torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Starkt från Alfa Laval

Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

Verkstadsföretaget Alfa Laval ökade omsättningen och bibehöll lönsamheten under årets första kvartal. Omsättningen landade på 14.9 miljarder kronor, en ökning med 7 procent. Rörelseresultatet blev 2,2 mdr, en marginell ökning som gav en marginell marginalsänkning. Trots det gillar aktiemarknaden vad den såg och har höjt aktien efter rapporten.

”Koncernen fortsätter att leverera över alla kommunicerade finansiella mål. Efterfrågan i marknaden var fortsatt stark. Orderingången var 23 procent högre än faktureringen under kvartalet, vilket ökade orderboken till nästan 48 mdr. Vi förväntar att efterfrågan i det andra kvartalet blir något högre än i det första kvartalet”, konstaterar vd Tom Erixon i samband med rapporten.

Thule

Utomhusfritidsföretaget Thule levererade ökningar av alla siffror under det första kvartalet. Omsättningen steg från 2,2 mdr till 2,4 mdr. Rörelseresultatet steg med 8 procent till 412 Mkr.

”Året har börjat bra. Försäljningen ökade, lönsamheten var god och våra nya produkter har blivit mycket väl mottagna. Nya produkter fortsätter att driva försäljningstillväxt även i en utmanande marknad”, skriver vd Mattias Ankarberg i rapporten.

Boozt

E-handelskoncernen Boozt ökade försäljningen med 6 procent till 1,6 mdr under första kvartalet. Rörelseresultatet slutade dock i en förlust på 2 Mkr. Vd Hermann Haraldsson adresserar dock inte den uteblivna lönsamheten i rapporten.

”Även om marknadsförutsättningarna har varit fortsatt utmanande under början av 2024 ser jag med tillförsikt på vår prestation under årets första kvartal. Trots situationen lyckades vi förbättra omsättningen på alla våra stora marknader”, skriver han.

Boozt meddelade även förra veckan att 500 Mkr ska investeras i en 50-procentig ökning av kapaciteten i lagret i Ängelholm. Investeringen sker över tre år och ska medföra att Boozt klarar av en total årsförsäljning på 15 miljarder kronor.

Hexpol

Gummiföretaget Hexpol minskade försäljningen men ökade maginalen under det första kvartalet. Omsättningen blev 5,3 mdr, jämfört med 6 mdr året innan. Rörelseresultatet föll också, men mindre, vilket innebar att marginalen steg från 15,8 procent till 17 procent.

”Efterfrågan från våra kunder är fortsatt på samma nivå som vi såg under andra halvåret 2023 och likaså är försäljningspriserna stabila. Samtidigt möter vi höga jämförelsetal från första kvartalet 2023”, skriver tf vd Peter Rosén.

Gunnar Wrede

Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.