måndag 22 juli 2024

inloggad som

Blåste Akelius liv i skoldebatten?

|  ,
|  

Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

Krönika av Gunnar Wrede

Ingen kan ha undgått nyheterna som kom i förra veckan att fastighetsmiljardären Roger Akelius avtalade med Mellby Gård om att köpa Malmöbolagets hela innehav i den börsnoterade skolkonceren Academedia. Du vet säkert också att affären blåstes av sedan Roger Akelius lyckats sänka aktien genom att säga att han inte gillar utdelningar i offentligfinansierade skolföretag och tänkte stoppa dem.

Många blev riktigt arga, främst friskolekramare och övriga aktieägare. Andra tyckte att det var uppfriskande att en person som på ytan står på storkapitalets sida säger att man inte ska ”squeeza ut vinster”. För oss som inte är direkt berörda var det hur som helst utomordentligt underhållande. 

Frågan är dock om Roger Akelius gjorde ett bestående intryck på debatten om privatägda, offentligfinansierade och vinstutdelande skolor? Min tro är nej.

Den enkla orsaken till att det blev som det blev är att Roger Akelius aldrig har verkat i den börsnoterade miljön. Han har hållit på med kapitalförsäkringar på Cypern, varit skattekonsult åt svenskar och gjort väldigt stora fastighetsaffärer. Men aldrig på börsen.

Han må vara ärlig med sina mustiga uttalanden om att hans förvärv av aktierna i Academedia var en ”donation”, att svensk pedagogik sett likadan ut i 4.000 år och att han tänkte stoppa utdelningarna från Academedia. Men att säga det högt när han borde veta att utdelningar är en fråga för majoritetsbeslut på en bolagsstämma är bara urbota dumt och vittnar om att han aldrig verkat på börsen.

Man kan tycka vad man vill om det, men ett börsbolags uppgift är att skapa värde för aktieägarna. Punkt. Om inte Academedia kan göra det har det inte på börsen att göra. Ändå hade Roger Akelius inte för avsikt att köpa ut hela bolaget. Mellby Gård med vd Johan Andersson tog sitt ansvar och rullade tillbaka affären.

Nu när dammet lägger sig och affären inte blir av tror jag hela händelsen kommer att avfärdas som en kuriositet. Om Roger Akelius verkligen vill förändra skolsystemet gjorde han tyvärr bort sig.

Om han däremot sagt att han tror på systemet med vinstutdelningar i skolföretag och fullföljt affären, med stigande aktiekurs som följd, hade han haft en helt annan plattform att jobba inifrån med dold agenda. Som det nu blev kommer Roger Akelius vid nya eventuella framtida aktioner inom skolan att bli sedd som en yvig Bert Karlsson.

Debatten om skolsystemet har sovit ett tag, den vakande yrvaket av Roger Akelius agerande, men kommer sannolikt somna om för en tid framåt. Nu är det Nato, upprustning, migration och kriminalitet som är aktuellt i politiken.

Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.