torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Great IT på förvärvsjakt

|  
|  

Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

Grundaren Ola Ehrstedt lämnade i höstas över vd-stolen till Frank Hennekens, som tidigare varit vd för en annan skånsk IT-koncern, Tretton37. Han ledde även IT-konsulten Stratiteq tills 120-mannabolaget förvärvades av KKCG-ägda Aricoma 2021, numera Qinshift.

– Jag känner Ola sedan innan och vet vilken fantastisk tillväxtresa bolaget haft under hans ledning. Det blir en spännande resa att fortsätta växa till vårt nya mål att nå en miljard i omsättning till 2029-2030, säger Frank Hennekens.

Great IT har haft en stark tillväxt de senaste åren. Koncernen omsatte 194 miljoner kronor 2022 med 21 Mkr i vinst. 2021 var omsättningen 98 Mkr och 2020 47 Mkr. Tillväxttakten avtar något räknat i procent, så även i fjol, men Frank Hennekens räknar med att hålla i en tvåsiffrig tillväxt.

– Vi har inte sammanställt alla siffror från 2023, men det blir definitivt en tvåsiffrig procentuell tillväxt, säger han.

För att klara volymökningen har den nya ledningen lagt en ny strategi som delar upp tillväxten i tre delar. En tredjedel ska utgöras av organisk tillväxt och en tredjedel av förvärv.

– Vi har nu ett tydligare fokus på den nordiska marknaden och har gjort oss av med kontoren i Reykjavik och USA. Samtidigt vill vi öka våra förvärvsaktiviteter och tittar på en rad intressanta nordiska bolag, säger Frank Hennekens.

Den sista tredjedelen ska komma från nyetableringar, vilket varit Great IT:s specialité sedan starten. I dag har koncernen sju dotterbolag som alla startats i egen regi. Idén har varit att bolagisera nya affärsgrenar i takt med att de växer fram.

– Jag drogs till detta sätt att driva bolag och jag tror att det är en nyckel till Great IT:s framgång hittills, bredvid ett en djup kundförståelse. Man har lyckats attrahera entreprenörer och innovatörer, som får hjälp att starta och sedan ingå i ett större sammanhang med upparbetade kontakter.

Emiliano Strauss

Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

 • Kungens solceller i konkurs

  Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.