måndag 22 juli 2024

inloggad som

Här är Årets Rapidusföretag

På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad. Årets Rapidusföretag är Tictac Learn med vd Carolina Faxe.

Årets Rapidusföretag 2023 är Tictac Learn. Bolagets vd och företagsbyggare Carolina Faxe mottog priset till publikens stora jubel. 

– Stort tack, trägen vinner, som det står i motiveringen. Jag får skriva under på det. Mina främsta egenskaper är mod och envishet, sa hon från scenen. 

Carolina Faxe såg tidigt potentialen i edtech. Tillsammans med sin syster köpte hon Tictac 2009, då var det fortfarande ett småskaligt e-learningföretag med tre anställda och 3 miljoner kronor i omsättning.

– Då arbetade jag som vd på Travelstart och tänkte, varför ska jag vara vd för någon annan när jag kan vara det för mig själv? Det är ju smartare att bygga ett eget bolag. Tictac såg dömossigt ut, men jag och min syster tänkte göra det snyggt och hälften så dyrt. Det var där vi såg potentialen. Det gäller att vara visionär och se förbi mossan. 

Carolina Faxe hade som vision att bygga upp ett 100 miljoner kronors-bolag relativt snabbt. Men det tog betydligt längre tid än vad hon trott. 

– Det tog tio år. För att lyckas måste man vara nyfiken och lösa problem när man stöter på patrull. Man måste helt enkelt bestämma sig och ha ett tydligt mål, det är väldigt viktigt. Vi hade några tunga år i början utan att det egentligen kom in någon affär, säger Carolina Faxe. 

I dag är Tictac norra Europas ledande leverantör av digitala utbildningsplattformar och utbildningar. Bolaget har gått med vinst varje år sedan 2009 och 2021 fick bolaget ordentlig snurr på tillväxten. Då klev den brittiska riskkapitaljätten Bridgepoint in och köpte upp 60 procent av bolagets befintliga aktier för cirka 60 Mkr. 

– Att släppa till Bridgepoint var ett av mina bästa beslut, vi behövde få nya muskler. Bridgepoint betalade inte mest men de kändes bäst. Vi har haft ett väldigt bra partnerskap. 

Förra året omsatte Tictac 267 Mkr med 34 Mkr i vinst och enligt Carolina Faxe fortsätter den organiska tillväxten i år, med bibehållen lönsamhet. Samtidigt tror hon att när det gäller omsättningen så kommer 300-miljonersvallen sprängas med råge i år. Men att Bridgepoint blir kvar som huvudägare tror Carolina Faxe inte. 

– Jag är supernöjd och det går bra för oss på samtliga marknader. Bridgepoint är ingen evig ägare, de gör antagligen en exit någon gång mellan i år och 2026. Då hittar vi en ny ägare som kan ta bolaget till nästa nivå. 

Men att ta Tictac till börsen är inget Carolina Faxe är intresserad av. 

– Det blir inte med mig som vd i alla fall, jag är inte sugen på börsen. 

Vill du veta mer om Tictac och bolagets framtidssatsningar så kan du läsa en intervju med Carolina Faxe här.

Under kvällen gav Tictac-chefen ett råd till vinnaren av Årets Friskt vågat-bolag, Re:meat. 

– Bestäm dig för att satsa och var härligt naiv. 

Om det är något Re:meat grundaren Jacob Schaldemose Peterson tar med sig låter vi vara osagt. Han grundade Re:meat 2022 tillsammans med Marie Gibbons och Gittan Schiöld. Bolaget får utmärkelsen Årets Frisk vågat för att de vågat utmana våra föreställningar i sann disruptiv anda.

Kort sagt kan man säga att Re:meat är en banbrytande startup för odlat kött som syftar till att omdefiniera köttproduktionen genom att utnyttja hållbarhetspotentialen i cellulärt jordbruk, istället för att förändra konsumenternas matvanor.

– Jag tror vi kan producera i pilotskala inom tre till fyra år. För att göra detta reser vi pengar i en runda just nu där vi vill ta in 13 miljoner. Pengarna ska användas för att bevisa vår teknologi och för att skala upp. 

Därefter behöver bolaget ta in ytterligare kapital. 

– Vår största utmaning är att få ner priset på odlat kött, så att konsumenterna vill köpa produkten utan att egentligen ändra sina matvanor. Vi inspireras av Ikea och deras slogan ”making sustainability affordable for the many”. Vårt mål är att bli matindustrins motsvarighet till Northvolt inom fem till sex år, säger Jacob Schaldemose Peterson. 

Vi säger stort grattis till våra pristagare och ett varmt tack till kvällens partner, advokatbyrån Vinge, samt alla Rapidusvänner som kom och minglade. 

Bild: Kristoffer Lindblad
Text: Martin Linderoth

Anna Mildner, Västra hamnen fondkommission; Anna Edström, Andvokatfirman Vinge
Charlotta Nordenberg, Malmö universitet; Aldijana Mehanovic, FAS Converting Machinery

Rapidus födelsedagsfest 2023 på MEC

På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.

  • ”Obegripligt att idrotten inte kedjar sig bredvid Greta Thunberg”

    Sportsligt går det sämre än på länge för svensk fotboll. Nu sinar dessutom tv-pengarna och nästa rättighetsavtal riskerar att bli en kalldusch för de allsvenska klubbarna.
    Sportjournalisten Olof Lundh efterlyser mer pengar från det offentliga och en långsiktig satsning på talangutveckling.

  • Tictac mot nya höjder

    Tictac Learns storsatsningar i Danmark och Tyskland ser ut att bära frukt. I år väntas edtech-bolaget från Malmö passera 300 miljoner kronor i omsättning.

  • “Odlat kött ska bli billigare än kor”

    Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

  • AW med försvarsindustrin

    Hela världen rustar upp. Hur påverkar det svensk försvarsindustri? Anmäl dig till vårt exklusiva event här.

  • Så dyr är en tävlingshäst

    “Tävlingar är ett bra skyltfönster för våra hästar”. Det sa Peder och Lisen Fredricson när de gästade Rapidus frukost. Se mingelbilder från eventet.

  • Snart kan vi köpa odlat kött

    Grundarna bakom bolaget Re:meat träffar just nu investerare. Målet – 10 000 ton odlad köttfärs per år.

  • Hon drar in miljoner på digital utbildning 

    37 miljoner kronor i vinst förra året och en tillväxt på 26 procent hittills i år. Nu storsatsar Tictac Learn på den tyska marknaden.

  • Brittisk riskkapitaljätte går in i TicTac

    Den brittiska riskkapitaljätten Bridgepoint Growth investerar i det Malmöbaserade digitala utbildningsföretaget TicTac Interactive. Nu siktar TicTac på att expandera i […]