tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Camurus godkänt i USA

|  
|  

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund meddelade på tisdagskvällen att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt preparatet Brixadi för behandling av opioidberoende.

Beskedet var väntat att komma den 23 maj, vilket det också gjorde. Godkännandet innebär att den amerikanska jättemarknaden för opioidberoende öppnas för Camurus. Vd Fredrik Tiberg har tidigare sagt att marknadspotentialen i USA uppskattas till en årlig försäljning på cirka 1 miljard dollar.

Camurus säljer redan preparatet i flera länder i Europa, då under varumärket Buvidal, och här skördas rejäla försäljningsframgångar. I kvartalsrapporten som kom den 10 maj hade försäljningen stigit med 40 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

”Baserat på våra framgångar med Buvidal i Europa, Australien och andra marknader ser vi betydande möjligheter för Brixadi i USA”, skriver Fredrik Tiberg i ett pressmeddelande.

Brixadi marknadsförs i USA av den amerikanska licenspartnern Braeburn. Det aktuella FDA-godkännandet triggar en milstolpsintäkt på 35 miljoner dollar från Braeburn till Camurus.

Camurus är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista med ett börsvärde på 15 miljarder kronor. Den senaste månaden har aktien stigit med 25 procent. Huvudägare med 40 procent av aktierna är det Malmöbaserade investmentbolaget Sandberg Development.

Gunnar Wrede

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund meddelade på tisdagskvällen att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt preparatet Brixadi för behandling av opioidberoende. Beskedet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.