tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Nya positiva besked från Camurus

Läkemedelsbolaget Camurus, med vd Fredrik Tiberg, redovisar positiva fas 3-data från en studie med sin formulering CAM2029 mot hormonsjukdomen akromegali. Marknaden är värd 3 miljarder dollar per år.

– Sjukdomen är livslång och dagens läkemedel har olika begränsningar. Dels är det komplicerat för patienterna då de måste komma in till klinikerna för att få sin dos varje månad, dels är det i dag bara runt 50 procent som svarar fullt ut på behandlingen, säger Fredrik Joabsson, affärsutvecklingschef vid Camurus och fortsätter:

– Vår produkt kan göra behandlingen bekvämare och enklare för patienten själv att hantera. De kan själva ge sig den, vilket vi hoppas ger en mycket högre livskvalitet.

Med dagens behandling kommer endast en liten del av läkemedelssubstansen ut i kroppen.

– Men med vår formulering har vi sett mer än fem gånger högre biotillgänglighet, vilket troligen ger fördelar i behandlingen för vissa patienter, fortsätter han.

Bolaget har även en pågående långtidssäkerhetsstudie, fas 3, som förväntas ge svar på bland annat om livskvaliteten för patienterna väsentligt höjs. Studien har pågått under ett år och resultat väntas under tredje kvartalet i år.

Akromegali är en svår, kronisk sjukdom som bland annat ger överproduktion av tillväxthormon vilket leder till fysiska förändringar och förstoring av händer, fötter, ansiktsdelar och inre organ. Uppskattningsvis drabbas 60 av en miljon personer av sjukdomen.

Aktiemarknadens mottagande av studieresultatet blev ljumt på tisdagsmorgonen. Aktien steg med 3,5 procent.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Camurus, med vd Fredrik Tiberg, redovisar positiva fas 3-data i en marknad värd 3 miljarder dollar per år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.