torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Freedrum ur takt igen

Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

Bolaget har redan en konkurs bakom sig 2019, men återuppstod sedan en lång rad kändisar klivit in för att investera, bland andra artisten Petra Marklund. Efter att därefter ha startat om har nya modeller lanserats av bolagets virtuellt uppkopplade trumpinnar med sensorer som visar positionen i rummet.

Med tillhörande app som innehåller interaktiva trumlektioner kan man trumma var som helst utan fysiska trumset. Produkten är tänkt att både vara ett spel, som en variant av Guitar hero, och som övningsutrustning för musiker. Bolagets positioneringsteknik kan även vara intressant för aktörer utanför musikindustrin.

De ekonomiska problemen beror bland annat på bristen på elektroniska komponenter 2021-2023 som kraftigt ökade priserna och ledde till långa leveranstider. Preliminära siffror för förra året visar en omsättning på 6,6 Mkr och minus 10 Mkr i resultat. George Charkviani (bilden) och Philip Robertson var med och grundade bolaget och äger nu 50 procent var.

– Freedrums ägare är fortsatt intresserade av att tillföra pengar, säger advokat Jimmy Pilo som företräder rekonstruktionen.

Vid en företagsrekonstruktion kan bolaget antingen bli av med sina skulder eller skriva ner dem. Det kan också göras förändringar i bolagsstrukturen och i bolagsordningen, så att exempelvis gamla ägare får maka på sig, enligt Jimmy Pilo.

– Borgenärssammanträdet ska ske den 4 juni i Malmö tingsrätt, och dit är fordringsägare och bolaget kallade för att försöka träffa en överenskommelse. Bolaget har redan redovisat varför man tror på överlevnad och ska nu visa en preliminär plan för hur man tänker agera framöver. Man ska redogöra för hur man ska betala kvarvarande skulder och visa att en företagsrekonstruktion är bättre än en konkurs, säger han.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]