torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Därför lämnar Kockums Malmö

|  
|  

En epok går i graven i slutet av nästa år när Kockums lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

– Vi vill samla verksamheten. I Malmö fick vi ingen tomt där vi också kunde ha den industriella verksamheten i tid. Lund var väldigt tillmötesgående och framåtlutade. Dessutom har vi samarbete med högskolan och universitetet, så det passar bra, säger Mats Wicksell.

Han har jobbat hela sitt yrkesliv inom den börsnoterade försvarskoncernen Saab och är sedan mars förra året chef för affärsområdet Kockums.

Mats Wicksell affärsområdeschef Saab Kockums utanför bygget av det nya kontoret i Lund.

Utanför Skåne innefattar det varvet i Karlskrona, ett varv i Docksta som bygger stridsbåtar, ett mindre varv för reparation och underhåll på marinbasen Muskö men också verksamheter i Linköping, Motala, Storbritannien, Australien och USA. Det innehåller också en verksamhet i Helsingborg som bygger simulatorer och träningsanläggningar för bland annat manövrering av u-båtar.

Men basen och tyngdpunkten finns än så länge i Malmö, i verksamheten som gett affärsområdet dess namn. I Västra hamnen sitter ingenjörerna som designar och konstruerar u-båtar som byggs på varvet i Karlskrona. Ett stenkast därifrån utvecklas u-båtarnas stirlingmotorer. Och i närheten av Jägersro finns ett center för materialtester.

Dessa verksamheter på olika adresser i Malmö ska flytta ihop i Lund.

Mats Wicksell påpekar att man ser Malmö-Lund som en och samma arbetsmarknadsregion, som man flyttar inom.

– Närheten till universitetet och klustret i Brunnshög kommer att vara attraktivt. Vi får en bra rekryteringsbas. Det kommer bli en del utbyte mellan företagen men framförallt en miljö där det byggs kunskap.

Mycket av det koncernen sysslar med är av naturliga skäl hemligt. Mats Wicksell ser ändå möjligheter till samverkan, exempelvis inom energi- och materiallösningar eller AI-teknik.

– I tidiga faser av det vi gör finns mycket som är mer av grundforskning. Där har vi utbyten med högskolan och andra. Det blir hemligt när vi applicerar det.

Kockums har vuxit snabbt sedan planerna för etableringen i Brunnshög togs fram. Affärsområdet sysselsatte vid årsskiftet strax under 3.000 personer, varav drygt 1.000 i Karlskrona och knappt 1.000 i Skåne.

Finns det utrymme att växa i de nya lokalerna?

– När vi projekterade var det ju så. Jag tror att vi kommer klara oss ett tag.

Saab Kockums nya kontor i Brunnshög i Lund ska stå färdigt i slutet av 2025.

Kockums ska dock inte bara växa i Lund. I Landskrona startar en ny verksamhet efter sommaren. I ett första skede ska ett tjugotal personer anställas.

– Vi startar en liten produktion på varvsudden i Landskrona. Det blir i huvudsak tillverkning av stålkonstruktioner som sedan fraktas till ett varv där det monteras.

Saabs affärsområde Kockums omsatte 6,3 miljarder kronor 2023. Tillväxttakten på 33 procent förra året ökade något till 34 procent under det första kvartalet.

– Vi förväntar oss en hög tillväxt, alltså mer än tvåsiffrig, under överskådlig tid. Det är en otroligt gynnsam marknad. Sedan är den ju väldigt reglerad, det är inte så att priserna åker upp i taket för att efterfrågan är hög.

Den gynnsamma marknaden beror på upprustning drivet av omvärldsläget, inte minst kriget i Ukraina, i kombination med ett stort moderniseringsbehov inom många europeiska länders försvar, säger Mats Wicksell.

– En trend är att Europa vill göra sig mindre beroende av import. Man vill inte ha alla ägg i korgen som innebär att USA ska komma hit och rädda oss.

En annan trend är ett ökat intresse för Sverige från andra Nato-länder. Men det slår på båda hållen, menar Mats Wicksell. Å ena sidan får svensk försvarsindustri en lite lättare väg in på vissa marknader, men å andra sidan blir den mer konkurrensutsatt på hemmaplan.

– Det blir en politisk fråga i slutändan. På det stora hela så tror vi ändå att det är positivt för oss. Och om man tar Saab som helhet så har ju vi sålt till många Nato-länder under en längre tid.

Ola Nilsson

En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]