måndag 8 juli 2024

inloggad som

Högspänningskablar heta på danska börsen

|  
|  

Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

Den danska börsnoterade kabelkoncernen NKT, med ett börsvärde på mer än 30 miljarder danska kronor, har stigit med 75 procent på Köpenhamnsbörsen sedan i höstas. Bolaget investerar miljarder i produktionen av högspänningskablar i Sverige, som är en stor potentiell marknad eftersom Sveriges elnät står inför en rejäl utbyggnad.

De närmaste tio åren ska Svenska kraftnät se till att 1.500 kilometer nya ledningar kommer upp, 2.500 kilometer ledningar ska moderniseras och ett 30-tal el-stationer byggas. Tittar man 20 år framåt så ska 7.000 kilometer ledningar komma på plats. Globalt ska 80 miljoner kilometer kabel vara utbytta till år 2040.

NKT investerar 11 miljarder kronor i en ny fabrik i Karlskrona, inklusive ett kabeltorn som blir 200 meter högt och därmed Sveriges näst högsta byggnad. Fabriken ska stå klar 2027, bredvid en befintlig anläggning som NKT redan har i staden.

– Vi är glada över att investera i vår högspänningsfabrik i Karlskrona och skapa fler lokala arbetstillfällen. Investeringarna drivs av vår stora orderstock och en ökande global efterfrågan på högspänningskablar, säger Darren Fennell, chef för NKT:s högspänningsfabrik i Karlskrona.

Expansionen i Karlskrona gör fabriken till världens största tillverkare av högspänningskablar för offshoremarknaden. Här finns redan 300 anställda och nu räknar NKT med att de nya investeringarna kommer att skapa ytterligare 500 nya lokala arbetstillfällen fram till 2027.

Kabeltornen används för att belägga kablarna med mantlar av plast.

Dessutom investerar NKT i ett nytt kabelfartyg med rekordhög installationskapacitet. Fartyget kommer att trafikera Sverige och offshoremarknaden i allmänhet.

Förutom fabriken i Karlskrona investerar NKT även i sina fabriker i Asnæs på Själland samt i Falun och Alingsås.

– Vi deltar gärna i utbyggnaden av det svenska elnätet om tillfälle ges och följer utvecklingen på marknaden noga. Det finns en stor efterfrågan på kabelteknik globalt. Det är flera länder som har ambitiösa planer på att förstärka sina åldrande elnät och bygga ut infrastrukturen för att säkerställa en effektiv överföring av den ökande mängden förnybar energi, säger Darren Fennell.

Keld Broksø

Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.