onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Mattor och opioidberoende i dagens rapportflod

Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Dagens rapporter kommer från läkemedelsbolag och matthandlare.

Camurus
Forskningsbaserade läkemedelsbolaget Camurus omsättning steg 59,1 procent till 384 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

”Tillväxten förklaras främst av en ökad försäljning av Buvidal, och att en engångsintäkt på 25 miljoner kronor i samband med att Braeburns optionsperiod för Buvidal i Kina, Japan, Taiwan och Korea löpt ut”, kommenterar Camurus vd Fredrik Tiberg.

Rörelseresultatet för perioden blev 104 Mkr, jämfört med 41,4 Mkr för samma period i fjol. Ökningen i resultatet hänvisas till ökad försäljning, förbättrad bruttomarginal och positiva valutaeffekter.

Camurus uppskattar att drygt 45.000 patienter ska ha behandlats med Buvidal vid slutet av kvartalet och bolaget har nu rättigheterna till Buvidal på samtliga marknader förutom i Nordamerika. I USA har Camurus däremot lanserat Brixadi mot opioidberoende. Det har skett genom licenspartnern Braeburn.

”Försäljningen har kommit igång bra i USA och under perioden kunde vi redovisa en royaltyintäkt om 1,2 miljoner kronor avseende de första tre veckornas försäljning av Brixadi i USA”, kommenterar Fredrik Tiberg.

Camurus kom nyligen med en omvänd vinstvarning för helåret, där utsikterna för både intäkter och resultat skruvats upp. Resultat före skatt väntas landa någonstans mellan 525 och 600 Mkr, jämfört med tidigare 425 – 525 Mkr.

Rugvista
När Rugvista, som säljer mattor på nätet, lägger korten på bordet redovisar bolaget ett rörelseresultat på 18,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet, jämfört med 16,6 Mkr för samma period förra året.

Nettoomsättningen landade på 160 Mkr och den organiska tillväxten uppgick till 14 procent.

”Att vi levererar lönsam organisk tillväxt, trots ett utmanande makroekonomiskt läge i merparten av Europa, är bevis på att vi effektivt navigerar marknadsförutsättningarna”, konstaterar Rugvistas vd Michael Lindskog.

Enligt mattchefen är utsikterna för resten av året osäkra då det makroekonomiska klimatet överlag är svagt och bolaget möter mer utmanande jämförelsetal från sista kvartalet 2022.

”Vi fortsätter att fokusera på att effektivt navigera marknaden och ser fram emot att fortsätta leverera på vår strategiska agenda samt att exekvera vår kommersiella plan för årets högsäsong”, skriver Michael Lindskog i delårsrapporten.

Martin Linderoth

Dagens rapporter kommer från läkemedelsbolag och matthandlare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Medea i konkurs

    Upp som en sol och ned som en pannkaka. Medea, vars grundare utnämndes till 34:or av Rapidus 2021, är försatt i konkurs. Bolaget fick sitt uppsving i samband med covid-pandemin, sedan tog det stopp.