torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Skånsk IoT i Sveriges största rederi

Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

Arc står för American Roll-On Roll-Off Carrier. Ordern gäller ett av flottans nio fartyg, med option på resterande åtta, vars besättning ska förses med Lundabolagets säkerhetssensorer. IoT-sensorerna kan lokalisera var besättningen befinner sig på fartyget och till exempel detektera temperaturavvikelser samt om någon faller överbord. Tekniken ska särskilt användbar vid olyckor.

– Vi har jobbat med Arc sedan i höstas och lyckats lösa en stor utmaning som de haft på sina fartyg och som är en utmaning för hela den marina flottan. Det finns i dag ingen annan teknik som med träffsäkerhet kan hitta besättningen vid olyckor. Branschen arbetar extremt mycket med säkerhet, men ändå sker det olyckor och besättningen är väldigt utsatt, säger Life Finders vd Anders Schening till Rapidus.

Arc är svensk-norska Wallenius Wilhelmsens varumärke i USA. Med sina 128 fartyg, 9.500 anställda och en årsomsättning på över 5 miljarder dollar är rederiet störst i världen inom så kallade Ro-ro-transporter, det vill säga “roll on, roll off”-fordonstransporter.

– Det är ett stort genombrott för oss och vi tror att det kommer att ge ringar på vattnet. Wallenius har ju funnits med i bakgrunden hela tiden när vi förhandlat med Arc, de vill testa tekniken i en mindre flotta nu och ser möjligheten att implementera den på hela rederiet, inklusive hamnverksamheter, säger Anders Schening och fortsätter:

– De gillar skalbarheten i infrastrukturen som vi erbjuder, med hårdvara och mjukvara som kommunicerar med både våra och andras sensorer och integreras mot befintliga larmsystem. Vårt mål är att skapa en ny industristandard.

Life Finder har hittills rest cirka 7 miljoner kronor i nyemissioner och i sommar är planen att ta in ytterligare ett par miljoner.

– Det blir en mindre brygga på ungefär 2 miljoner kronor inför nästa skalning, säger Anders Schening.

Emiliano Strauss

Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Precis vad Precise behövde

  Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

 • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

  Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

 • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

  Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

 • Ny optimism i Precise

  Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

 • Doro värvar vd från Simris

  Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

 • Acconeer ber om 150 miljoner

  Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

 • Ny kärnkraft ger strålande framtid

  Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

 • Upprustningen ökar hennes affär

  Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.

 • Future IT Partner mot 100 Mkr

  Det Helsingborgsbaserade Future IT Partner fortsätter att gasa på. Telekomföretaget Tech Tell blir en del av gruppen som går mot en omsättning på 100 Mkr i år.