torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Genombrott för Opticept

|  
|  

Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar. – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

Det är den globala pommes frites-jätten FPS Food Process Solutions som beställer Opticepts teknik till sina potatislinjer för tillverkning av pommes frites. Ordervärdet uppskattas till 60 miljoner kronor.

Kanadensiska FPS har ett samarbetsavtal med Opticept efter genomförda pilotförsök med Opticepts PEF-teknologi för fasta livsmedel som visat att energi- och tidsbesparingar görs i FPS:s linjer för pommes frites-tillverkning.

PEF är en bearbetningsmetod med hjälp av ett elektriskt fält mjukar upp fasta livsmedel. FPS levererar nyckelfärdiga produktionsanläggningar som hanterar uppemot 80 ton potatis per timme.

– Det är för bearbetning av potatis som FPS har börjat marknadsföra produktionslinjerna med vår teknik inkluderad och sett ett stort intresse. Under resans gång har de även hittat andra applikationer för vår teknik, som att behandla grönsaker och bönor för att minska koktiden och möra och förbättra marineringsresultat för kött. Denna order tror vi i huvudsak gäller potatis, men potatis är nog bara början, säger Thomas Lundqvist, vd för Opticept.

Detta kan vara genombrottet för Opticepts teknik inom segmentet fasta livsmedel. Bolaget har i veckan även meddelat att det fått en order värd 2 Mkr inom olivoljesegmentet av, enligt pressmeddelandet, en av världens största olivoljeproducenter.

FPS:s order avser ett bestämt antal maskiner med avrop under maximalt 12 månader, men Thomas Lundqvist vill inte avslöja hur många maskiner det handlar om.

– Med ordern vill FPS säkra att vi kan leverera maskiner till det behov de ser i dag, men behovet kan vara större och komma ännu snabbare. Vårt samarbetsavtal med FPS bygger på att vi delar på vinsten för varje såld produktionslinje, och vi har beräknat att ordern minst ska ge oss 43,5 Mkr i intäkter men att det rimligtvis handlar om cirka 60 Mkr, säger han och fortsätter:

– Detta är vår största order hittills, det går inte att jämföra med något annat vi presterat. Ordern är ett kvitto på att både vår teknik och strategi fungerar. Vi har ett liknande samarbete på snittblomsidan.

Ordern innebär att Opticept behöver skala upp produktionen.

– Vi har inga bekymmer att öka produktionstakten. Den längsta ledtiden är leverans av elektronikkomponenter och den tiden är samma för små och stora ordrar. Och det är inte särskilt mer resurskrävande att montera ihop ett större antal maskiner. Hittills görs det i Sverige men nu får vi utvärdera hur vi ska göra framöver.

FPS gick in som en mindre delägare i Opticept tidigare i år med 10 procent av aktierna. Opticept har haft en nettoomsättning runt 10 Mkr de senaste åren med negativt resultat. Aktien har hittills ökat med över 80 procent i dag till strax över 4 kr.

Elisabet Ottosson

Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar. – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]