Brixadi i USA”, kommenterar Fredrik Tiberg.

Camurus kom nyligen med en omvänd vinstvarning för helåret, där utsikterna för både intäkter och resultat skruvats upp. Resultat före skatt väntas landa någonstans mellan 525 och 600 Mkr, jämfört med tidigare 425 – 525 Mkr.

Rugvista
När Rugvista, som säljer mattor på nätet, lägger korten på bordet redovisar bolaget ett rörelseresultat på 18,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet, jämfört med 16,6 Mkr för samma period förra året.

Nettoomsättningen landade på 160 Mkr och den organiska tillväxten uppgick till 14 procent.

”Att vi levererar lönsam organisk tillväxt, trots ett utmanande makroekonomiskt läge i merparten av Europa, är bevis på att vi effektivt navigerar marknadsförutsättningarna”, konstaterar Rugvistas vd Michael Lindskog.

Enligt mattchefen är utsikterna för resten av året osäkra då det makroekonomiska klimatet överlag är svagt och bolaget möter mer utmanande jämförelsetal från sista kvartalet 2022.

”Vi fortsätter att fokusera på att effektivt navigera marknaden och ser fram emot att fortsätta leverera på vår strategiska agenda samt att exekvera vår kommersiella plan för årets högsäsong”, skriver Michael Lindskog i delårsrapporten.

Martin Linderoth

Dagens rapporter kommer från läkemedelsbolag och matthandlare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Sandberg myser över Camurus

    Sandberg Development kan skratta hela vägen till banken. Investeringsbolaget har gjort en formidabel kursresa med läkemedelsföretaget Camurus, som nu fyller på kassan med en miljardemissionen för fortsatt tillväxt.

  • Omvänd vinstvarning från Camurus

    Camurus höjer sin intäktsprognos med runt 100 miljoner kronor för helåret.

  • Nya positiva besked från Camurus

    Läkemedelsbolaget Camurus, med vd Fredrik Tiberg, redovisar positiva fas 3-data i en marknad värd 3 miljarder dollar per år.

  • Camurus godkänt i USA

    Läkemedelsbolaget Camurus i Lund meddelade på tisdagskvällen att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt preparatet Brixadi för behandling av opioidberoende. Beskedet […]

  • Dagens rapporter

    Rugvista Nätförsäljaren av mattor, Rugvista, minskade försäljningen med 8 procent under årets första kvartal, dock med förbättrat rörelseresultat vilket gav […]

  • Spänningen stiger i Camurus

    Camurus i Lund redovisar en 40-procentig försäljningsökning av läkemedlet Buvidal mot opioidberoende. Tillväxten ackompanjeras av en rejäl vinstökning och inom […]

  • Första året med vinst för Camurus

    Det Lundbaserade läkemedelsföretaget Camurus släpper siffror för 2022 som för första gången visar en vinst på årsbasis. Det positiva resultatet […]

  • Här är de skånska börsvinnarna 2022

    Spannmål, läkemedel och elektronik var de branscher som ledde till kraftigast aktieuppgångar under 2022 bland de skånska noterade bolagen. Den […]