torsdag 30 maj 2024

inloggad som

”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Västra Hamnen kom i fredags med sin rapport för det första kvartalet och i vd-ordet vädrar Oscar Ahlgren sina tankar om läget på finansmarknaden. Västra Hamnen är en rådgivningsfirma som hjälper företag att finansiera sig, till exempel genom nyemissioner. Trots att detta är firmans levebröd skriver han följande:

”Många mindre bolag står på randen till konkurs och tvingas till rena räddningsaktioner. Med låga börsvärden blir utspädningen även av små emissioner i många fall monumental. Personligen tror jag det hade varit bättre att låta bolag som inte lyckats med sina föresatser vid noteringstillfället avnoteras eller likvideras under ordnade former i stället för konstgjord andning via skedmatning, teckningsoptionsprogram och dödsspiralfinansieringar.”

Rapidus ringde upp Oscar Ahlgren:

– Du har helt rätt i att jag går emot egen sak genom att skriva så, men jag vill ha en hälsosam börs. Men man kan inte göra om reptricket med nyemissioner hur många gånger som helst, säger han och fortsätter:

– I Danmark har man i större utsträckning anpassat sig till finansieringsläget. Där har ett 15-tal bolag avnoterats eftersom det visat sig vara lättare att hitta kapital utanför börsen.

Oscar Ahlgren växlar dock över i optimism i vd-ordet och pekar på att nya börsnoteringar har kommit i gång i USA och att trenden sannolikt är på väg till Europa och Sverige.

– Jag tror och hoppas att börsnoteringarna snart kommer igång igen, men det är så klart omöjligt att förutse exakt när det sker. Klart är i alla fall att vi vet att flera bolag förbereder sig för börsnotering och att ingen på investerarsidan är rädd för räntan längre.

När börsnoteringarna kommer igång, får vi då inte fler bolag som är beroende av ”skedmatning”?

– Det finns en risk för det så klart, men jag tror att investerarna är mer noggranna nu och kräver högre kvalitet i form av lönsamhet och kassaflöde. Rena forskningsbolag är också välkomna på börsen, men inte i hur tidigt skede som helst.

Det första kvartalet gav Västra Hamnen är något lägre omsättning än samma kvartal i fjol. Det blev 4,7 miljoner kronor och rörelseresultatet föll till nära noll.

– Vi har expanderat och är nu 15 anställda. Jag tror det är rätt att gasa i lågkonjunktur och känner stor tillförsikt framåt. Men vissa av våra uppdrag är långa och dröjer till dess att de kan faktureras, säger Oscar Ahlgren.

Gunnar Wrede

Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.