måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Camurus godkänt i USA

|  
|  

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund meddelade på tisdagskvällen att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt preparatet Brixadi för behandling av opioidberoende.

Beskedet var väntat att komma den 23 maj, vilket det också gjorde. Godkännandet innebär att den amerikanska jättemarknaden för opioidberoende öppnas för Camurus. Vd Fredrik Tiberg har tidigare sagt att marknadspotentialen i USA uppskattas till en årlig försäljning på cirka 1 miljard dollar.

Camurus säljer redan preparatet i flera länder i Europa, då under varumärket Buvidal, och här skördas rejäla försäljningsframgångar. I kvartalsrapporten som kom den 10 maj hade försäljningen stigit med 40 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

”Baserat på våra framgångar med Buvidal i Europa, Australien och andra marknader ser vi betydande möjligheter för Brixadi i USA”, skriver Fredrik Tiberg i ett pressmeddelande.

Brixadi marknadsförs i USA av den amerikanska licenspartnern Braeburn. Det aktuella FDA-godkännandet triggar en milstolpsintäkt på 35 miljoner dollar från Braeburn till Camurus.

Camurus är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista med ett börsvärde på 15 miljarder kronor. Den senaste månaden har aktien stigit med 25 procent. Huvudägare med 40 procent av aktierna är det Malmöbaserade investmentbolaget Sandberg Development.

Gunnar Wrede

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund meddelade på tisdagskvällen att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt preparatet Brixadi för behandling av opioidberoende. Beskedet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad