tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Näringslivstorskar på djupt vatten

Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

För två år sedan drog entreprenörerna Hampus Södergren, från Hanö dyk & ribcharter, och Hannes Kindeberg, som driver restaurangen Fisky Business och Hanö vandrarhem, i gång Hanö torskrevsförening. Målet är att gynna torsken i Östersjön och erbjuda skydd från rovdjur såsom säl och skarv.

Med på tåget är forskare från Marint centrum i Simrishamn och Lunds universitet, som undersöker om konstgjorda rev kan ge en bättre levnadsmiljö för torsken.

För att slippa byråkrati har torskrevsföreningen skippat att söka forskningsanslag. I stället vänder man sig till näringslivet för att få in kapital. Exempelvis gick Sölvesborg-Mjällby Sparbank in med en kvarts miljon i början av projektet. The Absolute Company i Åhus har också stöttat projektet.

– Vi får in pengar från sponsorer och företag. Exempelvis kan ett företag få en skylt med sitt företagsnamn på ett rev. Sedan kan vi skicka bilder på revet som kan användas som en kul marknadsföringsgrej, säger Hannes Kindeberg.

Hampus Södergren & Hannes Kindeberg

Hittills har 35 rev utplacerats utanför Hanö i Sölvesborg, en plats där det finns gott om säl och skarv. De rörliknande reven, som består av överblivet material från betongindustrin, kostar 25.000 kronor styck. Och nu har de fått napp bland vindkraftsbolagen.

– Både danska Ørsted och OX2-koncernen har kontaktat oss och vill implementera reven när de bygger vindkraftsparker. När bolagen bygger dessa parker måste de lämna in en rapport om miljöpåverkan och kan de då framöver visa att artificiella rev fungerar så tror jag att det här blir en game changer för marin infrastruktur, säger Hannes Kindeberg.

Tillsammans med Hampus Södergren driver Hannes Kindeberg torskrevsföreningen som en affärsidé. Men någon vinst att plocka ut finns inte. Det är dyrt att köra ut reven till havs och det mesta av överskottet går till forskning och uppföljning för att kunna visa att det är en bra idé över tid. Men det finns fler uppsidor, andra än att gynna torsken.

– Det här är både bra för Östersjön och våra egna verksamheter. Exempelvis när forskarna ska ut till reven så behöver de åka ribbåt och då kan Hampus bistå med sin ribcharter. I förlängningen kan jag också se att det här blir en marin turistpark där man kan fridyka, säger Hannes Kindeberg.

Martin Linderoth

Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt.