måndag 8 juli 2024

inloggad som

Efter miljardförsäljningen: Det ska Bergendahls göra med pengarna

|  
|  

Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.

Familjeföretaget Bergendahls har varit synonymt med Citygross i många år. Men nu överger alltså den familjeägda koncernen dagligvaruhandeln. Axfoods tillträde väntas ske tidigast den 1 september i år.

I och med försäljningen får Bergendahls strax över 4 mdr i kassan. Koncernen ska fortsätta med retailverksamheten som inkluderar de butikskedjorna Eko, Glitter och Granit som tillsammans omsätter 3,5 mdr. Samtidigt ska Bergendahls bygga ut sitt family office med placeringsverksamhet.

– Först och främst ska vi få in köpeskillingen, men vi ser att framförallt Eko har stor expansionspotential. Vi är intresserade av rörelsedrivande bolag, men vi har inga konkreta förvärv på gång, säger Bergendahls vd Lars Ljungälv till Rapidus.

Eko är en lågprisvarukedja vars butiker tillsammans omsätter cirka 1,5 mdr.

Gällande placeringsverksamheten är de största innehaven i portföljen i dag i SLP, Doxa och vinproducenten och importören Viva Wine. Enligt ägardatabasen Holdings har Bergendahl har en bred aktieportfölj med ett totalt marknadsvärde på 770 Mkr.

– Vi har lite olika typer av bolag och aktieplaceringar och tittar aktivt på vad vi kan hitta som kan vara intressant för framtiden. Vi kommer att utöka placeringsverksamheten, men planen är absolut inte att lämna retail, säger Lars Ljungälv.

City Gross har 42 butiker och 2.800 medarbetare i södra och mellersta Sverige. Kedjan omsatte 9,1 miljarder kronor under den senaste tolvmånadersperioden till och med april i år.

Axfood är Sveriges största börsnoterade bolag inom dagligvaruhandeln. Majoritetsägare i Axfood är affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson, genom det familjeägda bolaget Ax:son Johnson Antonia fam & company.

Martin Linderoth

Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.