onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Nya positiva besked från Camurus

Läkemedelsbolaget Camurus, med vd Fredrik Tiberg, redovisar positiva fas 3-data från en studie med sin formulering CAM2029 mot hormonsjukdomen akromegali. Marknaden är värd 3 miljarder dollar per år.

– Sjukdomen är livslång och dagens läkemedel har olika begränsningar. Dels är det komplicerat för patienterna då de måste komma in till klinikerna för att få sin dos varje månad, dels är det i dag bara runt 50 procent som svarar fullt ut på behandlingen, säger Fredrik Joabsson, affärsutvecklingschef vid Camurus och fortsätter:

– Vår produkt kan göra behandlingen bekvämare och enklare för patienten själv att hantera. De kan själva ge sig den, vilket vi hoppas ger en mycket högre livskvalitet.

Med dagens behandling kommer endast en liten del av läkemedelssubstansen ut i kroppen.

– Men med vår formulering har vi sett mer än fem gånger högre biotillgänglighet, vilket troligen ger fördelar i behandlingen för vissa patienter, fortsätter han.

Bolaget har även en pågående långtidssäkerhetsstudie, fas 3, som förväntas ge svar på bland annat om livskvaliteten för patienterna väsentligt höjs. Studien har pågått under ett år och resultat väntas under tredje kvartalet i år.

Akromegali är en svår, kronisk sjukdom som bland annat ger överproduktion av tillväxthormon vilket leder till fysiska förändringar och förstoring av händer, fötter, ansiktsdelar och inre organ. Uppskattningsvis drabbas 60 av en miljon personer av sjukdomen.

Aktiemarknadens mottagande av studieresultatet blev ljumt på tisdagsmorgonen. Aktien steg med 3,5 procent.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Camurus, med vd Fredrik Tiberg, redovisar positiva fas 3-data i en marknad värd 3 miljarder dollar per år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.