måndag 22 juli 2024

inloggad som

Freedrum ur takt igen

Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

Bolaget har redan en konkurs bakom sig 2019, men återuppstod sedan en lång rad kändisar klivit in för att investera, bland andra artisten Petra Marklund. Efter att därefter ha startat om har nya modeller lanserats av bolagets virtuellt uppkopplade trumpinnar med sensorer som visar positionen i rummet.

Med tillhörande app som innehåller interaktiva trumlektioner kan man trumma var som helst utan fysiska trumset. Produkten är tänkt att både vara ett spel, som en variant av Guitar hero, och som övningsutrustning för musiker. Bolagets positioneringsteknik kan även vara intressant för aktörer utanför musikindustrin.

De ekonomiska problemen beror bland annat på bristen på elektroniska komponenter 2021-2023 som kraftigt ökade priserna och ledde till långa leveranstider. Preliminära siffror för förra året visar en omsättning på 6,6 Mkr och minus 10 Mkr i resultat. George Charkviani (bilden) och Philip Robertson var med och grundade bolaget och äger nu 50 procent var.

– Freedrums ägare är fortsatt intresserade av att tillföra pengar, säger advokat Jimmy Pilo som företräder rekonstruktionen.

Vid en företagsrekonstruktion kan bolaget antingen bli av med sina skulder eller skriva ner dem. Det kan också göras förändringar i bolagsstrukturen och i bolagsordningen, så att exempelvis gamla ägare får maka på sig, enligt Jimmy Pilo.

– Borgenärssammanträdet ska ske den 4 juni i Malmö tingsrätt, och dit är fordringsägare och bolaget kallade för att försöka träffa en överenskommelse. Bolaget har redan redovisat varför man tror på överlevnad och ska nu visa en preliminär plan för hur man tänker agera framöver. Man ska redogöra för hur man ska betala kvarvarande skulder och visa att en företagsrekonstruktion är bättre än en konkurs, säger han.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.