torsdag 13 juni 2024

inloggad som

100 utvecklare jobbar på Sony Mobiles nya innovationsavdelning

|  

Under hösten har Sony Mobile byggt upp en intern innovationsavdelning i Lund, kallad Research & Incubation. Ett 100-tal utvecklare sysselsätts i den nya enheten som ska ta fram nya tillämpningar av Sonys teknik, bortom mobiler och wearables.

I våras rapporterade Rapidus att Sonys Lundasajt får ett utökat uppdrag inom innovation efter den pågående neddragningen, då runt 975 fast anställda och konsulter får lämna bolaget. I dag kan vi berätta om hur det uppdraget konkretiserats: genom en 100 personer stark experimentverkstad med fria händer att utveckla ny teknik inom bland annat nätverksteknik, webb och uppkopplade prylar, det som brukar kallas Internet of Things.

Som namnet antyder ska den nya enheten fungera som en slags intern inkubator. I verksamhetsbeskrivningen, som Rapidus tagit del av, skriver mobiljätten att avdelningen för Research & Incubation ska “fostra innovation bortom den traditionella portföljen av smartphone-mobiler och wearables”. Resultaten kan antingen kommersialiseras inom Sony-koncernen eller genom “nya affärsenheter/partnerskap”.

Sony Mobile håller korten tätt intill kroppen om vad de jobbar med på den nya innovationsavdelningen, men ett av de första exemplen visades upp på minikonferensen Hardware Connected i slutet på förra veckan. I projektet QIP har Sonys utvecklare arbetat fram hård- och mjukvara för att noggrant mäta strömförbrukningen i batteridrivna elektroniska prylar. På sikt är tanken bland annat att elektronikindustrin ska kunna använda tekniken för att få fram strömsnålare produkter.

Runt 1.200 personer kommer arbeta kvar på Sony Mobile i Lund när den pågående nedskärningen avslutats till våren.

Erik Olausson

Under hösten har Sony Mobile byggt upp en intern innovationsavdelning i Lund, kallad Research & Incubation. Ett 100-tal utvecklare sysselsätts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.