torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

I torsdags gick aktien upp med cirka 100 procent på ordernyheten och i dag på måndagen har värdet gått upp med ytterligare 20 procent till ungefär 5,25 kronor. Anledningen till den fortsatta uppgången får antas vara att bolaget på morgonen meddelade att man upptagit ett lån 29 miljoner kronor samt en riktad emission av teckningsoptioner till långivarna. Finansieringen av den uppskalade produktion som ordern ger upphov till är därmed säkrad.

Bland långivarna finns kanadensiska pommes-jätten Food Process Solutions, FPS, som ligger bakom förra veckans jätteorder. Bolaget är, precis som övriga långivare, delägare i Opticept. Störst låneandel står Jonas Hagberg och hans Torsion Invest för. Övriga långivare är Andreas Jahn och Dzano Hasanagic. Kvartetten får 6 procents årlig ränta, plus ett erbjudande med vederlagsfria teckningsoptioner till en teckningskurs om 3 kronor per aktie.

Ordern från FPS gäller Opticepts bearbetningsteknik PEF, som använder elektriska fält för att mjuka upp fasta livsmedel. Tekniken ska kunna spara både tid och energi åt FPS, som hanterar uppemot 80 ton potatis i timmen.

Emiliano Strauss

Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]