fredag 14 juni 2024

inloggad som

De tar bank-ID ut i världen

|  
|  

Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

Senast Rapidus skrev om Covr Security var i december 2017. Tidigare det året hade bolaget plockat in 10 miljoner kronor från affärsänglar till en internationell expansion. Därefter satte man i gång att testa sin säkerhetstjänst hos Bangkok Bank. Sju år senare har Covr gått live med sin produkt, bank-ID-appen Onyon.

– Det har verkligen tagit tid, men nu är vi äntligen live. Det har tagit tid att utveckla tjänsten, samtidigt som vi har samarbetat med två andra bolag inför lanseringen i Bangkok Bank. Det gör vi dock aldrig om, då samarbetet gjort att allt har dragit ut på tiden, säger Covr Securitys medgrundare Peter Alexanderson.

Covr grundades i Malmö i början av 2015 av tech-entreprenören Patrik Malmberg, som är bolagets vd, och IT-säkerhetsexperten Peter Alexanderson. Alexanderson var bland annat en av nyckelpersonerna bakom bankernas säkerhetssystem Bank-ID. Och det är just en internationell version av bank-ID som Covr Security jobbat med att utveckla.

– Vi säkrar upp användarens login i en app som styrs av en pinkod eller biometric-funktion som fingeravtrycks- eller ansiktsavläsare. Det unika med Onyon är att man får veta när någon obehörig försöker logga in och använda ens e-post, kreditkort eller internetbank, säger Peter Alexanderson.

Utöver Thailand håller Covr på att installera sin mjukvara hos en handfull banker i Mellanöstern och Afrika. Nästa marknad som bolaget siktar på är Kuwait. Fokus ligger på banker i länder där den tekniska utvecklingen står inför ett språng.

– Dessa marknader är betydligt enklare att komma in på än exempelvis den europeiska, då dessa länder tar större steg säkerhetsmässigt. Går du till en bank i Europa så har de redan en säkerhetslösning på plats. I år kommer vi att installera vår lösning på cirka tolv banker, varje affär är värd i snitt mellan 10 och 40 miljoner kronor, säger Peter Alexanderson.

Precis som 2017 kallar han Covr Securitys omsättning för blygsam. Den ligger på cirka 6 miljoner kronor per år. Men planen är att skala upp rejält nu och för att göra det siktar bolaget på att genomföra en nyemission på drygt 100 Mkr under hösten i år.

– Vi kommer att bli kassaflödespositiva i år och omsättningen kommer att öka till cirka 25 miljoner. 2025 tror vi att omsättningen landar på runt 100 miljoner, säger Peter Alexanderson.

Covr Security finns förutom i Malmö – där huvudkontoret ligger – även i Stockholm, Göteborg, Frankfurt, Dubai, Singapore och Palo Alto i Kalifornien. Sedan 2017 har bolaget gått från 12 till 20 anställda.

– Vi har aktivt arbetat med att hålla kostnaderna nere och därför har vi trimmat organisationen och fokuserat på ett färre antal vertikaler och marknader. Det är skönt att veta att mjukvaran ligger helt rätt i tid och fyller ett trängande behov, så nu ligger allt fokus på att skala upp verksamheten, säger Peter Alexanderson.

Martin Linderoth

Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Qgroup startar cybersäkerhetsbolag

    Efter ett tufft fjolår har den Malmöbaserade IT-konsultkoncernen Qgroup inlett 2024 med rekordsiffror. Doldisjätten startar nu ett nytt bolag inom cybersäkerhet.