fredag 12 april 2024

inloggad som

Blåste Akelius liv i skoldebatten?

|  ,
|  

Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

Krönika av Gunnar Wrede

Ingen kan ha undgått nyheterna som kom i förra veckan att fastighetsmiljardären Roger Akelius avtalade med Mellby Gård om att köpa Malmöbolagets hela innehav i den börsnoterade skolkonceren Academedia. Du vet säkert också att affären blåstes av sedan Roger Akelius lyckats sänka aktien genom att säga att han inte gillar utdelningar i offentligfinansierade skolföretag och tänkte stoppa dem.

Många blev riktigt arga, främst friskolekramare och övriga aktieägare. Andra tyckte att det var uppfriskande att en person som på ytan står på storkapitalets sida säger att man inte ska ”squeeza ut vinster”. För oss som inte är direkt berörda var det hur som helst utomordentligt underhållande. 

Frågan är dock om Roger Akelius gjorde ett bestående intryck på debatten om privatägda, offentligfinansierade och vinstutdelande skolor? Min tro är nej.

Den enkla orsaken till att det blev som det blev är att Roger Akelius aldrig har verkat i den börsnoterade miljön. Han har hållit på med kapitalförsäkringar på Cypern, varit skattekonsult åt svenskar och gjort väldigt stora fastighetsaffärer. Men aldrig på börsen.

Han må vara ärlig med sina mustiga uttalanden om att hans förvärv av aktierna i Academedia var en ”donation”, att svensk pedagogik sett likadan ut i 4.000 år och att han tänkte stoppa utdelningarna från Academedia. Men att säga det högt när han borde veta att utdelningar är en fråga för majoritetsbeslut på en bolagsstämma är bara urbota dumt och vittnar om att han aldrig verkat på börsen.

Man kan tycka vad man vill om det, men ett börsbolags uppgift är att skapa värde för aktieägarna. Punkt. Om inte Academedia kan göra det har det inte på börsen att göra. Ändå hade Roger Akelius inte för avsikt att köpa ut hela bolaget. Mellby Gård med vd Johan Andersson tog sitt ansvar och rullade tillbaka affären.

Nu när dammet lägger sig och affären inte blir av tror jag hela händelsen kommer att avfärdas som en kuriositet. Om Roger Akelius verkligen vill förändra skolsystemet gjorde han tyvärr bort sig.

Om han däremot sagt att han tror på systemet med vinstutdelningar i skolföretag och fullföljt affären, med stigande aktiekurs som följd, hade han haft en helt annan plattform att jobba inifrån med dold agenda. Som det nu blev kommer Roger Akelius vid nya eventuella framtida aktioner inom skolan att bli sedd som en yvig Bert Karlsson.

Debatten om skolsystemet har sovit ett tag, den vakande yrvaket av Roger Akelius agerande, men kommer sannolikt somna om för en tid framåt. Nu är det Nato, upprustning, migration och kriminalitet som är aktuellt i politiken.

Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 


 • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

  Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

 • AW med en offensiv försvarsindustri

  Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

 • Academedia-affären sprack

  Missat helgens stora snackis? Mångmiljardären Roger Akelius köp av friskolejätten Academedia stoppas. Säljaren Mellby Gård backar ur affären efter massiv kritik.

 • Mellby Gård säljer Academedia till fastighetsmiljardär

  Mellby Gård, med vd Johan Andersson i spetsen, säljer hela sitt innehav i Academedia till Akelius Foundation i en jätteaffär. 

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

 • ”Vi vill bara över 30 procent”

  Att köpa hela Duni är inte aktuellt, men vi vill ha mer än 30 procent, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.

 • Glad sommar!

  Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]

 • Med torrt krut på fickan

  Mellby Gårds vd Johan Andersson har rejält med krut för nya investeringar, efter vinster i porföljbolagen och flera försäljningar.

 • Rapidus ömsar skinn

  Kära Rapidusprenumerant! I dag byter Rapidus skepnad och i fortsättningen kommer sajten att se ut som denna. Du som prenumererar […]

 • Börssnack med Nasdaq

  Det finns i dag ungefär 25 bolag som är redo att notera sig på First North eller huvudlistan. Det sa […]