fredag 29 september 2023

inloggad som

Nya positiva besked från Camurus

Läkemedelsbolaget Camurus, med vd Fredrik Tiberg, redovisar positiva fas 3-data från en studie med sin formulering CAM2029 mot hormonsjukdomen akromegali. Marknaden är värd 3 miljarder dollar per år.

– Sjukdomen är livslång och dagens läkemedel har olika begränsningar. Dels är det komplicerat för patienterna då de måste komma in till klinikerna för att få sin dos varje månad, dels är det i dag bara runt 50 procent som svarar fullt ut på behandlingen, säger Fredrik Joabsson, affärsutvecklingschef vid Camurus och fortsätter:

– Vår produkt kan göra behandlingen bekvämare och enklare för patienten själv att hantera. De kan själva ge sig den, vilket vi hoppas ger en mycket högre livskvalitet.

Med dagens behandling kommer endast en liten del av läkemedelssubstansen ut i kroppen.

– Men med vår formulering har vi sett mer än fem gånger högre biotillgänglighet, vilket troligen ger fördelar i behandlingen för vissa patienter, fortsätter han.

Bolaget har även en pågående långtidssäkerhetsstudie, fas 3, som förväntas ge svar på bland annat om livskvaliteten för patienterna väsentligt höjs. Studien har pågått under ett år och resultat väntas under tredje kvartalet i år.

Akromegali är en svår, kronisk sjukdom som bland annat ger överproduktion av tillväxthormon vilket leder till fysiska förändringar och förstoring av händer, fötter, ansiktsdelar och inre organ. Uppskattningsvis drabbas 60 av en miljon personer av sjukdomen.

Aktiemarknadens mottagande av studieresultatet blev ljumt på tisdagsmorgonen. Aktien steg med 3,5 procent.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Camurus, med vd Fredrik Tiberg, redovisar positiva fas 3-data i en marknad värd 3 miljarder dollar per år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad