fredag 24 maj 2024

inloggad som

Här är Årets Rapidusföretag

På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad. Årets Rapidusföretag är Tictac Learn med vd Carolina Faxe.

Årets Rapidusföretag 2023 är Tictac Learn. Bolagets vd och företagsbyggare Carolina Faxe mottog priset till publikens stora jubel. 

– Stort tack, trägen vinner, som det står i motiveringen. Jag får skriva under på det. Mina främsta egenskaper är mod och envishet, sa hon från scenen. 

Carolina Faxe såg tidigt potentialen i edtech. Tillsammans med sin syster köpte hon Tictac 2009, då var det fortfarande ett småskaligt e-learningföretag med tre anställda och 3 miljoner kronor i omsättning.

– Då arbetade jag som vd på Travelstart och tänkte, varför ska jag vara vd för någon annan när jag kan vara det för mig själv? Det är ju smartare att bygga ett eget bolag. Tictac såg dömossigt ut, men jag och min syster tänkte göra det snyggt och hälften så dyrt. Det var där vi såg potentialen. Det gäller att vara visionär och se förbi mossan. 

Carolina Faxe hade som vision att bygga upp ett 100 miljoner kronors-bolag relativt snabbt. Men det tog betydligt längre tid än vad hon trott. 

– Det tog tio år. För att lyckas måste man vara nyfiken och lösa problem när man stöter på patrull. Man måste helt enkelt bestämma sig och ha ett tydligt mål, det är väldigt viktigt. Vi hade några tunga år i början utan att det egentligen kom in någon affär, säger Carolina Faxe. 

I dag är Tictac norra Europas ledande leverantör av digitala utbildningsplattformar och utbildningar. Bolaget har gått med vinst varje år sedan 2009 och 2021 fick bolaget ordentlig snurr på tillväxten. Då klev den brittiska riskkapitaljätten Bridgepoint in och köpte upp 60 procent av bolagets befintliga aktier för cirka 60 Mkr. 

– Att släppa till Bridgepoint var ett av mina bästa beslut, vi behövde få nya muskler. Bridgepoint betalade inte mest men de kändes bäst. Vi har haft ett väldigt bra partnerskap. 

Förra året omsatte Tictac 267 Mkr med 34 Mkr i vinst och enligt Carolina Faxe fortsätter den organiska tillväxten i år, med bibehållen lönsamhet. Samtidigt tror hon att när det gäller omsättningen så kommer 300-miljonersvallen sprängas med råge i år. Men att Bridgepoint blir kvar som huvudägare tror Carolina Faxe inte. 

– Jag är supernöjd och det går bra för oss på samtliga marknader. Bridgepoint är ingen evig ägare, de gör antagligen en exit någon gång mellan i år och 2026. Då hittar vi en ny ägare som kan ta bolaget till nästa nivå. 

Men att ta Tictac till börsen är inget Carolina Faxe är intresserad av. 

– Det blir inte med mig som vd i alla fall, jag är inte sugen på börsen. 

Vill du veta mer om Tictac och bolagets framtidssatsningar så kan du läsa en intervju med Carolina Faxe här.

Under kvällen gav Tictac-chefen ett råd till vinnaren av Årets Friskt vågat-bolag, Re:meat. 

– Bestäm dig för att satsa och var härligt naiv. 

Om det är något Re:meat grundaren Jacob Schaldemose Peterson tar med sig låter vi vara osagt. Han grundade Re:meat 2022 tillsammans med Marie Gibbons och Gittan Schiöld. Bolaget får utmärkelsen Årets Frisk vågat för att de vågat utmana våra föreställningar i sann disruptiv anda.

Kort sagt kan man säga att Re:meat är en banbrytande startup för odlat kött som syftar till att omdefiniera köttproduktionen genom att utnyttja hållbarhetspotentialen i cellulärt jordbruk, istället för att förändra konsumenternas matvanor.

– Jag tror vi kan producera i pilotskala inom tre till fyra år. För att göra detta reser vi pengar i en runda just nu där vi vill ta in 13 miljoner. Pengarna ska användas för att bevisa vår teknologi och för att skala upp. 

Därefter behöver bolaget ta in ytterligare kapital. 

– Vår största utmaning är att få ner priset på odlat kött, så att konsumenterna vill köpa produkten utan att egentligen ändra sina matvanor. Vi inspireras av Ikea och deras slogan ”making sustainability affordable for the many”. Vårt mål är att bli matindustrins motsvarighet till Northvolt inom fem till sex år, säger Jacob Schaldemose Peterson. 

Vi säger stort grattis till våra pristagare och ett varmt tack till kvällens partner, advokatbyrån Vinge, samt alla Rapidusvänner som kom och minglade. 

Bild: Kristoffer Lindblad
Text: Martin Linderoth

Anna Mildner, Västra hamnen fondkommission; Anna Edström, Andvokatfirman Vinge
Charlotta Nordenberg, Malmö universitet; Aldijana Mehanovic, FAS Converting Machinery

Rapidus födelsedagsfest 2023 på MEC

På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.